REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Ordonanţa care le-a permis aleşilor să „migreze” le-ar putea permite să stea pe tuşă, fără mandate!

Ordonanţa care le-a permis aleşilor să „migreze” le-ar putea permite să stea pe tuşă, fără mandate!

Replica API 27 noiembrie 2014 | 00:12 143

Răsturnare de situaţie

Răsturnare de situaţie

Mai ţineţi minte Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 55, prin care primarii preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni aveau la dispoziţie 45 de zile pentru a se putea transfera de la un partid la altul, fără a risca să-şi piardă funcţia? Ei, bine, socoteala de acasă a acestora nu s-a potrivit cu cea din Parlament, care se pregăteşte să „îngroape” legea în cauză şi, odată cu ea, mandatele „migratorilor”. România are mari şanse să se pregătească de o nouă campanie electorală, pentru că numărul “aleşilor” care şi-au schimbat partidele ca pe şosete nu este unul redus. Aceştia au putut opta, până la 16 octombrie, pentru un alt partid fără riscul de a-şi pierde mandatul.

Numai că, prevederile actului trebuie aprobate prin lege, iar deputaţii au adoptat tacit, în acest sens, două acte normative: unul care aprobă ordonanţa de urgenţă şi unul care o respinge. Dacă Senatul va adopta proiectul de respingere, aleşii locali care au profitat de derogare îşi vor pierde funcţiile. OUG 55 se substituia Legii nr. 393/2004, privind statutul aleşilor locali, care prevede exact contrariul: „calitatea de consilier local sau de consilier judeţean încetează de drept (...) la pierderea calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei lista a fost ales”.

Lui Manea îi e dor de CCR

“Îngroparea” legii privind migraţia acestora atrage de la sine şi încetarea mandatelor. Deputatul liberal, Victor Manea, susţine că în cazul în care Senatul, în calitate de for decizional, nu tranşează definitiv problema “ordonanţei lui Dragnea”, întreaga opoziţie se ia de mânuţă şi merge la Curtea Constituţională a României. “La Camera Deputaţilor, legea a fost respinsă, nu a întrunit numărul necesar pentru a fi trecută, înainte de alegeri. Dacă are aviz de respingere, înseamnă că nu trece, dar merge la Senat, care e camera decizională cu ordonanţa 55. Chiar dacă nu cade, noi o vom ataca la Curtea Constituţională. (...) Să aşteptăm să vedem ce spune legea şi după aceea vom vedea ce se va întâmpla, pentru că la CCR se va ajunge cu acest subiect. Unii spun că legea a produs efecte, alţii spun că au produs efecte, dar trebuie anulate dacă legea nu este votată de Parlament. Apropo de treaba asta, au putut să dea legea migraţiei prin ordonanţă de urgenţă, dar înfiinţarea de noi secţii de votare în diaspora n-au putut să facă. Ca să vedeţi cum a judecat Guvernul României, cu prim-ministrul Victor Ponta”, a spus Manea, pentru Replica.

De o părere asemănătoare este şi co-preşedintele formaţiunii locale a PNL, Gheorghe Dragomir, care a spus că OUG 55 a fost una strict de interes electoral şi că, de acum, “nu se mai gândeşte nimeni la ei”. “Senatul este cameră decizională şi atunci, automat, le va discuta pe amândouă în aceeaşi şedinţă. De obicei, când vin legi care au subiect comun, ele sunt dezbătute în acelaşi timp, în aceeaşi şedinţă. Mă rog, pot fi respinse amândouă, sigur, ce doreşte majoritatea. (...) Da! La Cameră, legea a fost respinsă, a votat până şi UDMR. Legea a fost campania electorală, pentru că după aceea nu se mai gândeşte nimeni la ei! A fost o capcană. Probabil acum sunt supăraţi că nu şi-au făcut nici treaba... Nu au reuşit mare lucru. Bănuiesc că nu s-o se mai gândească nici unul din barca puterii actuale la cei care au migrat”, a spus Dragomir, pentru Replica.

Chiru se amuză de Nicky Anghel

Convins de faptul că povestea OUG 55 se va încheia în Senat, odată cu mandatele “aleşilor”, este şi cel de-al doilea co-preşedintele al PNL Constanţa, Christian Gigi Chiru. La rândul său, se aşteaptă la alegeri şi în localitatea Castelu, unde este primar fostul său coleg de partid, Nicolae Anghel, personaj inedit pentru presa, dar şi pentru politica locală. “I-am avertizat asupra acestui aspect, că îşi vor pierde mandatele. După respingerea de către Senat, care este for decizional, aleşii îşi vor pierde mandatele. Cât despre domnul Nicky Anghel, acesta îşi exprimă ideologia în funcţie de sentimentele care îl încearcă. A informat la Prefectură, a parcurs traseul necesar pentru a fi independent, dar va fi vizat de această sancţiune şi va proceda la anticipate, la fel ca-n toate celelalte localităţi unde au fost astfel de mutări”, a spus Chiru, pentru Replica.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218