REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
17.5° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Ponta, la Eforie Nord: Guvernul va finanţa congresul românilor din afara ţării după alegeri

Ponta, la Eforie Nord: Guvernul va finanţa congresul românilor din afara ţării după alegeri

Replica API 18 august 2014 | 00:00 219

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, la Eforie Nord, la deschiderea celei de-a doua ediţii a "Diaspora Estival", eveniment organizat de ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Stanoevici, la Hotel Meduza, faptul că Guvernul va finanţa organizarea congresului românilor de pretutindeni. Ponta a mai precizat că acesta va avea loc după alegerile prezidenţiale, nefiind vorba despre un eveniment politic, electoral. "Venind aici am aflat că trebuie să finanţăm, şi bine facem şi o să finanţăm, un congres al românilor de pretutindeni. Va fi organizat după alegerile prezidenţiale, deci nu este un eveniment politic, electoral şi cred că problemele care trebuie discutate cu românii din afara graniţelor trebuie discutate indiferent de evenimentele electorale din ţară", a afirmat premierul.

Alocuţiunea premierului Victor Ponta la deschiderea oficială a celei de-a doua ediţii a Programului "Diaspora Estival"

Victor Ponta: Bună dimineaţa. Nu pot decât să apreciez militantismul matinal al lui Bogdan Stanoevici. Cred că, de fapt, entuziasmul lui a fost principalul argument pentru care i-am făcut propunerea de a reprezenta în guvern portofoliul şi Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Eu nu ştiu dacă am exact acelaşi militantism luni dimineaţă, mai ales că de aici mă duc în Bucureşti, avem şedinţă de guvern, avem celelalte lucruri de făcut şi nu pot să ascund faptul că mă uit cu invidie la cei care erau deja pe plajă sau cei care îşi mai iau câteva zile sau câteva săptămâni de concediu.

În primul rând, ştiam de evenimentul organizat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Cred că este un lucru bun ca măcar în perioadele de vară să reuşiţi să vă întâlniţi aici, în ţară. Nu e întotdeauna simplu, nu e uşor din punctul de vedere al programului, al tuturor necesităţilor logistice, dar mă bucur că s-a reuşit organizarea - cred că e al doilea an, nu? - poate reuşim şi păstrăm acest lucru ca pe un obicei în fiecare an.

Mai mult decât atât, încă înainte să intru în sală, la cafeaua pregătitoare, am aflat şi că trebuie să finanţăm - şi bine facem - un eveniment important, un congres al românilor de pretutindeni, pe care îl veţi organiza. Ca să fie uşor de înţeles pentru cei de la presă, congresul va fi după alegerile prezidenţiale, deci nu e un eveniment politico-electoral şi cred, de altfel, că problemele şi lucrurile care trebuie discutate cu românii din afara graniţelor ţării trebuie să fie discutate indiferent de evenimentele politice şi electorale din ţară.

Două lucruri aş vrea să vă spun şi mai departe poate reuşim să discutăm mai puţin la nivel de discursuri, după ce şi Vali Zgonea vă poate spune, din punctul de vedere al Parlamentului, ceea ce e de făcut. Sunt, din punctul meu de vedere, două provocări importante, la care avem obligaţia să ne gândim. Ştiu şi putem să discutăm separat despre ce înseamnă problemele de zi cu zi, câte consulate reuşim să avem, câtă colaborare, cât putem să sprijinim asociaţiile româneşti, cât putem să sprijinim media românească din afara ţării, cum facem toate celelalte lucruri care ţin, să zic, de partea de logistică şi de organizare. Dar eu cred că dincolo de asta - şi ăsta a fost motivul pentru care am vrut să vin să vă transmit acest mesaj - este preocuparea noastră pentru ceea ce facem în continuare în special pentru românii din Europa, pentru că aici, cu siguranţă, sunt comunităţile cele mai importante şi după aceea, sigur, putem vorbi despre comunităţile din afara continentului nostru. Pentru Europa, eu cred că avem şi trebuie să fim solidari, chiar dacă nu toţi cei prezenţi aici sau chiar dacă foarte puţini din cei prezenţi aici pot să spună că reprezintă tot ce înseamnă români în afara graniţelor ţării.

Cred că fundamental pentru România este să-şi continue efortul pe care l-a făcut şi îl face în continuare pentru ca cetăţenii moldoveni să fie cetăţeni ai Uniunii Europene. Vreau să vă spun că săptămâna viitoare voi fi din nou la Chişinău şi lucruri care ţin mai puţin de partea de lozinci - mergem să inaugurăm gazoductul, mergem să vedem unde s-au folosit banii pentru grădiniţe, mergem să le arătăm cum pot să folosească manualele digitale şi să aibă manuale româneşti, mergem să inaugurăm SMURD-ul - sunt lucruri care contează cu adevărat şi care vor reprezenta, de fapt, sprijinul pentru a deveni cetăţeni europeni mai mult decât doar prietenia sau iubirea frăţească.

Am fost, de asemenea, de curând, cu primul-ministru al Serbiei în Valea Timocului, acolo unde sunt comunităţi româneşti şi e prima dată când un prim-ministru al Serbiei i-a vizitat pe români şi i-a ascultat (...), pentru că acolo lucrurile sunt mai dificile. La fel, ştiu foarte bine despre comunităţile chiar mai mici de români din Ucraina, care au suficiente probleme acum, într-o ţară care, vedeţi, este asaltată de marele vecin de la Răsărit; şi, la fel, ştiu de românii din Ungaria. Deci, în primul rând, există un prim cerc în jurul României şi, chiar dacă cei care sunteţi azi, aici, reprezentaţi românii din Spania, din Italia, din Franţa, din Marea Britanie, nu trebuie uitat că prima prioritate a României este spre acest prin cerc. Al doilea cerc este cel al românilor care trăiesc în Europa, şi aici avem o problemă la nivel european, un tip de discriminare, de şovinism, de rasism, de discurs antiromânesc, care este, de fapt, mult mai profund legat nu de problema românilor, ci de faptul că situaţia economică a Europei s-a deteriorat şi de faptul că discursul populist, discursul care găseşte întotdeauna vina altcuiva s-a întins în Europa şi, ştiţi foarte bine, nu vorbesc doar de Marea Britanie, unde mass-media din Marea Britanie joacă un rol, într-o anumită măsură, sigur că da, joacă un rol negativ. Este foarte simplu să spui că problemele Marii Britanii sunt din cauza românilor sau din cauza mai ştiu eu cui. Se întâmplă şi în Italia. Vreau să vă spun că am apreciat enorm de mult că, măcar la nivelul de discurs public, în Spania, nu au apărut într-adevăr mişcări fundamentale care să spună că problemele Spaniei sunt din cauza românilor. În realitate, românii sunt o parte a soluţiei pentru Spania, şi nu o parte a problemei pentru Spania. Deci, tot ceea ce ţine de partea economică şi de dezvoltare a Europei. Aici, cred că putem să facem mai mult, dacă reuşim şi înţelegem că cei mai mari duşmani ai României sunt tot românii, până la urmă, că noi mergem şi spunem în alte ţări că România este o ţară rea, o ţară de infractori, de hoţi, de... Este normal ca cei de acolo să aştepte să preia acest discurs. Eu am încercat, şi eu, şi miniştrii, reprezentanţii noştri, ai dumneavoastră, parlamentarii europeni, să spunem peste tot în Europa că nu vom accepta, niciodată, niciun fel de discriminare legală împotriva românilor şi că de fiecare dată românii sunt... de fapt, aduc un plus acelor ţări şi nu creează neapărat probleme.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102