REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Orban: Liberalii acuzaţi de plagiat, traseism şi conflict de interese nu vor putea candida la alegeri

Orban: Liberalii acuzaţi de plagiat, traseism şi conflict de interese nu vor putea candida la alegeri

Replica API 28 noiembrie 2015 | 00:49 211

Prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, vineri, că liberalii care stabilesc criteriile de integritate pentru candidaţii în alegerile din 2016 au avut deja o întâlnire, afirmând că o parte dintre criterii vor viza plagiatul, traseismul politic, dar şi contractele cu instituţiile publice.

Potrivit liderului liberal, PNL le va interzice să candideze în alegerile din 2016 liberalilor care au fost acuzaţi de plagiat, care se află în situaţii de incompatibilitate sau conflict de interese, care au rude angajate în instituţiile pentru care îşi depun candidatură sau celor în cazul cărora s-a dovedit că au colaborat cu Securitatea sau că, după 1990, au fost ofiţeri acoperiţi.

"Echipa care va formula criteriile de integritate este formată din Cristina Trăilă, Adriana Săftoiu, Mihai Voicu, Ionuţ Stroe şi cu mine. Am avut deja o primă discuţie, în care am făcut o evaluare a posibilelor criterii de integritate pe care ar trrebui să le aplicăm", a precizat prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban.

Ludovic Orban a afirmat că în rândul criteriilor de integritate care vor fi adoptate la Consiliul Naţional din 11 decembrie sunt prevăzute şi interdicţia ca viitorii candidaţi să aibă contracte cu primăria, consiliul judeţean pentru care candidează sau instituţiile subordonate acestora.

Allte criterii luate în discuţie vizează aspecte legate de traseismul politic, despre care Ludovic Orban a declarat că va trebui să fie definit de liberali. Criterile de integritate vor ţine cont, de asemenea, şi de neregulile identificate în declaraţiile de avere ale viitorilor candidaţi.

"Am avut ca model criteriile care au fost folosite de-a lungul timpului de Coaliţia pentru un Parlament Curat, criterii care funcţionează în alte ţări din Europa cu privire la aleşii locali", a precizat Orban.

Ludovic Orban a mai spus că preferă să îi înfurie pe unii dintre colegii săi de partid care ar putea să nu fie candidaţi în cazul adoptării acestor criterii decât să le ofere motive cetăţenilor să se înfurie pe PNL.

El a declarat că atunci când liberalii înscrişi în alegerile locale îşi vor completa declaraţia prin care candidează trebuie să precizeze că întrunesc criteriile de integritate.

"În mod evident, deciziile vor aparţine conducerilor judeţene în evaluarea dosarelor de candidatură, iar dacă vom avea informaţii că în anumite judeţe nu se respectă aceste criterii, în mod evident, vom interveni şi de la nivelul conducerii centrale", a explicat Orban, adăugând că în ceea ce priveşte desemnarea candidaţiilor la primăriile muncipiilor sau reşedinţelor de judeţ decizia de a accepta o candidatură aparţine BPN PNL.

Întrebat dacă adoptarea acestor criterii va crea tensiuni în partid, Orban a negat această posibilitate, afirmând că ele vor deveni parte din statutul PNL şi vor fi adopate prin vot. "Nu cred, o dată ce vor fi adoptate de CN PNL, ca parte integrantă din Statut ele vor deveni obligatorii pentru toţi membrii PNL care vor să candideze la alegeri", a spus Orban.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218