REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.9° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
17.9° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Politicienii constănţeni susţin Unificarea Basarabiei cu România

Politicienii constănţeni susţin Unificarea Basarabiei cu România

Replica API 8 iulie 2015 | 22:37 85

Vă vine să credeţi?

Vă vine să credeţi?

Zeci de mii de unionişti s-au adunat duminică, 5 iulie a.c., în Piaţa Marii Adunări Naţionale la Guvernul din Chişinău, pentru a cere Unirea Basarabiei cu România. După acţiunea din Piaţa Marii Adunări Naţionale, peste 200 de tineri, militanţi ai asociaţiei „Tinerii Moldovei”, au plecat într-un marş până la Bucureşti, pe jos! Pe teritoriul Republicii Moldova marşul durează 5 zile iar apoi, cei care au paşaportul la ei, trec Prutul pe jos, la Ungheni, sâmbătă, 11 iulie. În România, în perioada 12-20 iulie, participanţii la marş vor face un tur al Munteniei şi Ardealului cu trenul şi autocarul.

Va reuşi iniţiativa acestora să sensibilizeze clasa politică a României? La nivel local, cel puţin, avem o serie de politicieni care susţin că sunt patrioţi, iar alţii care susţin că sunt implicaţi activ. Să îi vedem pe fiecare în parte.

Palaz: „Sunt politicieni care vor să se implice, dar nu-i lasă partidul”

Continuator al politicii lui Traian Băsescu, Partidul Mişcarea Populară îşi asumă şi unificarea Basarabiei cu România, laitmotiv al politicii externe a fostului şef al statului. Vestea marşului l-a entuziasmat şi pe liderul local al PMP, Claudiu-Iorga Palaz. „Îi susţinem! Sentimentul meu unionist nu se pune la îndoială! Gândul de unire pot să îl aibă doar cei care sunt, într-adevăr, patrioţi, indiferent de culoarea politică. Un patriot nu are cum să nu aibă un gând de unire cu Basarabia! Politicienii de la Bucureşti, doar dacă sunt bărbaţi de stat şi au curaj se pot gândi la unirea cu Basarabia. Dacă nu, sunt simpli figuranţi sau doar pisoi, aşa cum este Victor Ponta. Totuşi, nu cred că sunt politicieni care nu ar dori să se implice, numai că nu au curaj sau politica partidului lor, datorită conjuncturii internaţionale, nu le dau voie să îşi manifeste acest spirit unionist”, a spus Palaz, pentru „Replica”.

Lupu spune că e vorba doar de voinţă

Deputatul constănţean Mihai Lupu consideră că o astfel de unificare ar putea fi o realitate numai prin voinţa clar exprimată a clasei politice. „Iniţiativa este extraordinar de bună, dar trebuie găsită voinţa şi conjunctura legală. Nu e suficient să spui că vrei. Din punctul meu de vedere, dacă ar fi să se voteze în Parlament, cu siguranţă voi vota cu ambele mâini, dar mai sunt drepturile internaţionale, faptul că România e în UE, Basarabia nu este în UE, sunt câteva lucruri care trebuie luate în calcul. (…) Dar, cu un act de voinţă, pot fi rezolvate şi toate actele. Există un act de aderare al Moldovei la UE, dar parcursul este destul de lung. Dacă se doreşte, nu cred că ne împiedicăm, e vorba numai de voiinţă”, a spus Lupu.

Bădrăgan îi va întâmpina la sosire!

Sâmbătă, 11 iulie, militanţii Tinerilor Moldovei vor ajunge în România, după ce vor trece Prutul la Ungheni. La Iaşi, prima lor mare oprire, va fi prezent şi liderul formaţiunii constănţene a partidului România Unită, Dumitru Bădrăgan. „O să fiu duminică la Iaşi, m-au sunat să fiu acolo. Facem treabă! Nu contează parlamentarii, politicienii, contează ecoul în rândul oamenilor şi o să vedeţi pe parcurs şi în România care va fi ecoul. Să ţinem cont că şi constănţeni au fost acolo şi voi (Replica de Constanţa – n.r.) şi alţii. Ecoul va fi în rândul oamenilor, că în rândul politicienilor, băieţii mai au un an de zile, trebuie să îşi găsească locurile pentru Parlament, nu ştiu dacă au ei timp să se gândească la naţiune. Semnătura o va pune un referendum naţional, pentru că nu poţi să iei o astfel de decizie fără un referendum”, a spus Bădrăgan, pentru „Replica”.

