REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Plajele da la Mamaia, Năvodari şi Eforie sunt cele mai murdare de pe litoral

Plajele da la Mamaia, Năvodari şi Eforie sunt cele mai murdare de pe litoral

Replica API 19 iulie 2016 | 00:22 133

Anul acesta sezonul estival este unul destul de prosper pentru hotelieri şi agenţi economici. Zeci de mii de turişti au ales să îşi petreacă vacanţa pe litoralul românesc. Nu toţi au fost însă încântsţi de condiţia plajelor. Cea mai recentă monitorizare realizată de echipa organizaţiei Mare Nostrum arată că în staţiunile Mamaia, Năvodari şi Eforie sunt cele mai murdare sectoare de plajă. Pentru analiză, au fost selectate 7 sectoare de plajă situate în Saturn, Costineşti, Eforie Sud, Constanţa – pe plaja extinsă din spatele Universităţii, Mamaia Nord – zona Scoica Land, Năvodari – în zona Taberei şi la Corbu.

„Monitorizarea deșeurilor în zona costieră a județului Constanța este o activitate devenită tradiție la Mare Nostrum. Ea presupune cuantificarea deșeurilor marine, cu scopul de a susține evaluările naționale și regionale, promovează dezvoltarea managementului deșeurilor, măsurile de control și punere în aplicare a acestora și ne ajută să înțelegem nivelul amenințărilor reprezentate de deșeurile marine asupra florei și faunei litorale”, au afirmat reprezentanții Mare Nostrum.

Rezultatele primei activități, de anul acesta, arată că au fost monitorizați 39.535 m2 de plajă, cu o abundență deșeurilor de 0,098 deșeuri/m2. Cele mai murdare au fost sectoarele din Eforie (0,23 deșeuri/m2) și Năvodari (0,22/m2), iar cel mai curat sector a fost cel din Constanța, 0,01 deșeuri/m2.Cele mai întâlnite deșeuri au fost cele realizate din material polimeric artificial, pungi din plastic, sticle de băuturi, paie și bețele pentru mestecat, pahare sau mucuri de țigară. De asemenea, au fost găsite și alte elemente precum brichete, scutece, seringi, odorizante sau recipiente și sticle pentru detergenți.

Cele mai multe astfel de deșeuri au fost pe plaja din Mamaia, cu 852 elemente, fiind urmată de plaja din Năvodari, 580 elemente și plaja din Saturn, cu 429 elemente. Deșeurile rămase pe plajă timp îndelungat reprezintă un pericol pentru păsări și alte animale care le pot ingera, atât de pe uscat cât și din apa mării, dacă deșeurile sunt luate de ape. Există riscul ca prin descompunerea lor să se elibereze în mediu substanțe poluante periculoase pentru sănătatea umană. Mai mult decât atât, deșeuri precum seringi, scutece, tampoane și alte pansamente pot fi purtătoare de agenți patogeni.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367