REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

O femeie din Kogălniceanu a făcut pasiune din creşterea păunilor - VIDEO!

O femeie din Kogălniceanu a făcut pasiune din creşterea păunilor - VIDEO!

Replica API 22 martie 2013 | 00:00 2389

"Comoara" din cuşcă

"Comoara" din cuşcă

Pe biroul primarului din Mihail Kogălniceanu stă, la loc de cinste, o vază din bambus cu pene de păun. Penele îţi iau ochii, iar Anca Belu ne-a şi explicat că admirăm un cadou de la o femeie din comună, o pensionară care are în gospodărie şi păuni: "Doamna Silvia Rusu, când a aflat că am fost aleasă primar, a spus că florile trec, dar cadoul acesta îmi rămâne".

De la discuţia banală, curiozitatea ne-a purtat paşii şi până la gospodăria femeii. Discuţia cu ea îţi dă o stare de bine, de confort: "Toată viaţa am muncit. Am fost contabil, în agricultură, iar soţul - medic veterinar. Ne-a plăcut munca. Muncim şi pe bani mulţi, şi pe bani puţini", ne spune Silvia Rusu, care are 63 de ani. Copiii ei lucrează toţi în Armată şi e mândră de asta. În curtea destul de generoasă a casei creşte găini, iar într-o cuşcă special amenajată are trei păuni. Se bucură să afle că ne plac şi nu ezită să intre la ei, să ne ofere pene. Nu face afaceri cu păunii - deşi e o afacere bună, iar un păun valorează şi o mie de euro bucata: "Îi ţin că am prins drag de ei. Penele le dau din plăcere. Fiindcă soţul meu a fost toată viaţa medic veterinar, i-a primit, acum 5 ani. Sunt păsări pretenţioase, sensibile. Nu mănâncă orice. Păuniţele le-am scos de aici, sunt mai bătrâne. Nu stăteau la împerechere şi mi-a fost teamă să nu le omoare păunii. Penele care le smulg cresc la loc", mai povesteşte femeia. Şi tot ea ne spune, cu regret, că a mai avut un păun, alb, dar pe care l-a scăpat din cuşcă şi... dus a fost. Două zile i l-a pândit un vecin, până i l-a prins. "Am aflat cine l-a luat, m-am dus la el să îl rog să mi-l dea înapoi, l-am rugat şi cu bani, dar n-a vrut", relatează cu părere de rău Silvia Rusu. Pare convinsă că nu-şi va mai recupera niciodată pasărea. Cât despre ajutorul Poliţiei în acest caz, femeia nu vrea să facă mare caz: "Au ei destule probleme de rezolvat. Nu vedeţi că îşi dă lumea în cap pe stradă?". Ne povesteşte toate astea, dar şi că, ajungând şi ea, şi soţul, la o anumită vârstă, încep să fie preocupaţi să facă mai multe fapte bune. "Avem şi noi o vârstă", spune ea, dând de înţeles că îşi vrea sufletul împăcat cu toate. Deocamdată însă, este o femeie zdravănă, soţul din păcate a suferit un accident vascular pe care îl resimte şi acum. Chiar şi aşa, viaţa merge înainte, Silvia Rusu inspirând un soi de optimism ca în reclamele cu fermierii care au reuşit să acceseze fonduri europene. Nici vorbă însă de aşa ceva, în schimb, femeia ne mai povesteşte: "Am intermediat şi vânzări de terenuri. Am şi două bărci în spatele curţii. Caut clienţi pentru ele...". Întrebată cum era acum 15 ani, când zbârnâia piaţa imobiliară, Silvia Rusu se amuză: "A venit reprezentantul lui Gigi Becali în comună, a luat 64 de hectare la Kogălniceanu".

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cum pot lua legătura cu dumneavoastră? Locuiesc în apropiere și am păuni indieni masculi
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102