REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.3° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
11.3° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Onciu, despre alegerile de la Colegiul Medicilor: „Doamna Dascăl şi domnul Comşa, dar şi alţii, nu aveau dreptul să se înscrie”

Onciu, despre alegerile de la Colegiul Medicilor: „Doamna Dascăl şi domnul Comşa, dar şi alţii, nu aveau dreptul să se înscrie”

Replica API 2 decembrie 2015 | 00:00 215

Medicul legist a votat cu gândul schimbării

Medicul legist a votat cu gândul schimbării

Mihai Onciu

Alegerile desfăşurate la Colegiul Medicilor din Constanţa, în perioada 29-1 decembrie a.c., au fost organizate cu încălcarea legii, susţine dr. Mihai Onciu, medicul şef al Serviciului de Medicină Legală şi există riscul să fie reluate. Din punctul său de vedere dr. Gabriela Dascăl, dar şi alţi medici, nu aveau dreptul să se înscrie. La scrutin au fost aşteptaţi 2.357 de membri cu drept de vot ai Colegiului Medicilor Constanţa. Marţi s-au închis urnele, însă medicii se gândesc deja la turul II, programat în perioada 6-8 decembrie.

„Astăzi (1 Decembrie –n.r.) a fost ultima zi de alegeri. Turul II cred că va conta. În turul I a fost o participare slabă din câte semnale am eu. S-a modificat legea şi pe data de 26 noiembrie a intrat în vigoare. Este un articol din Legea 95/2006 care le dă dreptul celor care au avut două mandate consecutive să mai candideze. Ideea este că legea aceasta a venit cam târziu faţă de momentul când ei s-au înscris şi candidaturile au fost validate.

La alegerile de acum cred că trebuia aplicată legea care era în vigoare la data limită de depunere a candidaturile, adică data de 23 noiembrie, ora 16.00. Aşa cred eu. Aşa crede multă lume şi aşa este legal. S-au înscrişi 65 de medici şi 21 vor fi aleşi pentru Biroul Judeţean. Pentru Adunarea Naţională s-au înscris 38 de persoane şi vor rămâne în finală 12. Eu vreau să mă calific în finală, să fiu printre cei 21”, a declarat, pentru „Replica”, dr. Mihai Onciu.

Legistul spune că a votat cu gândul schimbării. „Cred că sunt multe de făcut pentru colegii noştri, membrii ai Colegiului Medicilor Constanţa. Am votat cu gândul schimbării. Mai mulţi medici vor să schimbe lucrurile în bine pentru pacienţii din Constanţa. Nu pot să spun despre nici unul că ar avea şanse mai mari decât celălalt. Vom vedea după turul II cum vor sta lucrurile”, a explicat Onciu, care susţine că o parte dintre candidaţii aflaţi pe buletinele de vot nu aveau dreptul să se înscrie.

„Sunt mai multe persoane în această situaţie, printre care doamna Dascăl şi domnul Comşa (Ionel Gheorghe Comşa, fostul şef al Secţiei de ORL din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa –n.r.). S-a modificat legislaţia, dar gândiţi-vă ce ar fi fost dacă preşedintele Traian Băsescu candida şi pentru al treilea mandat, să fie înscris pe buletinele de vot, iar la sfârşitul alegerilor să spunea că nu avea dreptul. Preşedintele ar fi putut să spună că putea să concureze şi să aibă un mandat valabil. Nu este corect. Ideea este că ei s-au înscris şi nu aveau acest drept. Atâta timp cât ştii că legea nu-ţi permite să ai al treilea mandat valabil, nu exişti pe buletinele de vot. Legea valabilă la data limită a validării candidaturilor era legea veche. Era o problemă. Acele înscrieri nu trebuiau luate în considerare, iar validările din data de 24 noiembrie nu trebuia să aibă loc.

Principial este că regulile nu se schimbă în timpul jocului. Nu se poate să aştepţi modificării legii şi să concurezi. În nici o instituţie în care se votează nu se poate aşa ceva”, a explicat mediul legist. Onciu nu este străin de activitatea Colegiului Medicilor din Constanţa. „Am mai avut un mandat în perioada 2004-2007 în Adunarea Naţională. Ideea este că legea permitea înainte, dar şi astăzi, să ai mai multe mandate în Adunarea Naţională, numai în Consiliul Judeţean nu. Era o singură instituţie care limita funcţia de preşedinte la două mandate. Acum se fac alegeri pentru Consiliul Judeţean, la care s-au înscris 65 de candidaţi, Adunarea Naţională (12 persoane) şi Comisia de Cenzori (3 candidaţi). Totul este făcut invers.

Doamna Dascăl şi domnul Comşa, dar şi alţii, nu aveau dreptul să se înscrie. În turul II se va decide conducerea Colegiului Medicilor”, a spus Onciu. Mai rămâne problema legalităţii înscrierilor şi participării a celor care nu aveau dreptul, precizează şeful Serviciului de Medicină Legală. „Dacă o instituţie abilitată va spune că aceste înscrieri nu au fost corecte, atunci înseamnă că s-a produs o viciere a votului şi s-ar putea relua alegerile. Dacă vor fi depuse contestaţii şi vor fi validate se va lua în discuţie reluarea votului, situaţie în care probabil că ei vor avea posibilitatea să se înscrie în temeiul noii legi şi să participe la alegeri în mod legal.

Să anulezi nişte alegeri, la orice nivel, nu este simplu. Rămâne să vedem ce va hotărî Comisia Electorală Centrală la sfârşitul alegrilor. Comisia va valida toate candidaturile din teritoriu şi în jurul datei de 15 decembrie vom afla rezultatele finale. Mulţi colegi, majoritatea şefi de secţie, manageri de spitale, care au făcut ceva pentru sistemul medical constănţean, au fost de acord că s-a încălcat legea. Această încălcare trebuie şi certificată de o instituţie abilitată”, a conchis Onciu.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369