REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.3° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Portul Constanţa, zguduit din nou de protestele sindicaliştilor

Portul Constanţa, zguduit din nou de protestele sindicaliştilor

Replica API 21 aprilie 2015 | 16:14 100

O luăm de la capăt

O luăm de la capăt

Angajaţii din Portul Constanta, reprezentaţi de Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare (FNSP), alături de Organizaţia Patronală „Operatorul Portuar”, au reluat protestele în faţa Gării Maritime din Portul Constanţa. Cele două formaţiuni sindicale solicită demisia conducerii executive a Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Maritime Constanţa” (CN APMC), datorită „incompetenţei şi abuzurilor”. Cea de-a doua serie a protestelor va avea loc până pe 29 mai a.c., în intervalul 08:00 – 18:00.

Amintim că liderul FNSP, Mircea Burlacu, are o singură solicitare: demisia conducerii CN APMC. „Bineînţeles! Avem aceleaşi revendicări! Deocamdată, avem aviz până pe 29 mai, în funcţie de situaţia din Port. E prima zi de proteste, vedem în săptămâna aceasta cum se desfăşoară ostilităţile”, ne-a spus Burlacu.

Prima serie a protestelor a avut loc între 9 martie - 10 aprilie a.c. Neînţelegerile dintre sindicalişti şi conducerea CN APMC provin de la Master Planul pe care cei dintâi îl văd ca pe groparul Portului Constanţa. Burlacu e foc şi pară pe conducerea CN APMC, pe care o consideră drept responsabilă de „dezastrul care se preconizează pentru Portul Constanţa, chiriile urmând să crească şi cu peste 380% în următorul an!”.

Conform sindicaliştilor, Master Planul Portului Constanţa este un adevărat monument închinat ideii de distrugere, viziunea consultantului Ernst&Young - Inros Lackner face ca şi cele mai serioase curci să se uite în lemne, întrucât vorbeşte despre „o planificare strategică a portului pe termen mediu şi lung (până în 2040)”, asociată cu o altă concluzie: consultantul subliniază în acest raport că „Portul Vechi nu îndeplineşte condiţiile de funcţionare ale unui port modern, iar zona trebuie reprofilată într-o zonă urbană, comercială şi de recreere. (...) Avantajele care rezultă pentru turism şi dezvoltarea oraşului, precum şi valoarea adăugată provenită din extinderea şi dezvoltarea activităţilor neproductive şi a celor de agrement/ recreere, sunt mult mai ridicate decât veniturile destul de scăzute ale CN APM SA şi mediul economic rezultate din manipularea mărfurilor”. Cu alte cuvinte, conducerea APMC este de acord să se renunţe la tranzitul de vapoare, pentru noi valuri de terase şi cafenele, care a motivat în apărarea sa: „potenţialul economic al Portului Vechi este redus, consultantul considerând şi estimând că transformarea zonei va genera mai multe venituri, investiţii şi locuri de muncă”, se arată într-o informare emisă de directorul general al CN APMC, Valeriu Ionescu.

Astfel, protestele vor continua la adresa CN APMC, care ne-a lămurit în legătură cu viziunea pe care o are despre Portul pe care regele Carol I îl numea „unul din cele mai însemnate ale Orientului şi un izvor de bogăţie pentru ţara întreagă” şi la a cărui inaugurare, la 1 octombrie 1896, vorbea despre „întemeierea unui port la ţărmurile vechiului Pont Euxin, unde din veacurile cele mai îndepărtate, comerţul a găsit un loc de adăpost, unde atâtea monumente istorice ne aduc aminte vechea dominaţie a strămoşilor noştri romani şi unde s-a sfârşit poetul Ovidiu”.

Lucrările de construcţie au început după proiectul inginerului I.B. Cantacuzino şi au fost continuate, din 1899, de inginerul Anghel Saligny, inaugurarea oficială având loc în 1909.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218