REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Prejudiciu de 10 milioane de euro din afaceri cu motorină, creat de un fost fotbalist

Prejudiciu de 10 milioane de euro din afaceri cu motorină, creat de un fost fotbalist

Replica API 12 mai 2011 | 00:00 261

Gabor Ceornodolea, infractor profesionist la doar 25 de ani

Gabor Ceornodolea, infractor profesionist la doar 25 de ani

Adrian Gabor Ceornodolea, de 25 de ani, fost fotbalist la Dunărea Ostrov, condamnat în noiembrie 2010 la închisoare după ce şi-a rănit grav mai mulţi colegi în 2007 şi trimis în judecată în ianuarie 2009 în celebrul dosar al furtului de cocs din Portul Constanţa, a fost dovedit de Garda Financiară Constanţa ca fiind capul unei reţele specializate în comerţul ilegal cu motorină. Ceornodolea s-a folosit de mai multe firme fantomă- SC World Style Distribution SRL Hârşova, SC Inkasso Distribution SRL şi MBI Rival Distribution SRL- pentru a derula operaţiuni cu mii de tone de motorină şi alte produse. Alături de complicii săi Florin Grosu, Vasilios Karametis şi Florin Alexandru Cioară (cercetat într-un dosar pentru tentativă de omor), Ceornodolea a creat numai prin World Style Distribuiton un prejudiciu de 22.233.653 lei, alţi 1.509.296 lei prin Inkasso Distribution şi 9.864.382 lei prin MBI Rival Distribution, în total peste 400 de miliarde de lei vechi, echivalentul a 10 milioane de euro. Dosarul a fost înaintat de Garda Financiară către DIICOT Constanţa. Reamintim că Ceornodolea este cercetat şi în dosarul furtului de cocs din Portul Constanţa, alături de Daniel Dimciu Enache, prietenul şi asociatul celebrului comisar Adrian Feraru.

Potrivit Gărzii Financiare Constanţa, SC World Style Distribution SRL Hârşova, societate ce nu funcţionează la sediul social declarat, a fost achiziţionată de către Florin Grosu de la Vasilios Karametis. Grosu a recunoscut în faţa oamenilor legii că, la data achiziţionării firmei, a primit suma de 1.000 lei, dar nu a primit şi documentele financiar-contabile, astfel încât nu ştia unde este sediul social al societăţii. În mod evident, Florin Grosu avea doar rol de paravan, capul afacerilor ilegale fiind, în realitate, cei care i-au cesionat firma. Ulterior, World Style Distribution a desfăşurat tranzacţii cu motorină şi pe toată durata derulării operaţiunilor a fost administrată de către Adrian Gabor Ceornodolea, primul administrator al societăţii, care a continuat să conducă firma şi a făcut operaţiuni bancare, inclusiv în numerar, şi după momentul cesionării părţilor sociale către Florin Grosu. De altfel, Garda a descoperit că Ceornodolea a procedat în acelaşi mod şi în cazul altor două firme fantomă- SC Inkasso Distribution SRL şi SC M.B.I. Rival Distribution SRL-, care au avut relaţii comerciale şi cu SC World Style Distribution SRL.

Motorina era vândută staţiilor peco, firmelor de transport şi marilor consumatori

Potrivit Gărzii Financiare, SC World Style Distribution SRL a vândut mărfuri şi a prestat servicii în valoare totală de cel puţin 38.896.980 lei, din care 36.984.710 lei reprezintă combustibil achiziţionat de la terţi, fără plata accizelor şi ulterior a livrat motorina, prin firmele sale fantomă, către societăţi cu staţii de carburanţi (conform Gărzii, este vorba despre 9 mici benzinari, din judeţele Tulcea, Ialomiţa, Constanţa, Prahova şi Sibiu, în total 1.736 tone), 4 firme de transport rutier din judeţele Constanţa, Braşov, Prahova şi Ialomiţa (în total 96 de tone), 7 mari consumatori de combustibil din judeţele Constanţa, Tulcea, Galaţi, Alba, Argeş şi Mureş (la care au ajuns 3.590 de tone), precum şi 9 firme intermediare de produse energetice din judeţele Brăila, Constanţa, Ilfov, Iaşi şi Bucureşti (în total, 7.489 tone). Comisarul şef al Gărzii Financiare Constanţa, Cristian Radu, a spus că fiecare din aceşti clienţi ai firmelor fantomă amintite ştia ce fel de motorină cumpără, motiv pentru care în sesizarea penală către DIICOT sunt menţionaţi toate persoanele implicate în această reţea. Potrivit comisarului şef Radu, prejudiciul creat de World Style Distribution se ridică la 22.233.653 lei.

