REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Oamenii legii s-au aflat în Eforie Nord şi în Mamaia - vezi motivul

Oamenii legii s-au aflat în Eforie Nord şi în Mamaia - vezi motivul

Replica API 22 august 2014 | 00:00 182

Asigurarea prezenţei active, la vedere, a efectivelor de siguranţă publică, transmiterea către turişti, prin diverse modalităţi, a unor recomandări cu caracter preventiv în vederea reducerii riscului de victimizare al acestora şi de implicare în activităţi infracţionale, au reprezentat punctul forte al poliţiştilor din cadrul IPJ Constanţa.

Acţiunile s-au desfăşurat în staţiunile Eforie Nord şi Mamaia, cu sprijinul specialiştilor din cadrul Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii al I.G.P.R.

Astfel, poliţiştii s-au angrenat în discuţii cu turiştii aflaţi în zonele aglomerate, pe teme legate de prevenire a infracţiunilor de furt din camere de hotel şi de pe plajă, din genţi şi buzunare, din şi de autoturisme şi a infracţiunilor cu violenţă - în special a tâlhăriilor. S-au purtat discuţii şi cu minorii privind delincvenţa juvenilă şi victimizarea minorilor - limitele răspunderii penale, consecinţele comiterii de infracţiuni, siguranţa pe internet, prevenirea dispariţiilor de minori, a furturilor şi a tâlhăriilor, aceştia primind sfaturile poliţiştilor, cu interes. Acţiunile cu caracter informativ - preventiv fiind circumscrise Planului de acţiune "Litoral 2014", vizează creşterea gradului de siguranţă al turiştilor aflaţi pe Litoral prin promovarea unor mesaje antivictimizare şi informarea asupra riscurilor la care se pot expune.

Recomandările poliţiştilor

Când ajungeţi la destinaţie, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate, nu lăsaţi pe plajă lucruri de valoare (telefoane, aparate/camere de fotografiat/filmat etc.), păstraţi mereu în raza vizuală, pentru supraveghere, locul în care aţi lăsat bunurile personale (şezlongul/prosopul/cearşaful). Încercaţi să lăsaţi o persoană de încredere în locul respectiv. Nu lăsaţi în interiorul maşinii bunuri de valoare (bagaje, poşete, obiecte de îmbrăcăminte, casetofoane, aparate foto, telefoane mobile etc.). Acestea sunt tentante pentru hoţi. Depozitaţi banii şi bunurile de valoare în seiful hotelului. Luaţi cu dumneavoastră numai sumele strict necesare pentru cumpărături. La plecarea din cameră şi pe timpul nopţii asiguraţi uşa de acces în cameră, uşa de la balcon şi ferestrele. Nu lăsaţi pe balcon, la vedere, bunuri care să îi tenteze pe infractori. Supravegheaţi-vă permanent copilul pe plajă sau în zonele aglomerate. (Sunt suficiente doar câteva clipe de neatenţie, pentru ca acesta să se rătăcească ori să se accidenteze. Asiguraţi-vă, de asemenea, că ştie numele şi numărul de telefon al părinţilor. Învăţaţi-l că, dacă se pierde de dumneavoastră, trebuie să rămână în zona unde v-a văzut ultima dată şi să apeleze la un poliţist sau la un adult însoţit de un copil. Nu mergeţi pe plajă sau la piscină cu bijuterii ! Puteţi fi uşor deposedaţi de ele. Nu vă lăsaţi atraşi în locuri dosnice de către indivizi care oferă spre vânzare diverse produse (de obicei mai ieftine) - puteţi fi cu uşurinţă ţinta unei tâhării. Turiştilor li s-au oferit flyere cu recomandări preventive, iar copiilor şi însoţitorilor acestora, materiale ce conţin informaţii cu caracter preventiv din cadrul campaniei "Împreună pentru siguranţa copiilor". derulată la nivel naţional de către I.G.P.R.- I.C.P.C şi Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual - Focus. Pentru situaţiile de urgenţă în care este ameninţată siguranţa dumneavoastră, a familiei sau a bunurilor, apelaţi 112!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218