REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.2° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.2° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

O armată de oameni, mobilizată pentru trei inconștienți care s-au aventurat pe Lacul Siutghiol!

O armată de oameni, mobilizată pentru trei inconștienți care s-au aventurat pe Lacul Siutghiol!

Replica API 7 ianuarie 2015 | 00:54 373

Un elicopter a survolat zona înghețată

Un elicopter a survolat zona înghețată

Agitație la Constanța! Trei persoane s-au aventurat pe Lacul Siutghiol, exact în zona tragediei aviatice din 15 decembrie 2014, rămânând blocați. Cele trei persoane sunt la un pas de tragedie: se pare că ar fi căzut în lac după ce gheața ar fi cedat sub greutatea lor. Patru echipaje de la Ambulanță au fost solicitate miercuri după-amiază în zonă.

Subprefecții Constanței au ajuns la fața locului. Pe lac intervin patru autospeciale ISU, dar și jandarmi. O persoană a sunat la 112 și a anunțat că în zona tragediei aviatice au fost zărite trei persoane.

Un elicopter a ajuns la fața locului și survolează lacul înghețat.

Pentru scoaterea lor din apă a fost chemat și un echipaj de scafandri. Din câte se pare, cele trei persoane ar fi pescari. Șansele ca oamenii să supraviețuiască sunt minime, apa fiind extrem de rece. "Au fost lansate două bărci şi urmează să fie lansată şi a treia. Se fac căutări pentru găsirea persoanelor în cauză", au spus reprezentanții ISU.

Afară este frig, sunt minus 10 grade Celsius, lacul este înghețat pe o suprafață de 80%, iar vizibilitatea este redusă.

"La ora 16.52 s-a primit apelul de urgență la 112. La fața locului sunt mai multe autospeciale ale Detașamentului de Pompieri Constanța. Vorbim de patru autospeciale, două ambulanțe SMURD, două echipaje SAJ, un echipaj de scafandri, jarndarmi și polițiști. Se acționează la fața locului pentru găsirea celor trei persoane care ne-au fost indicate că ar fi căzut în Siutghiol. O doamnă de la etajul 6 al unui bloc de pe marginea lacului a sunat la 112 și a ne-a spus că trei persoane au căzut în lac, în zona Butoaie din Mamaia. Acestea sunt amănuntele de la această oră. Suntem la fața locului și intervenim în zonă. Un elicopter al unei firme private survolează lacul. Operațiunile de salvare nu au fost sistate", a declarat, pentru "Replica", Anca Chiriță, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea.

Autoritățile au intrat în alertă în urma unui apel primit la numărul unic de urgență 112, prin care s-a anunțat că trei persoane au nevoie de ajutor.

„Am fost alertați la 112 de o femeie care spune că a văzut trei oameni care mergeau pe gheață în apropierea locului unde s-a prăbușit elicopterul SMURD în luna decembrie. Părea o femeie lucidă. Ea a reclamat că a văzut două siluete pe lac care încercau să ajute o a treia persoană care ar fi căzut. O barcă a fost lansată. Am apelat și la un elicopter al MApN. Încă nu avem confirmarea, pentru că nu am găsit pe nimeni. Informațiile vin de la un singur apel”, a declarat Raed Arafat, secretarul de stat în MAI.

Căutările pe Lacul Siutghiol au fost sistate, a anunţat Raed Arafat.

Update:

Poliţia a identificat cele trei persoane care s-au aventurat pe lac! Respectivii au declarat că s-au speriat şi că au fugit, atunci când au sesizat că vin echipaje de căutare pe lac.

"S-a intervenit cu două elicoptere, dar în câteva minute s-a lămurit totul. Era vorba despre o persoană descoperită de Poliţie, care a fost acolo la braconaj şi a spus că a fost cu alte două persoane. Toţi trei au recunoscut că au fost acolo, dar că au plecat când au văzut că vin maşini de intervenţie. Operaţiunea de salvare a fost încheiată, pentru că s-au identificat persoanele respective. Nu a fost alarmă falsă, pentru că doamna care a anunţat a făcut-o cu bună credinţă. Persoanele respective au fugit şi nu au mai anunţat pe nimeni, iar noi am continuat pentru că nu aveam siguranţa că cele trei persoane sunt în siguranţă. După ce primul a fost găsit de poliţie şi apoi ceilalţi doi, s-a renunţat la salvare", a declarat Raed Arafat.

Reamintim faptul că în cazul tragediei aviatice a fost începută urmărirea penală pentru neluarea şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, iar ulterior cercetările au fost extinse şi pentru ucidere din culpă, având în vedere faptul că au decedat toate cele patru persoane aflate la bordul elicopterului SMURD - medicul Laura Vizireanu (39 de ani), asistenta Gabriela Harton (38 de ani), pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu (47 de ani) şi copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel (42 de ani). Operaţiunile de căutare şi salvare au durat aproximativ 12 ore.

Drona care a filmat la scurt timp după prăbuşirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol a fost găsită şi predată procurorilor militari care anchetează cazul, filmările fiind analizate de către anchetatori.

Operaţiunile de căutare şi salvare au durat aproximativ 12 ore. Accidentul a fost anunţat de un martor la numărul de urgenţă 112, la ora 16.11, iar în jurul orei 16.30, primele echipaje ale ISU Dobrogea au început operaţiunile de căutare pe lac. Intervenţia s-a încheiat oficial marţi, la ora 4.10, când a fost adusă la mal ultima victimă.

La momentul decolării, condiţiile meteo erau bune, vizibilitatea de peste şase kilometri, iar elicopterul SMURD efectua un zbor cu vizibilitatea solului, ceea ce înseamnă că zbura sub 3.000 de metri altitudine, potrivit ROMATSA.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614