REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Judecătorul Danileţ face public dezastrul: „Îmi doresc o mai mare adrenalină şi sunt predispus spre a fi imparţial”

Judecătorul Danileţ face public dezastrul: „Îmi doresc o mai mare adrenalină şi sunt predispus spre a fi imparţial”

Replica API 26 noiembrie 2015 | 00:36 746

Perlele candidaţilor de la concursul în magistratură!

Perlele candidaţilor de la concursul în magistratură!

Cristi Dănileţ (Sursa foto: facebook)/ sursa foto: ziuanews.ro

N-o să vă vină să credeţi ce perle au scos candidaţii la concursul de admitere în magistratură! Judecătorul Cristi Dănileţ a publicat, marţi, pe blogul său, un material cu titlul „Deficienţe în pregătirea candidaţilor pentru magistratură“. Acesta spune că, în şedinţa Plenului CSM din 24 noiembrie, a validat concursul de admitere la INM desfăşurat în această vară. „Cea mai discutată - dar nu şi discutabilă, zic eu - probă a fost cea a interviului. Membrii comisiilor în faţa cărora s-a susţinut această probă au formulat în scris un punct de vedere pe care, cu acordul lor, am ales să îl dau publicităţii“, a precizat judecătorul.

Din cei 3.297 de candidaţi la INM, 285 de candidaţi au reuşit la probele anterioare, iar dintre aceştia 217 au trecut de proba interviului, astfel că în final au fost selectaţi primii 140 în ordinea mediilor; dintre cei respinşi 29 se situau pe primele 150 locuri, iar 39 în ultimele 135 locuri după parcurgerea primelor două probe; unii candidaţi au un nivel redus de instruire educaţională, de cultură generală, lipsă de orizont şi de repere culturale, profesionale, morale; unii se exprimă cu dificultate accentuată, comit erori gramaticale şi de comunicare, sunt inabili de a purta un dialog, nu au proprietatea termenilor folosiţi; unii au demonstrat o incapacitate de a înţelege problemele şi realităţile sociale, alţii învaţă grile sau învaţă mecanic coduri; unii au anumite activităţi, dar nu dobândesc experienţa cuvenită în exercitarea acestora; unora le lipseşte gândirea logică, alţii simulează abilităţi, deprinderi sau calităţi inexistente.

Comisia prin faţa căreia anul acesta s-au perindat sute de candidaţi a ajuns la anumite concluzii cu privire la candidaţi şi cu privire la măsuri necesare pentru îmbunătăţirea concursurilor următoare. În cazul unor candidaţi s-a dovedit un nivel redus de instruire educaţională, spune Dănileţ, probabil pe fondul unei performanţe mai slabe în ciclurile gimnaziale, liceale şi universitare şi al unui nivel redus de cultură generală, al lipsei de orizont şi de repere culturale, profesionale, morale. Un semnal autentic de alarmă este acela că mulţi candidaţi se exprimă cu dificultate accentuată, comit numeroase erori gramaticale şi de comunicare, sunt inabili de a purta un dialog, nu au proprietatea termenilor sau sunt în imposibilitate de a formula definiţia unora.

Redăm câteva dintre perlele candidaţilor făcute publice de judecătorul Dănileţ, pe blogul său:

„Ignoranţa presupune, în viziunea mea, a nu acorda atenţie fiecărui element care construieşte drumul către realizarea ”justiţiei”. La insistenţele comisiei de a da un sinonim pentru ignoranţă, a afirmat că ”înseamnă a nu avea disponibilitatea de a te perfecţiona”; „Libertatea este o valoare fundamentală a unui stat de drept, un atribut al tuturor oamenilor, care dacă îşi cultivă stăpânirea de sine pe un drum ce nu tot timpul este uşor o vor găsi în forma ei cea mai autentică”; ”Persoanele care se sacrifică pentru idealuri, principii sunt fanatice”;

„Procurorii au prea mult liber-arbitru, iar eu nu o să tolerez aşa ceva ca judecător”; „Sunt foarte corectă, dar cu excepţii”; „Prin verbul a discredita înţeleg a înjura”; „Empatie înseamnă capacitatea de a rezona cu fiecare individ ca să îi preiei mesajul“; „Vreau să fiu judecător, pentru că judecătorul are o viziune bilaterală, spre deosebire de procuror sau avocat”, „Ignoranţa înseamnă nepăsare faţă de societate”,

„Vreau să devin magistrat pentru că îmi doresc o mai mare adrenalină şi sunt predispus spre a fi imparţial”, „Ca judecător nu trebuie să fiu imparţial”. Întrebat „ce înseamnă pentru dumneavoastră să fiţi remarcabil?“, un candidat a şocat: „Să fiu filantrop”, iar la întrebarea „De ce vreţi să deveniţi magistrat?“, un altul răspuns: „Mă gândeam, în retorica mea mea interioară, de ce trebuie să respectăm legea, de ce este egală pentru toţi. Am avut o atragere faţă de reguli, de disciplină”.

De asemenea, judecătorul Dănileț arată cât de corect gramatical știu să scrie cei care aspiră la o funcție importantă, precum cea de magistrat. ”…cât și pentru o persoană cu care intrii în contact…”, „…pentru a depășii situația critică…”, „… unul i-a totul…”, „…ideia de justiție…”, „…înțelepciunea sa lăsând să perpetue peste mii de ani importanța educației…”, „Pentru a stabilii cea ce este permis unei persoane să facă, mai întâi sunt reglementate comportamentele, atitudinile interzise, rezultând astfel ceea ce nu îi este interzis să facă, ceea ce nu este reglementat, ceea ce este permis unei persoane, libertatea acestuia.”

La spețele de etică, o parte însemnată a candidaților nu a reușit să identifice problemele și opțiunile posibile, în funcție de diversele ipoteze prezumtive. Dovedesc o atitudine rigidă, aleg o variantă de răspuns la care nu renunță, considerând (probabil) că scopul urmărit de membrii comisiei este de a adresa întrebări și de a dezvolta subiectul doar pentru a-i ”încurca”. Fiind pus în situaţia de a decide dacă la spital foloseşte legitimaţia de serviciu pentru ca o rudă grav bolnavă să beneficieze de îngrijiri, în condiţiile în care se afla la urgenţă de mai multe ore, fără a fi văzută de un medic, un candidat a susţinut că ”nu îşi foloseşte legitimaţia, pentru că nu are nicio valoare şi că a văzut în oraşul natal judecători şi procurori care s-au legitimat pentru satisfacerea unui interes personal, dar nu i-a băgat nimeni în seamă”.

Fiind întrebat dacă, totuşi, prezintă legitimaţia şi medicul dă curs solicitării sale, a susţinut că ”este o problemă de moralitate a medicului și chiar o să-i atragă atenţia, pentru că nu este normal să se lase influenţat de alte profesii în activitatea sa.” Analizând ideea cuprinsă în subiectul extras, mulți candidați au demonstrat incapacitatea de a înțelege problemele și realitățile sociale, a conchis Dănileț.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367