REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Operă a sculptorului Ion Vlad, SPARTĂ la Constanţa de nişte teribilişti care îşi făceau selfie!

Operă a sculptorului Ion Vlad, SPARTĂ la Constanţa de nişte teribilişti care îşi făceau selfie!

Replica API 30 aprilie 2016 | 00:38 498

EXCLUSIV:

EXCLUSIV:

Până unde duce dorinţa de a te poza cu opere celebre? Se pare că până în acel punct în care ajungi să le distrugi. Nu fotografiile, ci operele. Aşa s-a întâmplat şi la Constanţa, în timpul expoziţiei de artă Dali-Bible. Un grup de tineri a vrut să facă un selfie, dar, întrucât adolescenţii s-au agitat şi s-au înghesuit, aceştia au dărâmat un panou care a căzut fix peste o sculptură a celebrului sculptor Ion Vlad.

Muzeul de Artă din Constanţa găzduieşte, în perioada 27 aprilie - 14 iunie 2016, lucrările unuia dintre cei mai apreciaţi pictori la nivel mondial, Salvador Dali. Este vorba despre expoziţia „Biblia Sacră”, care cuprinde lucrări de litografie şi grafică ale celebrului artist spaniol, inspirate din Sfânta Scriptură. Prin urmare, publicul din Constanţa a dat buluc miercuri, 27 aprilie, pentru a admira operele lui Salvador Dali, care fac parte din colecţia germanului Thomas Emmlerling, un cunoscut manager de artă. Însă, din peisaj nu au lipsit nici incidentele. Oamenii au admirat şi piesele din expoziţia permanentă a muzeului şi, din dorinţa de a imortaliza momentul, au cam făcut-o lată. Mai exact, un grup de tineri a vrut să facă un selfie dar s-a cam agitat şi înghesuit, lovind un panou care a căzut peste un bust realizat de celebrul artist Ion Vlad. Sculptura a căzut la pământ şi soclul s-a spart. „Da, este adevărat. Însă, din fericire, s-a stricat doar o parte din soclu, care era de ghips, dar care s-a şi reparat. S-au înghesuit nişte tineri şi a căzut un panou. Şi-au făcut un selfie şi s-au rezemat, s-au împins într-un panou. Acesta a căzut peste bust, dar a fost afectată doar o parte a soclului. Nefericitul eveniment s-a petrecut chiar în prima zi de vernisaj. Era foarte multă lume, iar sala este mică. Şi aceşti tineri şi-au făcut selfie...”, a declarat, pentru „Replica”, Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanţa. Precizăm că Ion Vlad este un sculptor român, născut pe 24 mai 1920, la Feteşti. Acesta s-a stabilit în Franţa şi a fost membru de onoare al Academiei Române. Potrivit wikipedia, el a absolvit clasele primare, gimnaziul şi liceul Barbu Ştirbei la Călăraşi, unde şi-a şi petrecut o bună parte a tinereţii sale. A studiat la Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti cu maestrul Cornel Medrea şi a devenit profesor de sculptură la Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti, iar în anul 1964 i se acordă Premiul de Stat. În România a beneficiat de importante comenzi destinate spaţiilor publice. A părăsit România în 1965, la vârsta de 45 de ani, şi s-a stabilit la Paris, unde a şi decedat, pe 28 ianuarie 1992. Lucrări în ţară: Basorelief pe faţada Operei Române din Bucureşti, bustul lui Hristo Botev din Parcul Herăstrău, „Zimbrul” (sculptură în piatră inaugurată în 1969 în faţa Gării Oneşti, mutată în sensul giratoriu de la Carom în 2012), „Maternitate” (sculptură din bronz, 1965 suspendată pe faţada Spitalului Municipal Oneşti), „George Enescu”, statuie de bronz la Bârlad, Statuia pictorului Ştefan Luchian, din piatră artificială, amplasată în parcul Ion Voicu din Bucureşti etc.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614