Chiru colaborează cu Acţiunea 2012

Din greu de înţeles care motive, senatorul constănţean Christian Gigi Chiru nu a vorbit despre mai vechile sale colaborări cu organizatorii manifestaţiei de la Chişinău şi, ulterior, a marşului până la Bucureşti. Astăzi, Chiru susţine că există colaborări bine stabilite de mai mult timp între cabinetul său şi platforma unionistă şi a oferit şi exemple. „Categoric apreciez demersul tinerilor basarabeni. Este acţiunea ONG-ului „Acţiunea 2012”, foarte activ pe frontul unificării. Cu siguranţă, dacă vorbim de efecte, mi-aş dori ca acea doză de patriotism pe care o manifestă basarabenii să fie transferată şi către noi, cetăţenii români, care în ultima vreme am cam uitat ce înseamnă dovezi de patriotism şi cât de importante sunt aceste acţiuni. (…) În ceea ce priveşte efectul la nivel de decizie politică şi la nivel de legislaţie, cred că este de aşteptat o reacţie din partea Parlamentului basarabean, care ar trebui să facă primul demers. (…) Anul trecut am sprijinit un basarabean să vină la mare, anul acesta sunt iar în discuţii cu ei (Acţiunea 2012 – n.r.). Acest ONG are de gând să aducă 10.000 de basarabeni în vacanţe pe litoral şi la munte. Comunicăm destul de des. Am cunoscut la Parlament liceul „Lucian Blaga”, din Tiraspol. N-am avut o experienţă mai emoţionantă vis-a-vis de valori româneşti, o ultimă redută de românism. Acolo, românii sunt mai uniţi, noi ne-am mai pierdut din doza de patriotism”, a spus Chiru, pentru Replica.

Petre: „Politicienii nu merită România Mare. Ar fura-o!”

Vocalul preşedinte al M10 Constanţa, Mihai Petre, consideră că România Mare ar trebui să fie, din definiţie, proiectul de suflet al oricărui politician, indiferent de mărimea lui.

„În mod normal, România Mare, “de la Nistru pân’ la Tisa”, ar fi trebuit/ar trebui să fie proiectul de suflet al fiecărui politician, din trecut/din prezent, indiferent de mărimea lui. Desigur, realităţile geo-politice de astăzi nu ne mai permit nici măcar să visăm cu ochii deschişi. Dar, şi dacă ne-ar permite mai mult decât să visăm, actuala clasă politică românească n-ar merita România Mare. Pentru că ar fura-o, ca şi până acum. Jos pălăria în faţa miilor de români care au participat la Marea Adunare Naţională de la Chişinău!”, a spus Petre.

Dobre va primi acasă elevi basarabeni!

Un alt politician local reţinut în declaraţii când vine vorba de acţiuni din această zonă, deputatul PSD Mircea Dobre, anunţă un demers extraordinar. Organizaţia locală a TSD va aduce mai mulţi tineri basarabeni la Constanţa, iar Dobre va găzdui unul sau doi liceeni.

„Totdeauna am spus public că sunt pentru unificarea României cu Republica Moldova, dar asta se discută la nivel de preşedinţie, Guvern, întrucât sunt alţi lideri mai importanţi sau mai îndreptăţiţi ca să înceapă un plan, să accelereze. E o discuţie la un nivel foarte înalt. Chiar dacă noi ca simpli parlamentari ne dorim acest lucru, sunt chestiuni de politică externă. Este o discuţie inclusiv la nivel de UE, pentru că Republica Moldova nu face parte din UE, România face parte, trebuie şi acordul acestor state. Nu este un lucru foarte simplu, dar nu este imposibil. (…) Avem discuţii cu cetăţeni din Republica Moldova destul de avansate, începând din această vară vrem să facem un schimb, în sensul că mai mulţi copii să vină la mare în casele anumitor cetăţeni din judeţul Constanţa. Chiar şi eu voi lua la mine acasă unul sau doi copii, care să vină să-şi petreacă vacanţa la mare. Este o acţiune a organizaţiei de tineret a PSD Constanţa, care se ocupă de acest proiect. Noi am început discuţiile din timp şi s-ar putea să concretizăm anul acesta. Nu sunt majori, sunt copii de 15-16 ani, de liceu. Sunt cetăţeni din România care nu au văzut marea, nu vreau să mă gândesc la cei din Republica Moldova. Oferim această şansă pentru aceşti copii, mi se pare o chestiune de normalitate”, a spus Dobre, pentru Replica.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369