REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.6° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Ordinea partidelor pe buletinele de vot, noi motive de "cafteală" între PDL şi PMP

Ordinea partidelor pe buletinele de vot, noi motive de "cafteală" între PDL şi PMP

Replica API 19 aprilie 2014 | 00:00 103

Tragere la sorţi

Tragere la sorţi

În ordinea "de pe tricouri" pe buletinele de vot pentru Parlamentul European se ascund noi motive pentru ca PDL şi PMP să se înţepe cu declaraţii de tipul "tu ai 12 ani" şi "ba nu, tu ai 12 ani". Sorţii, literalmente, au făcut ca cele două partide să se împungă până şi pe buletinele de vot. Din tragerea la sorţi, făcută joi, de către preşedintele BEC, Florentin Sorin Drăguţ, pentru stabilirea ordinii formaţiunilor, a reieşit următoarea ordine: pe primul loc, PDL; pe locul doi, PMP; pe locul trei, UDMR; urmat de alianţa PSD - UNPR - PC; PNL, pe locul cinci; iar PRM, pe şase.

Despre rezultat, preşedintele pe judeţ al PDL Constanţa, Christian Gigi Chiru, este mulţumit şi parcă nu prea, întrucât PDL, în percepţia domniei sale, partidul este oarecum "prea şmecher", încât să se preteze la dorinţa de a fi în top pe buletin, pentru că este deja în preferinţele electoratului: "Da, rezultatul tragerii la sorţi şi poziţionarea avantajează PMP, care, în mod normal, ar fi avut o mare problemă să-şi instruiască electoratul, susţinătorii. Aşa, poziţia doi, la deschiderea buletinului, va fi mai uşor să-i ajuţi să îşi poată da votul corect. În fine, PDL cred că este într-o situaţie normală, nu se conturează un avantaj special, dar trebuie să recunoaştem că ne va fi şi nouă, de asemenea, mai uşor să transmitem electoratului nostru cum pot acorda vot PDL. E mai uşor de ţinut minte poziţia 1, decât poziţia 7, de exemplu. Este un avantaj binevenit, dar nu neapărat unul de care PDL să fi avut în mod expres nevoie, ca în cazul PMP, care avea nevoie de o astfel de poziţionare. Este ok. Sper să fie o campanie de informare corectă, fără prea multe provocări în sensul negativ, toată lumea să îşi promoveze valorile de pe listă, candidaţii, programul, intenţiile europene şi cei mai buni să câştige!", a declarat Chiru, pentru Replica.

De partea cealaltă, "popularul" Palaz îşi vede partidul ca şi clasat pe locul doi, nu doar pe buletin, ci şi la reglarea conturilor finale şi nu oarecum, ci înaintea PDL: "Probabil vom lua locul doi, dar nu după PDL. Într-adevăr, locul doi este pentru noi, dar nu după PDL (râde copios). Da, sigur că vom lua un scor mai mare ca PDL", a declarat preşedintele pe judeţ al PMP Constanţa, Claudiu-Iorga Palaz, pentru Replica.

Cu PDL şi PMP în primele două poziţii, cetăţeanul de dreapta va aplica ingenioasa tactică politico-strategică a "ala bala, portocala", iar din această bătaie de cap nu poate rezulta decât o adevărată spargere în două a electoratului, lucru cu care, de altfel, liderii dreptei sunt obişnuiţi şi liniştiţi în statutul de ani-lumină distanţă de PSD. Ideea nu este împărtăşită însă şi de Palaz, care crede cu tărie că electoratul este, în cea mai mare parte, format şi cine vrea să voteze un anumit partid, îl caută, nu ştampilează "la plesneală": "Nu ai de unde să ştii ce va gândi fiecare om. Acestea sunt doar simple supoziţii, nu poţi să faci o analiză în acest sens, pentru că nu ai de unde să ştii cum gândeşte fiecare în cabina de vot. Fiecare are opţiunea lui de vot, când se duce să voteze cu un partid, sigur îl caută, nu se duce nimeni să voteze la plesneală. Sunt convins că electoratul deja se aşează. Dar, important e altceva, ce te faci când caută PSD şi îşi dă seama că poate nu mai e pe listă? Înseamnă că votează cu un partid de dreapta. Cred că PSD îşi are locul unde se duce încet-încet, dar sigur, înspre coada clasamentului", a concluzionat Palaz.

Tragerea la sorţi de joi a avut loc în două etape, în prima fiind incluse partidele care au deja reprezentanţi în Parlamentul European, iar a doua etapă s-a referit la partidele politice care au candidaţi la alegerile europarlamentare, dar nu au membri în acest moment în Parlamentul European. Astfel, poziţia şapte pe buletinele de vot va fi ocupată de Alianţa Naţională a Agricultorilor, poziţia a opta de Partidul Dreptăţii Sociale, iar poziţia a noua de Partidul Noua Republică. Mai departe, Partidul Verde ocupă poziţia a zecea pe buletinele de vot, iar Partidul Forţa Civică poziţia a unsprezecea, urmat de Partidul Ecologist Român - poziţia 12, Partidul Alternativa Socialistă - 13, PNŢCD - 14 şi Partidul Poporului Dan Diaconescu - 15. Locurile 16 - 23 sunt rezervate candidaţilor independenţi, după cum urmează: Corina Ungureanu, urmată de Constantin Titian Filip, Dănuţ Liga, Paul Purea, Pericle Iulian Capsali, Peter Costea, Mircea Diaconu şi Valentin Eugen Dăianu.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218