REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Pentru cine aruncă statul bani! Un găinar din Tuzla le-a RÂS ÎN FAŢĂ MAGISTRAŢILOR

Pentru cine aruncă statul bani! Un găinar din Tuzla le-a RÂS ÎN FAŢĂ MAGISTRAŢILOR

Replica API 26 august 2016 | 00:57 528

Nu dau doi bani pe reintegrarea în societate

Nu dau doi bani pe reintegrarea în societate

Iată pentru cine aruncă statul bani! Iustin Polac este o mai veche „cunoştinţă” a oamenilor legii. A împlinit recent 18 ani (în februarie), dar era certat cu legea încă de pe vremea când era minor. A fost şi condamnat, dar în libertate, şi astfel a recidivat. A fost arestat la domiciliu, dar se pare că nu a respectat măsurile impuse, motiv pentru care acum, în august, a ajuns după gratii.

De precizat este că, prin pedeapsa de supraveghere pe care a primit-opentru o tâlhărie, magistraţii i-au dat şansa la reintegrare în societate, în sensul de a merge la şcoală, să termine clasa a IV-a şi să continue studiile, să se formeze profesional într-un domeniu, delegând o persoană pentru a se ocupa de inculpate şi pentru a-l supraveghea. Toate i-au fost puse pe… „tavă”, statul a cheltuit bani, dar altele au fost planurile infractorului.

Iustin Polac, pe 12 aprilie 2015, împreună cu Florin Ţipilescu, Mihai Ţoţoiu şi Iulian Labeş au deposedat prin violenţă un bărbat de 65 ani, din Eforie Sud, de un televizor, un radio-CD, 3 articole de vestimentaţie, un telefon mobil şi de 300 lei. Mai exact, în jurul orei 20.00, au consumat băuturi alcoolice la locuinţa victimei, ulterior deposedând-o de bunuri şi bani. Prejudiciul a fost recuperat parţial, respectiv televizorul şi radio CD-ul.

Au ajuns după gratii dar nu a durat mult până au fost puşi în libertate. Apoi, în iulie 2015 au venit condamnările, iar Polac s-a ales cu măsura educativă a supravegherii, atunci când i s-a dat şansa să înceapă o nouă viaţă. El nu trebuia să facă nimic decât să meargă la şcoală. De încadrarea lui în ciclul gimnazial se ocupa consilierul de probaţiune. Toate îi veneau pe tavă.

„Aduce la cunoştinţa lui Polac Iustin conţinutul şi finalitatea urmărită prin măsura educativă a supravegherii astfel cum este reglementată, respectiv: asigurarea participării numitului Polac Iustin la cursuri şcolare sau de formare profesională pe care le frecventează la acest moment precum şi prevenirea desfăşurării unor activităţi sau a intrării în legătură cu anumite persoane care ar putea afecta procesul de îndreptare a acestuia.

Pune în vedere consilierului de probaţiune să verifice existenţa consimţământului şi disponibilităţii din partea numitului Polac Iustin, pentru reluarea pregătirii şcolare minime obligatorii, prin parcurgerea clasei a IV a, în vederea parcurgerii cursului de pregătire profesională subsecvent. Dacă consimţământul şi disponibilitatea există, consilierul va face demersuri pentru încadrarea şcolară a numitului Polac Iustin, prin unul dintre programele în derulare la nivelul/ în colaborare cu Serviciul de probaţiune”, potrivit portalului.

Chiar dacă avea totul pe tavă pentru a merge la şcoală şi a-şi reface viaţa, a ales să fie infractor

Chiar dacă viaţa lui putea lua o altă întorsătură, în condiţiile în care magistraţii i-au dat totul „de-a gata”, se pare că nu acestea au fost planurile lui Polac. În decembrie a tăbărât pe o persoană, în timp ce aceasta se deplasa pe o stradă din Tuzla. A agresat-o şi i-a furat portofelul dar şi un telefon mobil. La scurt timp de la sesizare, poliţiştii din Mangalia au reuşit să-l prindă, fiind propus spre arestare. Pe 14 decembrie 2015, magistraţii au decis ca suspectul să fie plasat în arest la domiciliu.

Pe 30 iunie anul curent, Curtea de Apel Constanța i-a menținut măsura arestului la domiciliu, pe o perioadă de până la 60 de zile, cu începere de la data de 30.06.2016. Numai că individului nici că i-a păsat și nu a respectat dispozițiile măsurii preventive, adică să nu părăsească domiciliul, motiv pentru care a fost băgat după gratii, fiind arestat preventiv. Mai exact, la data de 23.08.2016, polițiștii din cadrul Secției 3 Rurale Mangalia, Postul de Poliție Tuzla l-au depistat și introdus în Centrul de Reținere și Arest Preventiv al IPJ Constanța.

De precizat că s-au cheltuit bani cu ancheta, dar și cu judecata. Cine plătește? "I nstanța obligă pe inculpați la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, după cum urmează: inculpatul Polac Iustin - 700 lei (din care suma de 500 lei cheltuieli judiciare avansate pentru urmărire penală). (…) Onorariile urmează să fie avansate din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Constanţa", potrivit portalului instanțelor. Însă, cum inculpatul nu are bunuri pe numele său… cine plătește?

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102