Complicele lui Ceornodolea în mafia motorinei, un alt interpus, angajat al unei pizzerii din Constanţa

Aceeaşi reţetă a fost aplicată de Ceornodolea şi în cazul SC Inkasso Distribution SRL Constanţa, înfiinţată de către Florin Alexandru Cioară, în calitate de administrator şi Adrian Gabor Ceornodolea (asociat), prin care au vândut motorină, fără plata obligaţiilor către bugetul de stat, după care au cesionat firma lui Vasilios Karametis. Cel din urmă, un constănţean în vârstă de 32 de ani, este angajatul unei pizzerii din oraş, adică un alt interpus, bărbatul recunoscând în faţa comisarilor Gărzii Financiare că a primit 500 de lei pentru a semna actele prin care devenea noul patron al Inkasso Distribution. Şi în acest caz, din verificările încrucişate asupra documentelor bancare avute la dispoziţie a rezultat faptul că toate operaţiunile bancare erau efectuate de către acelaşi Ceornodolea. Pe facturile emise de SC Inkasso Distribution SRL, în urma vânzărilor de motorină, se menţionează că acciza este plătită de furnizor, dar nu s-a putut demonstra acest lucru întrucât societatea nu funcţionează la sediul social declarat şi nu se poate verifica evidenţa financiar-contabilă. De asemenea, nu s-a putut face dovada provenienţei motorinei vândute către diverşi clienţi, astfel încât se presupune că aceasta nu a fost achiziţionată de pe piaţa neagră a combustibililor. Astfel, se prezumă şi în acest caz un prejudiciu creat bugetului de stat în valoare de 1.509.296 lei. În fine, SC M.B.I. Rival Distribution SRL Constanţa, societate ce nu funcţionează la sediul social declarat, deţinută de "săgeata" Florin Grosu şi Cosntantin Grosu, a livrat către diverşi clienţi circa 8.000 tone de motorină, păcură şi combustibil lichid tip IFO A (dintre care 2.779 tone de motorină către World Style Distribution, în valoare de 8.337.95 lei). De remarcat că preţul motorinei comercializate era sub preţul de achiziţie de la rafinărie, astfel încât se poate deduce că produsul era, pur şi simplu, furat. Întrucât nu s-a putut verifica evidenţa financiar-contabilă s-a concluzionat că veniturile astfel obţinute nu au fost înregistrate şi prejudiciul produs bugetului de stat este în sumă de 9.864.382 lei.

Şeful Gărzii Financiare crede că şi Ceornodolea este un interpus

Cazul de mai sus, unul din cele mai spectaculoase instrumentate de Garda Financiară în ultimii ani, a presupus aproape jumătate de an de investigaţii, ne-a declarat comisarul şef Cristian Radu. Potrivit acestuia, Ceornodolea nu poate fi, în realitate, capul reţelei mafiote, ci doar un alt interpus, rămânând acum de competenţa DIICOT să stabilească cine stă în spatele fostului fotbalist. Gruparea din care face parte şi Ceornodolea este una deosebit de prolifică. Anul trecut, poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor au destructurat o reţea, din care făcea parte, printre alţii, acelaşi Gabor Ceornodolea, care a prejudiciat statul, tot prin afaceri ilegale cu motorină, ci circa 7 milioane de euro.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369