REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Plaja extinsă din staţiunea Mamaia E PRAF, dar reprezentanţii ABADL spun că „fenomenul este unul normal”

Plaja extinsă din staţiunea Mamaia E PRAF, dar reprezentanţii ABADL spun că „fenomenul este unul normal”

Replica API 18 februarie 2017 | 09:56 502

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a făcut precizări cu privire la "fenomenul" relatat în presa constănțeană și anume legat de surparea plajei din zona hotelului Aurora din Stațiunea Mamaia, cu mențiunea că ea fusese recent amenajată, cu bani europeni. Însă, iată că ABADL a menționat că lucrurile sunt sub control, iar fenomenul este unul cât se poate de normal, cunoscut sub numele "rupere de mal".

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral precizat că a desfăşurat, în perioada septembrie 2016 – decembrie 2016, activitatea de monitorizare geodinamică a celor 5 loturi finalizate prin finanţare europeană la sfârşitul anului 2015: Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord. "În cadrul activităţii de monitorizare geodinamică s-au realizat inspecţii vizuale periodice, planificate şi inspecţii efectuate în urmă producerii fenomenelor meteorologice periculoase; măsurători topografice ale zonelor înnisipate şi ale structurilor conectate la ţărm, precum şi aerofotogrametrie cu realizarea de ortofotoplanuri suprapuse. În urma activităţii de monitorizarei geodinamică realizată de ABADL s-a evidenţiat un echilibru a liniei ţărmului, bilanţul rezultat în urmă măsurătorilor fiind unul pozitiv. Linia ţărmului respectă criteriile de proiectare care au stat la baza realizării proiectului tehnic şi a lucrărilor de execuţie", potrivit ABADL. De asemenea, reprezentanții instituției au precizat că, începând cu dată de 06.03.2017, se va începe activitatea de monitorizare geodinamică a celor 5 loturi urmând că în luna aprilie să se realizeze raportul cu privire la evoluţia lucrărilor executate. "Conform manualului de întreţinere şi exploatare pentru cele 5 loturi activitatea de monitorizare geodinamică se realizează în luna martie şi respectiv în luna septembrie, astfel putându-se evidenţia evoluţia lucrărilor pe sezonul rece, respectiv sezonul cald. În acest an, la fel ca în majoritatea anilor, în sezonul rece în zona limitrofă s-au manifestat fenomene meteorologice de natura valurilor şi a vântului de intensitate medie şi mare. În luna ianuarie a anului curent, pe zona Năvodari – Mamaia s-au înregistrat constant viteze ale vântului între 5-12 m/s şi valuri cu înălţimi cuprinse între 0.6m şi 2.2 m la ţărm. Urmare acţiunii valurilor puternice, profilul s-a comportat normal formându-se din nou fenomenul de rupere de mal, fenomen ce se manifestă an de an, caracterizat prin denivelări semnificative ce reprezintă o redistribuţie a nisipului între profilul emers şi profilul submers. Acesta va fi corectat şi adus la profilul proiectat, atât în mod natural prin evoluţia curenţilor marini din perioada următoare, cât şi prin lucrările curente de pregătire a plajelor", se mai arată în comunicatul ABADL.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Diguri prost amplasate.
1
0
Uite asa se spala banii ce nu ati inteles ce poti sa faci ?
4
1
Si reprezentantii ABADL sunt tot praf!
4
0
ce sa stie makedoancele de la apele romane ,la ele totul e normal ca nu-si misca curul din birou
5
1
normal ar fi cat au luat sa dea inapoi asta asa ca au promis ca fac, dar ce ? Ca pacalesc statu, judetul de bani ? Nu cred ca avem justitie ce trebuie sa recupereze daunele nu ca kovesita ori alti ce papa inclusiv ei bani de pomana !
1
4
...si plajele sunt la fel ca si autostrazile din Ro...nimeni nu isi asuma responsabilitati ...ferice de cei care si-au luat comisioane babane !!!
6
0
Voi folositi in titlu descrierea PRAF, a durat mult pana sa va ganiti la acest cuvant, si pentru unii e mai importanta decat motivarea stiintifica pentru acest fenomen
5
0
A erodat marea din nou ,cauza fiind furtunile si ca nu s au facut digurile cum trebuie
6
1
Nisipul trebuia lipit cu aracet , la mintea voastra.
2
5

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367