REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Pictura Bisericii din Răzoare, sfinţită de IPS. Un nou preot, instalat la Negru Vodă

Pictura Bisericii din Răzoare, sfinţită de IPS. Un nou preot, instalat la Negru Vodă

Replica API 6 iulie 2015 | 00:08 855

Arhiepiscopul Tomisului: O biserică pictată este o biserică deplină

Arhiepiscopul Tomisului: O biserică pictată este o biserică deplină

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie (IPS), a săvârşit slujba de sfinţire a picturii la Biserica “Naşterea Maicii Domnului” din satul Răzoare, sat ce aparţine de comuna Oltina. Numeroşi credincioşi din localitate şi din satele învecinate au luat la parte la slujba oficiată în cursul zilei de sâmbătă. “Iată-ne sfinţind şi pictura acestei biserici noi. O biserică frumoasă, care s-a construit prin jertfa dumnevoastră şi prin purtare de grijă a celor ce au fost gospodarii acestei commune Oltina. De aceea, iată, biserica este ca cerul coborât pe pământ. Biserica este de fapt cerul coborât pe pământ. O biserică pictată este o biserică deplină. În ea vedem cum sfinţii slujesc în cer şi coboară pe pământ ca să se bucure de slujirea noastră a celor chemaţi de Hristos să continuăm jertfa cea mântuitoare în sfânta liturghie”, a spus Ierarhul Tomisului în predica de sâmbătă.

Preotul Paroh Florin Iftimie spune că Ierarhul Tomisului a binecuvântat lucrările săvârşite la sfântul lăcaş. “Bucuria din sufletele noastre creşte şi sperăm ca bunul Dumnezeu să ne ierte nouă toate greşelile pe care le-am făcut şi să ne izbăvească prin marea sa milă de oameni”, a spus preotul. Primarul comunei Oltina, Gheorghe Chirciu, este bucuros că a putut să contribuie la terminarea lucrărilor: “Am vrut să văd biserica pictată”. Biserica a fost zidită între anii 1996-2002, iar lucrările de pictură au fost demarate în stil neobizantin în 2011. Tot IPS Teodosie a oficiat la finele săptămânii trecute şi Taina Sfântului Maslu la Biserica “Sf. Gheorghe” din Negru-Vodă. Cu acest prilej a fost instalat noul preot paroh, părintele Viorel Damian.

Arhiepiscopul Tomisului slujeşte miercuri la Mănăstirea Halmyris din Tulcea

De precizat faptul că marţi, 7 iulie, începând cu ora 18.30, IPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei la Biserica „Sfinţii Epictet şi Astion” din Constanţa (Aleea Veteranilor, nr. 11, Kilometrul 5). Miercuri, 8 iulie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Halmyris din Tulcea. Aproape de actualul sat Dunavăţul de Jos, în cetatea Halmyris (Tulcea), au pătimit Epictet şi Astion, cei mai vechi mucenici de pe teritoriul României. Potrivit actului martiric, păstrat astăzi doar într-o copie din secolul XV, ei au pătimit în anul 290, ca urmare a persecuţiei dezlănţuite de împăratul Diocleţian (284-305). Sfântul Epictet era preot, originar din părţile Răsăritului, ducând o viaţă curată. Astion era un tânăr chipeş, nepot al senatorului roman Iulian. Era păgân, dar, întâlnindu-se cu preotul Epictet şi ascultându-i cuvintele pline de înţelepciune, se converteşte la creştinism. Apoi, împreună, se îmbarcă şi pleacă spre Halmyris. Sosind în cetate comandantul Latronianus a aflat că există doi străini care i-au întors pe mulţi de la cinstirea zeilor. Auzind aceasta a poruncit ca cei doi să fie supuşi chinurilor. Pe 8 iulie 290 i s-a tăiat capul întâi lui Astion, apoi preotului Epictet.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614