REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Preşedintele CJC, operat de cel mai bun specialist în chirurgie robotică

Preşedintele CJC, operat de cel mai bun specialist în chirurgie robotică

Replica API 16 aprilie 2014 | 00:00 164

Explicaţii de la şeful Spitalului Judeţean Constanţa:

Explicaţii de la şeful Spitalului Judeţean Constanţa:

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu, a fost operat de cancer la prostată de cel mai bun medic specialist în chirurgie robotică din lume, Mohamad E. Allaf. Şeful CJC este internat la Spitalul Johns Hopkins din Baltimore, Maryland (SUA), iar intervenţia chirurgicală a fost programată pe 12 aprilie. Constantinescu va rămâne sub supravegherea medicilor din Statele Unite ale Americii până când se va reface după operaţie. În România nu se fac astfel de intervenţii chirurgicale, costurile fiind foarte mari. Deşi spitalele din Capitală au fost dotate cu roboţi chirurgicali, medicii români "i-au tras pe dreapta". Motivul: Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu decontează astfel de operaţii! Chirurgia robotică a fost inventată în Statele Unite ale Americii.

"Există o anumită tehnologie care se foloseşte în cancerele de prostată, respectiv chirurgia robotică. Prostata este un organ destul de bine vascularizat şi dacă se scoate prostata şi nu se respectă nervii şi vasele pot apărea complicaţii ulterioare. În România nu se fac operaţii de chirurgie robotică, pentru că sunt foarte scumpe, nu sunt decontate de către Casă", a declarat ieri dr. Dănuţ Căpăţână, în cadrul unei conferinţe de presă. Managerul Spitalului Judeţean a mai spus că medicul care l-a operat pe şeful CJC a efectuat şase mii de astfel de operaţii, acesta fiind principalul motiv pentru care nu a fost operat la Constanţa. "Este o chirurgie modernă, foarte precisă. În clinica în care s-a operat domnul preşedinte medicii au realizat 6.000 de intervenţii robotice. Vă daţi seama care este dimensiunea experienţei. Acesta este motivul pentru care nu s-a operat în România. Una dintre indicaţiile clare pentru gradul de malignitate pe care îl avea era chiurgia robotică. Singurii roboţi chirurgicali din lume au fost construiţi în America. În faţa Europei au cel puţin 15 ani de experienţă. Ei au fost gândiţi pentru chirurgie militară. Roboţii pot fi accesaţi şi de la distanţă. Medicul poate să fie oriunde în lume. Sunt nave militare dotate cu roboţi chirurgicali. Precizia lor este la nivel de microni, dar cea mai ieftină intervenţie pleacă de la 20 de mii de dolari. Aceste intervenţii sunt foarte scumpe. Din cauza aceasta în masa mare a asigurărilor sociale din Europa nu se folosesc, iar în Statele Unite operaţiile sunt decontate prin asigurări private sau se plătesc", a explicat dr. Dănuţ Căpăţână. Reamintim faptul că preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, cercetat în libertate pentru infracţiuni de abuz în serviciu, s-a prezentat la DNA pentru a depune mai multe înscrisuri medicale prin care să ateste că suferă de mai multe afecţiuni. El le-a cerut anchetatorilor să-i permită să meargă în Statele Unite ale Americii pentru a se opera, "să am o şansă la viaţă".

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367