REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Percheziţii la Constanţa: un cetăţean sirian, comandant al unei motonave, reţinut pentru contrabandă cu ţigări

Percheziţii la Constanţa: un cetăţean sirian, comandant al unei motonave, reţinut pentru contrabandă cu ţigări

Replica API 25 octombrie 2014 | 00:29 149

Racola şi migranţi!

Racola şi migranţi!

Cinci percheziţii au fost efectuate la Constanţa, vizată fiind o grupare infracţională specializată în contrabandă cu ţigări, aduse din Istanbul prin Portul Constanţa. Cel care coordona întreaga “afacere” este un cetăţean sirian, Hasan M Abdul Rahman, care a fost reţinut de către oamenii legii. Acţiunile au fost ale poliţiştilor de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu ofiţeri din cadrul I.G.I. - Serviciul Imigrări Constanţa şi ofiţeri specializaţi din cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. În plus, sirianul racolase şi nişte migranţi, pe care îi caza în municipiu.

În timpul acţiunii, au fost realizate cinci perchezitii, fiind descoperită cantitatea de 45.440 ţigarete. Totodată, la reşedinţa comandantului de motonavă au fost depistati doi cetăţeni sirieni, cazaţi de liderul grupului în România, fără documente legale. La începutul lunii octombrie a.c., poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au iniţiat un complex de măsuri informativ - operative, în vederea destructurării unei grupări infracţionale specializată în contrabanda cu ţigări, coordonată de cetăţeanul sirian Abdul R., în vârstă de 51 ani, comandant al unei motonave. Documentarea activităţii infracţionale a suspecţilor a fost realizată cu suportul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă. Astfel, în urma monitorizării s-a stabilit că cetăţeanul sirian achiziţiona ţigări de contrabandă din Istanbul şi le aducea în Portul Constanţa, de unde erau preluate de doi cetăţeni români, angajaţi ai unei societăţi comerciale. Poliţiştii de frontieră au extins verificările şi au stabilit faptul că romanii vindeau apoi ţigările într-o piaţă din Constanţa, pentru a obţine profit. În consecinţă, în data de 20.10.2014, când nava Rania H. a intrat în Portul Constanţa, s-a procedat la supravegherea activităţii comandantului navei şi a persoanelor suspecte. În data de 22.10.2014, în urma documentării activităţii infracţionale a celor în cauză, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu ofiteri din cadrul I.G.I.–Serviciul Imigrări Constanţa şi ofiţeri specializaţi din cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, au efectuat percheziţii în cinci locuri din municipiul Constanţa, fiind descoperită cantitatea totală de 45.440 ţigarete marca Fast Red şi L&M. Totodată, la una dintre locaţii, care era reşedinţa comandantul motonavei, au fost depistaţi doi cetăţeni sirieni, Alsayed Monir, de 38 ani şi Hamid Mahmoud, de 32 ani, care nu deţineau documente legale de intrare în România. În data de 23.10.2014, comandantul navei a fost reţinut pentru 24 de ore pe baza ordonanţei emise de procuror, după care au fost prezentaţi, pe 24.10.2014, Judecătoriei Constanţa cu propunere de arestare preventivă. În prezent se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de contrabandă art. 270 alin 3 in lg. 86/2006, facilitarea şederii ilegale în România art. 264 alin 1 Cod Penal şi trecerea frauduloasă a frontierei de stat art. 262 Cod Penal. Prejudiciul cauzat statului prin punerea în vânzare a ţigaretelor de contrabandă descoperite a fost calculat la 250.000 lei.

Ţigările nermarcate erau vândute în Piaţa Abator

Oamenii legii au descoperit şi ridicat, pe 22.10.2014, cantitatea de 40.440 ţigarete, marca Fast Red, nemarcate fiscal, introduse pe teritoriul României de către inculpatul Hasan M Abdul Rahman, cetăţean sirian, comandantul M/N Rania H, sub pavilion Togo, prin eludarea plăţii taxelor vamale, a accizei şi TVA-ului, ţigările fiind procurate de pe teritoriul Turciei în vederea comercializării pe raza municipiului Constanţa, în special în Piaţa Abator, cunoscându-se că ele provin din contrabandă. În cauză mai sunt cercetaţi alţi 2 inculpaţi, cetăţeni români, pentru comiterea infracţiunii de contrabandă cu ţigări, având în vedere că în autoturismele acestora au fost descoperite cantităţi de câte 20.000 ţigarete, aceeaşi marcă, cu acelaşi cod de bare, iar la unul dintre ei şi cantitatea de 5.000 ţigarete marca L.M.. „În cursul cercetărilor efectuate în cauză şi în baza datelor deţinute, în ziua de 22.10.2014, lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul Gărzii de Coastă i-au depistat pe cetăţenii sirieni de naţionalitate kurdă, suspecţii Alsayed Monir şi Hamid Mahmoud, pe strada Făgetului din municipiul Constanţa, că locuiesc ilegal în România, aceştia fiind cercetaţi pentru comiterea infracţiunii de trecerea frauduloasă a frontierei de stat. Din probele administrate în cauză s-a stabilit că cei doi transfugi au intrat în mod separat în România, din Bulgaria, în luna octombrie 2014, fiind victimele infracţiunii de trafic de migranţi - faptă săvârşită de cetăţeni străini neidentificaţi”, potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Ajungând pe raza municipiului Constanţa, transfugii Hamid Mahmoud şi Alsayed Monir l-au contactat pe inculpatul Hasan M Abdul Rahman, cetăţean sirian, conaţional, care le-au facilitat şederea ilegală în România, cunoscând că sunt victimele infracţiunii de trafic de migranţi, găzduindu-i într-un apartament cu 5 camere, situat în mun. Constanţa, pentru care inculpatul a încheiat un contract de comodat cu proprietarul acestuia, pe o durată de 4 ani, începând cu luna decembrie 2013, în schimbul obţinerii unui folos patrimonial şi nicidecum în interesul său personal, întrucât la percheziţia domiciliară efectuată în locaţia respectivă, nu au fost descoperite bunuri aparţinând inculpatului.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614