REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
15.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Palaz: Dacă aş fi primarul Constanţei aş sista contractele cu terţi şi aş opri construcţiile pe spaţiile verzi

Palaz: Dacă aş fi primarul Constanţei aş sista contractele cu terţi şi aş opri construcţiile pe spaţiile verzi

Replica API 28 mai 2015 | 23:42 154

Preşedintele PMP se pregăteşte să candideze şi n-ar refuza sprijin de la… PNL!

Preşedintele PMP se pregăteşte să candideze şi n-ar refuza sprijin de la… PNL!

Claudiu Palaz

A candidat, la alegerile trecute, pentru fotoliul de primar al Constanţei, şi ar repeta figura şi în 2016, când, spune el, ideal ar fi ca dreapta să se unească şi să susţină un singur om în lupta cu PSD. Vorbim despre Claudiu Palaz, preşedintele PMP Constanţa, fost prefect al judeţului şi un om orgolios din cale-afară, chiar dacă nu recunoaşte. S-a spus, la alegerile trecute, că el ar fi fost un soi de „iepuraş” aruncat în cursă pentru a-l încurca pe „liderul de dreapta”, Christian Gigi Chiru, în confruntarea cu Radu Mazăre. evident, Claudiu Palaz susţine exact contrariul: Gigi Chiru ar fi fost „omul lui Mazăre”!

Reporter: Este evident că vă pregătiţi o nouă candidatură şi e 99,99% sigur, ca să nu spun 100%, că pentru Primăria Constanţa. Da sau nu?

Claudiu Palaz: Da, îmi pregătesc o nouă candidatură. Sigur voi candida şi pot să spun că este pentru prima dată când candidează pentru o funcţie în judeţul nostru un profesionist, un om care are o experienţă destul de mare – 16 ani în administraţie şi sunt convins că experienţa mea va fi de bun augur pentru constănţeni.

Rep.: Candidaţi la Primăria Constanţa… văd că evitaţi să spuneţi.

C.P. (râde): Nu exclud o candidatură la primărie.

Rep.: De ce este Primăria Constanţa aşa un miraj? Vedem o puzderie de persoane interesate să candideze.

C.P.: Nu este un miraj Primăria Constanţa, nu cred că va fi uşor pentru cel care va veni primar după administraţia Mazăre. Dacă cei care doresc să candideze iau în calcul modelul Radu Mazăre şi îmbogăţirea, eu zic că se gândesc greşit, pentru că dacă vrei să te duci la Primăria Constanţa trebuie să faci treabă, nicidecum să te gândeşti că vei aplica şablonul Mazăre în continuare. În general, vrutul e gratis, pututul e mai greu.

Rep.: Între potenţialii candidaţi se numără şi falşi oponenţi ai administraţiei locale. Cine sunt aceştia, din punctul dumneavoastră de vedere?

C.P.: Adică „iepuraşi”... Părerea mea este că PNL nu va reuşi să-şi impună un candidat puternic împotriva administraţiei Mazăre. Chiar dacă vi se pare ciudat, şi Făgădău este un „iepuraş”, fiind de fapt candidatul lui Mazăre. Este un mini-Mazăre în miniatură la Primăria Constanţa din partea PSD. Urmează să vedem cine îşi mai anunţă candidatura, dar cred că vor fi oameni care se vor lansa ori pentru a se valida ca oameni politici şi pentru a obţine un vot pentru ca mai departe să-şi ducă notorietatea pentru o funcţie în Parlament, ori probabil pentru a rupe voturi de la dreapta. Dar, repet, este necesar pentru primărie un candidat cu experienţă.

Rep.: Adică, ajungem tot la dumneavoastră, dacă de la PNL nu sunt buni, Făgădău nu e bun...

C.P.: Dacă ajungem la discuţia că aş putea fi eu un „iepuraş” în competiţie, vă înşelaţi amarnic...

Rep.: Dar s-a vorbit în campania trecută că aţi mimat a fi în opoziţie cu Radu Mazăre şi că aţi vrut doar să rupeţi nişte voturi.

C.P.: Să ne înţelegem: nu eu am avut închiriate spaţii pentru sedii de campanie de la oamenii lui Mazăre, nu eu am avut sponsori în campania trecută prieteni sau care au avut o relaţie de colaborare cu Mazăre, nu eu am avut panotaj pus de firmele care sunt prietene cu Mazăre – vezi Elan şi alţii. Deci, este exclusă varianta de a fi considerat un „iepuraş”; ba mai mult decât atât, am făcut grupării Radu Mazăre - Nicuşor Constantinescu, de când am fost prefect, şi în toată această perioadă, cele mai mari probleme.

