REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Percheziţii DIICOT la Secţia de Nefrologie a Spitalului Judeţean. Prejudiciul este imens!

Percheziţii DIICOT la Secţia de Nefrologie a Spitalului Judeţean. Prejudiciul este imens!

Replica API 21 septembrie 2015 | 13:05 2116

Mai mulţi medici și farmaciști au decontat rețete false

Mai mulţi medici și farmaciști au decontat rețete false

Agitaţie în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Se fac percheziţii la Secţia de Nefrologie, vizată fiind Maria Bănăţeanu. Cei de la DIICOT, DGA şi jandarmii au descins în luni dimineaţă în cel mai mare spital de la malul mării. "A venit o echipă de dimineaţă şi a spus că face verificări. Nu ştim mai multe. Aşteptăm date oficiale", a declarat, pentru "Replica", dr. Dănuţ Căpăţână, managerul Spitalului Judeţean. De precizat faptul că la această oră sunt în curs de desfăşurare 50 de descinderi la medici de familie şi farmacişti din Bucureşti şi mai multe judeţe.

Anchetatorii cercetează o fraudă cu reţete falsificate care au adus un prejudiciu de peste nouă milioane de euro. La Constanţa, oamenii legii au descins pe bulevardul Tomis nr. 293, pe strada Căpitan Dobrilă Eugeniu 20, la medicul primar dr. Eugenia Muja, la dr. Mihaela Mătărîngă, neuropsihiatru şi la Secţia de Nefrologie a Spitalului Judeţean, acolo unde îşi desfăşoară activitatea asistenta Maria Bănăţeanu, cunoscută ca "Mia". La uşa cabinetului în care îşi desfăşura activitatea asistenta Mia sunt doi jandarmi. Medicul Mihnea Avram, directorul medical al unităţii de tratament, a ţinut să precizeze că: "de asistentă nu ştim nimic. Este ceva care nu are legătură cu spitalul. Se auzeau de nişte reţete, dar nu are legătură cu spitalul".De precizat faptul că medicul şef al Secţiei de Nefrologie, dr. Liliana Tuţă, nu a putut fi contactată pentru un punct de vedre. Cert este faptul că în faţa spitalului sunt parcate dubele de jandarmi.

Procurorii DIICOT, împreună cu ofițeri de poliție din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice, efectuează, luni, 59 de percheziții pe raza municipiului București și a județelor Brăila, Constanța și Vrancea la farmaciști și medici acuzați că ar fi decontat în mod fraudulos sume mari de bani din Fondul National Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

Potrivit DIICOT, este vizată o grupare infracțională, care activează pe raza municipiului Brăila, ai cărei membri au săvârșit infracțiunile de înșelăciune, evaziune fiscală, spălarea banilor, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fraudă informatică, fals informatic, abuz în serviciu (toate în formă continuată), precum și de constituire a unui grup infracțional organizat, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declarații, camătă, trafic de influență, cumpărare de influență, dare și de mită și șantaj.

În urma cercetărilor a rezultat, conform sursei citate, că gruparea era formată din 25 de membri, reprezentanți și angajați ai farmaciilor care activează sub sigla SC Ahmeya Pharm SRL și medici de familie sau medici specialiști (inclusiv oncologi) care își desfășoară activitatea pe raza județelor Brăila și Constanța.

Membrii grupării ar fi decontat, în mod fraudulos, în perioada 2011-2015, sume importante de bani din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Valoarea prejudiciului estimat până în prezent se ridică la 9 milioane lei.

UPDATE:

De precizat faptul că percheziţii au loc şi la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Vizată este Mihaela Vrânceanu, director adjunct în cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Constanţa, în sarcina căreia se reţine comiterea infracţiunilor de:

-constituire a unui grup infracţional organizat, prev. de art. 367 alin. 1, 3 C.p., constând în aceea că:

în cursul anului 2014 a aderat la gruparea infracţională constituită de Sgîrcitu Liliana Valentina şi Sgîrcitu Titi, în scopul comiterii de infracţiuni.

-abuz în serviciu în formă continuată, faptă prev. si ped. de art. 297 alin. 1, 2 C.p. rap. la art. 132 din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 35 alin. 1 C.p., constând în aceea că:

Mihaela Vrânceanu, în perioada noiembrie - decembrie 2014, a urgentat la solicitarea expresă a numitei Mirela Boboc aprobarea a două dosare pentru eliberarea gratuită a unor medicamente pentru pacienți ce sufereau de boli cronice înscriși in Programul National de Sănătate și anume în data de 14/11/2014 pentru pacientul “Stelică”, dosarul fiind depus prin intermediul numitului Marius Titică, respectiv în data de 05.12.2014 pentru un alt pacient, creând astfel o situație de inferioritate pe temei de boală cronica necontagioasă pentru restul pacienților incluși în program.

În perioada octombrie 2014 - martie 2015 aceasta a direcționat pacienţi înscriși in Programul National de Sănătate către farmacia SC Ahmeya Pharm S.R.L. administrata de numita Liliana Sgîrcitu pentru a le fi eliberate medicamentele prescrise pe rețetele gratuite, cauzând astfel o pagubă de natură patrimonială celorlalte farmacii din județ, prin îngrădirea dreptului pacienților de a-şi alege singuri farmacia de unde să îşi procure medicamentele.

Dragoş Poteleanu, directorul CJAS, nu a dorit să facă declaraţii referitore la percheziţiile desfăşurate în judeţul Constanţa, precuzând faptul că nu se află la birou.

UPDATE

Mascaţii au ajuns şi la Spitalul de Boli Infecţioase.

vezi şi:

http://www.replicaonline.ro/directorul-adjunct-al-cjas-constanta-in-vizorul-diicot-240448/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218