REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Pe constănţeni nu i-a interesat dezbaterea pe tema bugetului pe anul 2017

Pe constănţeni nu i-a interesat dezbaterea pe tema bugetului pe anul 2017

Replica API 25 martie 2017 | 00:00 190

Dacă se dădea pui, zahăr şi ulei – era full

Dacă se dădea pui, zahăr şi ulei – era full

Începând cu data de 20.01.2017, pe pagina web a Primăriei Municipiului Constanța, poate fi consultat proiectul de buget local pentru anul 2017. Proiectul de buget pe anul 2017 a fost eloborat în contextul păstrării echilibrelor economice, astfel încât țintele propuse pentru anul 2017 să fie menținute în limitele proiectate. La fundamentarea sumelor din bugetul de stat pentru bugetele locale și anume, sume din taxa pe valoare adăugată pentru următoarele activități: cheltuieli pentru creșe, persoane cu handicap, ajutoare sociale, serviciul de evidență a populației ș.a.

În cursul zilei de 24 martie a.c, a avut loc o dezbatere publică privind bugetul municipiului Constanța pentru anul 2017. La dezbatere nu au participat mai mult de 20 de constănţeni, semn că… pe locuitorii oraşului nu îi prea interesează ce au de gând să facă reprezentanţii administraţiei! Dacă nu se dă un pui, un ulei şi aşa mai departe… ducă-se de dezbatere!

"Deschidem bugetul anului 2017 cu o sumă de 845,5 milioane de lei. Remarcăm aici o creștere cu aproximativ 35 de milioane față de anul trecut. Din bugetul total cel mai mai mare procent va merge la învățământ și anume 191 milioane de lei, aproximativ 22,6 %. De asemenea, o pondere mare o ai și domeniile locuințe, servicii și dezvoltare publică cu un procent de 17% din bugetul local, dar și domeniul de asigurări și asistență socială cu un procent de 16%", a precizat edilul orașului de la malul mării. De asemenea, Decebal Făgădău a vorbit și despre proiectele majore ale anului 2017 și anume Sala Polivalenta și Cazinoul.

De asemenea, s-a menționat că se vor investii mai mulți bani în asfaltări și mobilier urban. Totodată, primarul a specificat că anul acesta se va efectua un studiu privind strategia de irigații a municipiului Constanța. Printre cei prezenți la dezbatere se află și consilierii locali Andrei Popescu și Costin Avătavului, dar și Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța. Ramona Dinu, senator, a ținut să-l întrebe pe Decebal Făgădău despre discrepanța mare privind bugetul pentru domeniilor sănătate și legislativ. Mai exact, se pare că pentru sănătate s-a alocat o sumă de 16 milioane de lei și pentru sectorul legislativ nu mai puțin de 99 milioane de lei.

"Municipalitatea are în subordine doar Spitalul de Boli Infecțioase. Luând în calcul câți angajați are spitalul și câți angajați are Primăria veți vedea că nu este o dicrepanță așa mare", a răspuns Decebal Făgădău. Primarului Constanței, Decebal Făgădău, i s-au transmis și cererile Asociației Elevilor din Constanța pentru bugetul pe anul în curs al municipiului. Răspunsul primarului a fost: „Altă întrebare!”

În cadrul dezbaterii, Alexandru Manda, președinte al Asociației Elevilor din Constanța, a solicitat ca la capitolul învățământ să se țină cont și de fondul pentru burse care trebuie să fie de 8 milioane de lei. „Nu se prevede nici o majorare pentru burse. Vă rog să luați în calcul acest considerent. De asemenea, solicit ca paza școlilor să fie făcută din banii publici și nu din banii părinților”, a precizat Alexandru Manda.

Cheltuielile buhetului local pe anul 2017 sunt fundamentate, dimensionate și repartizate pe destinații, respectiv pe acțiuni, activități, programe, proiecte, obiective și se efectuează în concordanță cu atribuțiile care-i revin autorității administrației publice locale, cu prioritățile stabilite de aceasta. Programele și acțiunile cu caracter social ocupă o pondere sentificativă în cadrul bugetului local.

Se continuă cunoscutele acțiuni de asistență socială prin acordarea de tichete valorice cu ocazia celor mai importante sărbători religioase, programul RESPECT, premiile în bani oferite persoanelor care împlinesc vârsta de 80 de ani și familiior care împlinesc 50 de ani de căsătorie. Totodată, se continuă și anul acesta programele de gratuități pe mijloacele de transport în comun, pentru persoanele cu handicat, veterani, pensionari, beneficiari de ajutor social, elevi, studenți și personal didactic.

Iată ce obiective de investiții majore vor fi în anul 2017

-modernizarea sistemului de transport public de călători prin achiziționarea de autobuze Euro 6

-lucrări de reparații capitale la pasajul Cumpenei

-construirea unei săli polivalente cu 5.000 de locuri

-finalizarea obiectivului „Reabilitare și reamenajare Parc Arheologic”

-finalizarea obiectivului „Reabilitarea și modernizarea Liceului cu Program Sportiv”

-începerea lucrărior de reabilitare a locurilor de joacă

-achiziționarea de aparatură medicală pentru cabinetele școlare

-reabilitarea fațadelor și acoperișurilor la clădirile din Piața Ovidiu

Piste de biciclete în parc, noi campusuri școlare și centre de agrement

Pe lângă obiectivele mai sus menționate orașul Constanța va beneficia de investiții noi. Astfel, municipalitatea are în plan începerea de studiilor pentru: un centru de agrement pentru copii, o pistă de biciclete în jurul lacului Tăbăcărie, unui campus școlar pentru turism și alimentație publică și unui campus preuniversitar în cartierul Palazu Mare. De asemenea, în anul 2017 se va elabora o strategie energetică a municipiului în vederea absorției de fonduri europene destinate reabilitării termice a mai multor clădiri publice. Totodată, se va începe elaborarea documentației tehnico-economice în vederea unui sediu pentru Poliția Locală, Serviciul de Stare Civilă, Evidența Populației și altele.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Machidonii,cioroii,mafiotii,astia fac bugetul orasului.
0
0
Ce sa mai intereseze; e deja furat pe urmatorii 4 ani. La parnaie cu ei. Dar ce sa faci, i-ati ales.
1
1
Schimba cu ceva structura bugetului,prezenta sau parerile noastre?Astia au hottarat de mult cum sa-mparta banii,abia asteptau sa se voteze bugetul la Bucuresti!
1
1
A lipsit de la sedinta "putoarea" de Sabrina?
0
1
Prezenta banuiesc nu era obligatorie ci optionala.In cea ce privete programul investitiile pt 2017 is ok.Nici zaharul si uleiul nu cred sa fi prisosit cuva.Deci ironia nu cred sa isi fi gasit locul aici.Dar de comentatori si parerologi.
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102