Rep.: Referitor la ce aţi spus mai devreme, la capitolul panotaj este posibil să nu fi avut candidaţii alte soluţii, nu credeţi?

C.P.: Şi eu totuşi cum am avut altă variantă şi am încercat să fiu vizibil, în condiţiile în care am avut şi un blocaj mediatic? Mi-am făcut campanie, iar dacă aş fi fost doar „iepuraş” şi aş fi încercat să rup doar voturi, fiţi sigură că cei care s-ar fi ocupat să mă sprijine, mi-ar fi pus la dispoziţie toată logistica pentru a rupe voturi.

Rep.: Insist să nominalizaţi acei „iepuraşi”, nu ne lăsaţi să ghicim „printre rânduri”.

C.P.: L-am considerat pe Gigi Chiru un „iepuraş” al administraţiei Mazăre, mai ales că în discuţiile pe care le-am avut cu PDL, să mergem cu un candidat comun, nu s-a vrut această alianţă cu mine, pentru a merge în împotriva administraţiei Mazăre-Constantinescu. Acum nu ştiu dacă Gigi Chiru va mai candida şi mai departe nu ştiu cine va fi candidatul PNL. Cât pe ce să uit: „iepuraşul” principal este „vopsitul” Florin Gheorghe (n.red.: fost membru PMP, în prezent parlamentar UNPR).

Rep.: Aţi discutat cu cei de la PNL pentru o colaborare?

C.P.: Am avut discuţii cu deputatul Gheorghe Dragomir (copreşedintele PNL Constanţa – n.r.) între turul unu şi doi de la prezidenţiale, pentru o strategie comună la acea dată. Vă pot spune că m-am implicat foarte mult, în urma solicitării acestuia, împotriva lui Victor Ponta şi pentru a-i afce campanie lui Klaus Iohannis. Adică a fost o campanie anti-Ponta, iar organizaţia Constanţa chiar s-a implicat foarte mult. Am avut discuţii, la acea dată, şi pentru locale, iar din calcule a reieşit că unirea celor două forţe politice din Constanţa dă peste cap calculele PSD-ului. S-a şi dovedit: Iohannis a făcut o surpriză frumoasă în Constanţa, bătând PSD-ul, care câştigase în turul 1.

Rep.: Pentru mai departe, la locale, ce ar urma să se întâmple între PMP şi PNL?

C.P.: Pentru locale, e prea devreme acum să vorbim. Mai întâi, fiecare forţă politică trebuie să vedem ce pune pe masă, care sunt atuurile unui partid sau celălalt, care sunt candidaţii, dacă sunt puternici sau nu sunt puternici şi sunt sunt convins că o candidatură comună a forţelor de dreapta în Constanţa, judeţ, municipiu, localităţi, va scoate PSD-ul din multe primării. Dar, trebuie să trecem peste acel principiu că „eu sunt fratele mai mare şi trebuie să faceţi ca mine”. Va trebui să alegem cu capul, nu cu doctrina de partid. Asta dacă vrem să batem PSD-ul. Va trebui să alegem candidatul care are forţă, nu candidatul care e candidat pentru că vrea partidul.

Rep.: Vă pricepeţi la administraţie, aţi fost prefect, prin urmare cum credeţi că aţi putea schimba Constanţa? Care ar fi primele măsuri pe care ar trebui să le ia un viitor primar, dumneavoastră spre exemplu, dacă aţi fi în situaţia respectivă?

C.P.: În primul rând voi opri contractele primăriei cu terţi şi le voi analiza, voi sista toate construcţiile pe spaţiile verzi – lucru pe care pot să îl fac de a doua zi; iar funcţionarii care au cea mai mică incertitudine că pot lucra corect, le voi pune în vedere să plece din administraţie. O colaborare cu instituţiile statului va pune ordine în cele enumerate mai sus.

Rep.: Adică veţi chema DNA-ul la primărie din secunda doi în care aţi fi primar?

C.P.: Am spus că o colaborare cu instituţiile statului mă vor ajuta să duc la îndeplinire acele trei puncte pe care le voi face de a doua zi.

Rep.: Iar cu această ocazie, v-aţi dat de gol: candidaţi la Primăria Constanţa.

C.P.: Nu am spus asta, v-am răspuns la o întrebare legată de ce aş face dacă aş fi primar. Acelaşi lucru se poate face şi la judeţ (Consiliul Judeţean Constanţa – n.r.), se aplică aceleaşi principii. Dar ca să faci toate astea trebuie să fii profesionist şi să ai curaj, lucru care nu doare.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218