REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală: "Noi suntem peste bulgari ca nivel de trai"

Preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală: "Noi suntem peste bulgari ca nivel de trai"

Replica API 28 februarie 2014 | 00:00 826

Taxele lor versus ale noastre

Taxele lor versus ale noastre

Isteria privind migraţia patronilor de hoteluri de pe litoral în Bulgaria îi şochează pe aceşti investitori. Luaţi prin surprindere de abordarea mediatică, dar şi de o serie de puncte vedere îndoielnice, administratorii hotelurilor de pe litoralul românesc nici nu vor să audă de un eventual transfer al afacerilor în ţara vecină. Ideea deschiderii firmelor pe care sunt mutaţi şi angajaţii în Bulgaria, pe baza "taxelor reduse" nu este destul de convingătoare.

"Răzmeriţa" a pornit de la vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoş Răducan, care a declarat că taxele şi impozitele percepute în Bulgaria ar fi la jumătate faţă de cele din România. Ideea înaintată de Răducan este una simplă. Potrivit vicepreşedintelui FPTR, hotelierii deschid în Bulgaria firme de management, cu care angajează personalul de aici, motivaţi de mediul fiscal este mai prietenos, mai ales în ceea ce priveşte impozitarea muncii: 43 la sută în Bulgaria, spre deosebire de România, unde procentul este de 86 la sută.

Unii dintre hotelieri nici măcar nu sunt la curent cu ideea, printre care şi Bellamy Zahiu, administrator al unui celebru hotel din staţiunea Mamaia, care a menţionat pentru "Replica": "Nu sunt la curent cu aşa ceva, este prima oară când aud". De departe, cel mai vehement în declaraţii este Preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală, care a invocat chestiuni de criminalitate ridicată, tipică Bulgariei sau nivelul de trai, mai scăzut în ţara vecină, decât în România. "Nu ştiu la ce s-a referit domnul Răducan, chiar nu ştiu ce a avut în cap, cred că a fost o ieşire puţin necontrolată. Probabil, are ceva cazuri de hotelieri, dar acum nu putem generaliza, poate unul sau doi se gândesc să îşi facă firmă acolo, dar nu e vorba de toţi hotelierii. Ştiu că în Bulgaria există nişte facilităţi în turism pe TVA, dar impozitul pe profit nu cred că e mai mic de 12 sau 14%. Atenţie, s-ar putea să fie progresiv şi iau plasă cei care se duc acolo. Şi Bulgaria şi noi suntem ţări membre ale Uniunii Europene, multe chestiuni le impune UE. Noi suntem peste bulgari ca nivel de trai. Ca să-mi deschid o firmă acolo şi să vin... chiar nu ştiu, că o fi diferenţa de două procente între noi şi ei, nu e atât de mare, având în vedere faptul că statul român garantează investiţiile, criminalitatea este aproape inexistentă pe acest sector, iar la ei, ştiţi foarte bine, ţi-e frică să treci graniţa cu maşina, pentru că rămâi fără ea. Probabil, te opreşte şi când ieşi din bancă şi-ţi spune să dai banii pe care-i ai", a declarat Bucovală, pentru "Replica".

Pe de altă parte, Bucovală respinge teoriile lui Răducan, potrivit căruia "zeci de patroni români şi-au mutat afacerile în Bulgaria, anul trecut", susţinând că nu cunoaşte nici un astfel de exemplu. Mai mult, Bucovală nu vede cu ochi buni o astfel de practică, în contextul în care procentele turiştilor străini care aleg România ca destinaţie sunt pe creştere. "Eu nu ştiu de nici un coleg care să-şi fi mutat afacerile în Bulgaria. Chiar nici un coleg nu ştiu. Pe hotelieri nu-i putem compara cu cei care colectează fier vechi, este mai greu. Noi avem active pe litoral. E foarte greu de gândit o asemenea chestiune, nici nu m-am gândit la un asemenea scenariu şi de ce ar alege Bulgaria? Un agent economic ar avea de ales şi Turcia, unde, într-adevăr, guvernul turc acordă, în funcţie de volumul pe care îl investeşti, diverse facilităţi, pe doi ani sau pe cinci ani şi aşa mai departe. Nu văd Bulgaria să fie practicabilă pentru investitorii români. Avem afaceri de 20 de ani în România, nu ştiu ce-mi poate oferi mie Bulgaria. Există şi legislaţia acolo la care trebuie să te supui, impozite pe profit, pe dividende, nu ştiu cât de sigură e Bulgaria, în comparaţie cu România, să îţi banii în conturile bancare acolo. Nu mai vorbim de criminalitatea care există în Bulgaria, totuşi noi suntem o ţară realmente sigură, unde adăugăm şi ospitalitatea, de aceea din ce în ce mai mulţi străini, printre care din Polonia, care aleg România să-şi petreacă concediile", a concluzionat Bucovală, pentru "Replica".

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102