REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Poliţişti AMENINŢAŢI în timpul intervenţiilor: „Vă vom omorî copiii şi-i vom tăia mărunt, mărunt”

Poliţişti AMENINŢAŢI în timpul intervenţiilor: „Vă vom omorî copiii şi-i vom tăia mărunt, mărunt”

Replica API 31 august 2016 | 08:39 212

SNAP Constanţa a sesizat IGPR-ul

SNAP Constanţa a sesizat IGPR-ul

Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie - Biroul Teritorial Constanţa a depus o sesizare la IGPR, precizând că, din punct de vedere al activităţii de ordine publică şi intervenţie la evenimente, riscurile la care sunt expuşi poliţiştii în teren sunt mari. Şi asta pentru că, susţin ei, nu au maşini, dotarea este insuficientă, necorespunzătoare şi este lipsă acută de forţe de ordine în stradă. Ca şi exemple, aceştia au relatat două evenimente din Mangalia.

Potrivit SNAP, doi poliţişti, agenţi de siguranţă publică, din cadrul Poliţiei municipiului Mangalia şi un militar jandarm din cadrul I.J.J Constanţa, au participat, în ziua de 11.06.2016, la măsuri de ordine în Staţiunea Saturn, cu ocazia desfăşurării concursului Triatlon, pe segmentul de drum aflat între Staţiunea Saturn şi Venus. „Având în vedere că pe acest tronson a fost restricţionat accesul auto şi pietonal, cei menţionaţi se aflau în dispozitivul organizat şi ordonat în acest sens. La un moment dat, în timp ce se desfăşura proba de alergare pe acel tronson, la gardul instalat de Jandarmerie, în dispozitiv, a venit în viteză un autoturism de teren marca Duster, cu inscripţia firmei de pază, B…….., condus de administratorul firmei din Mangalia, fost ofiţer de poliţie. Acesta şi-a exprimat intenţia de a trece de acel dispozitiv pentru a ajunge într-o locaţie... oarecare. Vizibil nervos şi deranjat, acesta a coborât înjurând, s-a îndreptat vădit spre poliţist ….şi înjurându-l de ,,mama”, (nu se pot reproduce injuriile), s-a repezit cu pumnul să-l lovească în faţă pe agentul de poliţie. În acel moment, a intervenit lucrătorul de la Jandarmerie care s-a interpus între aceştia , cu intenţia de a-l opri pe agresor. Văzând că agresorul insistă să-l lovească pe poliţist, imediat a intervenit şi al doilea politest care se află în imediată vecinătate. Văzându-se depăşit că raport de forţe, administratorul firmei de pază s-a retras, a urcat în maşină şi a plecat”, se arată într-un comunicat al SNAP.

Poliţiştii, ameninţaţi

„La data de 29.06.2016, în jurul orelor 02,27, aceiaşi poliţişti şi jandarm, în timp ce se aflau împreună cu patru poliţişti locali, au fost ameninţaţi de cetăţeni de etnie turcă care ascultau muzică la intensitate mare şi petreceau zgomotos, fapt ce deranja turiştii cazaţi la hotelurile din apropiere, în Staţiunea Saturn . Înainte de acest apel au mai fost şi alte sesizări cu privire la acelaşi aspect, au fost luate măsuri de sancţionare contravenţională a organizatorului G.G., ocazie cu care i s-a pus acestuia în vedere să reducă volumul muzicii ascultate, întrucât terasa este în aer liber. Din această mulţime (sute de indivizi), a ieşit în faţă numitul I.A., care a proferat cuvinte injurioase şi ameninţări cu acte de violenţă la adresa organelor de ordine şi familiilor acestora, de genul: “o să venim peste voi în case şi o să va luăm de lângă familii”; “vă vom omorî unul câte unul, ştim unde staţi şi ne vom ocupa de voi, vă vom omorî copiii şi-i vom tăia cu cuţitul mărunt, mărunt” - se mai arată în comunicatul de presă. Astfel, membrii SNAP Constanţa au dorit să tragă un semnal de alarmă asupra câtorva probleme cu care se confruntă poliţiştii în teren: de revizuit actele normative referitor la programul de funcţionare al unităţilor de alimentaţie publică din proximitatea locurilor de cazare, în special unde se difuzează muzică în aer liber (se emit autorizaţii cu încălcarea legii privind programul de funcţionare), dotarea insuficientă, necorespunzătoare a poliţiştilor, lipsa acută de forţe de ordine în stradă, (o singură patrulă pe schimb); numărul mic de autoutilitare MAI (marea lor majoritate fiind defectă). "Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie prin grija Biroului Executiv Central, asigură asistenţă juridică în aceste cauze în care se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj. Referitor la cele de mai sus, aşteptăm cu deosebit interes măsurile luate de către conducerea I.G.P.R. şi I.P.J Constanţa, cât şi răspuns scris”, a precizat liderul SNAP Constanţa, Ion Coman.

Ce spune IPJ Constanţa:

„Referitor la apariţia în media on-line a informaţiilor cu privire la cele două infracţiuni de ultraj, din data de 11.06.2016, respectiv 29.06.2016, pentru corecta informare a opiniei publice, facem următoarele precizări: în cele două cauze, conducerea Poliţiei municipiului Mangalia a dispus măsurile legale, fiind înaintate cu celeritate actele către Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia spre competentă soluţionare pentru săvârşirea infracţiunilor de ultraj. În ceea ce priveşte raportarea evenimentelor, vă informăm cu privire la faptul că atât la nivelul Poliţiei Române, cât şi a IPJ Constanţa există procedure şi metode specifice de raportare a evenimentelor, care sunt respectate întocmai. De asemenea, precizăm că la nivelul I.P.J. Constanţa se respectă principiul proporţionalităţii în ceea ce priveşte numărul patrulelor de poliţie şi a celor mixte aflate în teren, acţionându-se în sistem integrat pentru asigurarea un climat de ordine şi siguranţă publică”, potrivit IPJ Constanţa.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614