REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Parteneriat cu Universitatea Ovidius al Direcției Generale Anticorpuție

Parteneriat cu Universitatea Ovidius al Direcției Generale Anticorpuție

Replica API 30 mai 2017 | 00:00 456

Cu prilejul Zilei Aniversare a Direcţiei Generale Anticorupţie, în perioada 29-31 Mai 2017, Serviciul Judeţean Anticorupție Constanţa, în parteneriat cu Universitatea „Ovidius” din Constanţa, derulează o serie de activităţi de informare și conștientizare privind prevenirea și combaterea corupției, printre care şi sesiunea de comunicări ştiinţifice cu tema „Etica şi integritatea în societatea românească”.

Astfel, luni, 29 mai, a avut loc deschiderea şi o activitate de informare anticorupție cu cadrele didactice cu funcții de conducere din cadrul universității, urmând ca marți să se desfășoare lucrările sesiunii de comunicare științifică. Ultima zi va fi dedicată organizării şi desfăşurării unor seminarii și ateliere de lucru pe problematica eticii și integrității în societate.

„La mulți ani! Succes în activitate! Gânduri bune și multe realizări, tuturor celor ce lucrează în Direcția Generală Anticorupție. Vreau să felicit Universitatea Ovidius că anul acesta organizează o sesiune fără precedent, care a început la 1 ianuarie și se termină la 31 decembrie, o sesiune permanentă care îmbină activități culturale, științifice în toate domeniile de preocupare ale Universității, dar și activități care vizează rolul Universității – inimă al unui centru urban. Legat de evenimentul de astăzi, vreau să felicit DGA prin structura județeană, pentru deschiderea pe care o manifestă în ultima perioadă pentru că, așa cum vorbeam și înainte de această întâlnire, prevenția și îndrumarea sunt esențiale în atingerea obiectivelor. Cred că astăzi, suntem într-un punct de echilibru, discutăm deschis, onest despre probleme. Fiecare instituție încearcă să vină nu doar cu partea de prevenție, dar și cu partea de îndrumare la nivelul societății. Cei care fac agenda și a instituțiilor, și a Universității, sunt tineri, căci ei reprezintă viitorul”, a punctat primarul Decebal Făgădău.

„Aș vrea să încep cu a felicita serviciul DGA, căci astăzi este aniversarea a Direcției Generale și așa cum este firesc trebuie să vă adresăm cele mai calde felicitări pentru munca pe care ați desfășurat-o și munca pe care o veți face în continuare. Am și eu un mesaj scurt, dar sper să fie potrivit pentru acest moment. Încă din anul 2001, România a dezvoltat documente de planificare strategică a luptei împotriva corupției, când a fost aprobată prima strategie națională anticorupție. Incidentele de integritate reprezintă orice caz de corupție care se finalizează printr-un rechizitoriu sau hotărâri de condamnare, care vizează un angajat dintr-o instituție publică, este într-adevăr considerat un eșec al managementului instituțional. Și mă bucur că sunt de față domnii procurori”, a declarat prefectul județului Constanța, Adrian Nicolaescu.

„Am considerat necesar, în ultima perioadă, să dezvoltăm proiecte educaționale, dat fiind nevoia de cunoaștere manifestată de tineri și nu numai cu privire la tot ce înseamnă problematică în calitate de prevenirea și combaterea corupției. Am să vă fac câteva precizări care cred că sunt necesare și fără de care nu am putea să cunoaștem dimensiunea activității educative la nivel de țară. Îmi place să cred că acestea au acoperire în fapte și ceea ce DGA desfășoară începând cu anul 2005 în ce privește prevenirea faptelor de corupție, vine ca o acoperire a acestor aprecieri de care ne bucurăm astăzi. DGA a considerat încă de la înființare că activitățiile cu caracter preventiv trebuie să se situeze în lupta împotriva corupției. Spun așa pentru că necunoașterea legislației de către toți cetățenii României, necunoașterea modalităților de sesizare, necunoașterea acelor situații în care ne-am aflăm zi de zi, și a cărei rezolvare la prima vedere pare extrem de simplă, dar uneori limita sau firul este atât de subțire și ne trezim de partea cealaltă a baricadei, necesită o foarte bună cunoaștere a tuturor aspectelor care ne duc într-o anumită situație, care din necunoaștere putem să o trăim. La nivelul DGA, chiar în acest an, văzând modalitățile prin care am expus prin specialiștii noștri tot ceea ce ține de prevenirea corupției la nivelul societății, și în primul rând la nivel de municipiu București, succesul de care s-a bucurat activitatea de etică și integritate organizațională la nivelul Capitalei, am găsit necesar că trebuie să extindem această activitate și la nivel național. Sunt bucuros că am reușit să o facem că semnalele sunt deosebite ”, a declarat comisar-șef Octavian Melintescu, director general adjunct al Direcției Generale Anticorupție.

Totodată, sesiunea de comunicări reprezintă debutul activităţilor de prevenire ce vor fi desfăşurate în mediul universitar constănţean, în cursul acestei luni între Direcţia Generală Anticorupţie şi Universitatea „Ovidius” din Constanţa încheindu-se un Protocolul de colaborare.

Protocolul are ca obiect organizarea şi desfăşurarea unor activităţi de prevenire anticorupţie, ce vizează, în principal, promovarea în mediul universitar a integrităţii, eticii şi deontologiei profesionale, conştientizarea consecinţelor implicării în acte de corupţie, precum şi informarea studenţilor şi a cadrelor didactice cu privire la competenţa conferită de lege D.G.A.

Nu în ultimul rând, în locurile special amenajate au fost afişate mesaje cu conţinut preventiv, iar la intrarea principală a Campusului (Corp A) a fost amplasat şi un banner inscripționat cu mesajul preventiv „ÎMPREUNĂ DEMOLĂM CORUPȚIA”.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Auleu, ce-ai facut Bobitza, iti bagi singur lupul in casa?
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218