REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

O familie din Tomis Nord a tras o SPERIETURĂ soră cu moartea, iar escrocii şi-au pus pofta-n cui!

O familie din Tomis Nord a tras o SPERIETURĂ soră cu moartea, iar escrocii şi-au pus pofta-n cui!

Replica API 25 octombrie 2016 | 23:43 332

Cum îşi aleg victimele...

Cum îşi aleg victimele...

Escrocii care acţionează prin metoda Accidentul încă sunt prezenţi la malul mării. După ce doi minori au înşelat o vârstnică pe 22 octombrie anul curent, o altă familie din Tomis Nord a fost la un pas de a pica în plasa infractorilor. Chiar dacă nu s-au ales cu un gol în cont, respectivii constănţeni au tras o sperietură soră cu moartea. „Umblam de la Poliţie la spital, eram disperaţi”. Interesant este şi modul cum infractorii îşi „construiesc” argumentele şi cum ajung să-şi convingă victimele că spun adevărul.

Metoda „Accidentul” nu mai este o tehnică nouă de înşelăciune, mai multe victime fiind înregistrate şi la malul mării. Şi, chiar dacă oamenii legii au destructurat grupări infracţionale şi au întors celulele deţinuţilor cu susul în jos, iată că înşelăciunile de acest gen încă există. Paşii sunt deja bine cunoscuţi. Cel care sună este o persoană privată de libertate, aflată în penitenciar. Aceasta formează numere la întâmplare, de telefon fix, şi se recomandă a fi poliţist, avocat, medic sau chiar ruda celui care se află la celălalt capăt al firului.

Spre exemplu, la o şedinţă de judecată ce viza un dosar desprins din această metodă, anchetatorii au precizat că deţinuţii apelau sute de numere de telefon din reţeaua fixă RCS&RDS cu prefix de Constanţa, schimbând doar ultima sau ultimele cifre ale numărului apelat iniţial iar alteori schimbau şi radicalul numărului, respectiv combinaţia primelor trei cifre ce compuneau numărul de telefon după prefix. În măsura în care o persoană răspundea la telefon, imediat era pus în executare scenariul specific „metodei accidentul” şi anume deţinutul, prin adaptarea discursului la cel folosit de către persoana apelată, încerca să o convingă pe aceasta că vorbeşte la telefon cu fiul/ nepotul/ fratele său.

Cu titlu de exemplu, dacă la telefon răspundea o femeie, deţinutul i se adresa cu formula „Ce faci, mamă?”, moment în care persoana apelată credea că vorbeşte cu fiul său şi, fie i se adresa pe nume - exemplu.: „Marius, tu eşti?”, fie continua discuţia ca şi cum ar discuta cu fiul său. În momentul în care deţinutul reuşea să creeze impresia victimei că discută cu o rudă apropiată, îi comunica acesteia, în unele dintre cazuri mimând că plânge, faptul că a provocat un accident rutier, lovind un copil pe trecerea de pietoni, spunând că se află la sediul poliţiei, unde i-a fost desemnat un avocat din oficiu şi că acesta din urmă ar fi făcut o înţelegere cu familia victimei accidentului, înţelegere ce presupunea ca persoana apelată să achite o sumă de bani familiei presupusei victime, aşa încât să fie evitată tragerea la răspundere penală a rudei persoanei apelate.

În măsura în care scenariul funcţiona, pentru a crea convingerea persoanei vătămate că situaţia rudei este gravă, în discuţie intervenea un alt deţinut, care se recomanda a fi avocat şi care îi solicita persoanei apelate numele, adresa şi numărul de telefon mobil, sub pretextul că trebuie să completeze aceste date într-un „formular de mediere”.

O familie din Tomis Nord, la un pas de a fi înşelată!

Prin aceeaşi „poveste” a trecut o familie din Tomis Nord, din zona Tic - Tac, care a fost apelată pe telefonul fix, la finele săptămânii trecute, de către o persoană care s-a recomandat a fi fiul implicat într-un accident rutier. „Bună, mamă, ce faci?”. Apoi a urmat scenariul deja cunoscut: „Marius, tu eşti?”, şi astfel s-a ajuns la o sperietură zdravănă. După ce a auzit că fiul ei a lovit un copil pe trecerea pentru pietoni nu a întrebat decât: „Unde eşti acum?”; „La Poliţie” – a fost răspunsul. În secunda următoare, femeia a închis şi a încercat să-şi contacteze fiul pe telefonul mobil şi, cum acesta nu a răspuns, a mers la Poliţie şi apoi la spital. Din fericire, în timp ce alerga disperată între unitatea medicală şi sediul Poliţiei, fiul a contactat-o, spunându-i că nu s-a întâmplat nimic şi că a fost vorba de acea metodă de înşelăciune.

Amintim și faptul că, urmare a cercetărilor efectuate în cazul unei infracțiuni de înșelăciune, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Constanța i-au depistat în flagrant pe Andrei Sebastian Rusu, în vârstă de 16 ani și Selciuc Belgin Hasan, în vârstă de 16 ani, din Constanța, bănuiți de comiterea faptei. Astfel, la data de 22.10.2016, ora 01.45, cei doi tineri au fost reținuți după ce au primit de la o femeie în vârstă de 68 de ani, din Constanța, suma de 3.500 lei, în urma comiterii unei infracțiuni prin metoda ”Accidentul”. Prejudiciul a fost recuperat în totalitate și predat părții vătămate. Cei doi au fost arestați la domicilu.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367