REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Preşedintele Iohannis cere Parlamentului reexaminarea legii care elimină CSAT din procedura de demitere a şefului DGIA

Preşedintele Iohannis cere Parlamentului reexaminarea legii care elimină CSAT din procedura de demitere a şefului DGIA

Replica API 27 mai 2017 | 01:03 394

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului pentru reexaminare proiectul care modifică legea de funcţionare a MApN prin care se elimină CSAT din procedura de demitere a şefului Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA). Şeful statului solicită şi clarificarea prevederii potrivit căreia ministrul Apărării Naţionale este abilitat să emită ordine şi instrucţiuni privind, printre altele, şi mobilizarea Armatei României.

Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării vizează redefinirea unor termeni, precum şi modificarea unor structuri, atribuţii şi responsabilităţi ale Ministerului Apărării Naţionale.

”Considerăm că este necesar ca aceste intervenţii legislative să fie reanalizate de către Parlament, pe de o parte, din perspectiva respectării principiului bicameralismului prevăzut de art. 61 din Constituţie, iar pe de altă parte, întrucât acestea nu se corelează cu alte dispoziţii în materie, golind de conţinut instituţii constituţionale fundamentale şi fiind susceptibile să genereze disfuncţionalităţi în sistem”, se arată în cererea de reexaminare transmisă de către preşedinte Parlamentului.

Şeful statului aminteşte că în 28 februarie Camera Deputaţilor a adoptat tacit, în forma înaintată de iniţiator şi avizată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale. În şedinţa din 2 mai, Senatul, în calitate de Cameră decizională, a adoptat actul normativ menţionat, cu modificări şi completări majore faţă de forma primei Camere, ce însumează un număr total de 38 de amendamente din cele 56 de puncte de intervenţie asupra Legii nr. 346/2006, ce se constituie în tot atâtea modificări adoptate de Senat faţă de forma Camerei Deputaţilor.

”Aceste modificări şi completări majore sunt, totodată, de natură să contribuie la crearea unei configuraţii semnificativ diferite faţă de forma primei Camere competente cu privire la atribuţiile Ministerului Apărării Naţionale, funcţionarea structurilor din cadrul acestuia, precum şi cu privire la rolul CSAT. Principiul constituţional al bicameralismului, care nu permite ca o singură Cameră, respectiv Camera decizională, să legifereze în mod exclusiv, impune ca şi prima Cameră să se pronunţe cu privire la intervenţiile legislative adoptate de Senat”, se arată în document, scrie News.ro.

Klaus Iohannis atrage atenţia că intervenţiile legislative asupra actelor normative ce vizează structuri cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale impun o atentă analiză din perspectiva rolului şi prerogativelor CSAT. Potrivit art. 119 din Constituţie, CSAT organizează şi coordonează unitar activităţile care privesc apărarea ţării şi securitatea naţională, participarea la menţinerea securităţii internaţionale şi la apărarea colectivă în sistemele de alianţă militară, precum şi la acţiuni de restabilire a păcii. În scopul îndeplinirii rolului său constituţional, CSAT exercită o serie de atribuţii, stabilite atât prin legea sa organică, cât şi prin alte legi speciale. În exercitarea atribuţiilor sale, CSAT adoptă hotărâri, care sunt obligatorii pentru autorităţile sau instituţiile publice la care se referă şi care răspund, în condiţiile legii, de măsurile pe care le-au luat pentru punerea în aplicare a lor.

Totodată, potrivit art. 6 alin. (1) din Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, printre organele de stat cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale este menţionat expres Ministerul Apărării Naţionale. De asemenea, în conformitate cu art. 6 alin. (2) din acelaşi act normativ, activitatea acestor organe de stat, inclusiv a Ministerului Apărării Naţionale, este organizată şi coordonată de către CSAT.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
S-o pui ma-ta la racoare ,dar cu gura afara, sa poata presta .
0
1
este cea mai inalta institutie a tarii si garantul democratiei. Nu binoamele si trinoamele
3
1
acest parlament are o obsesie si se pare ca nu renunta usor, vor sa scape bazma curata , sa puna stapanire pe toate institutiile statului, le-ar elimina daca ar fi dupa ei. Rusine. Speram sa fim vigilenti si sa ii punem acolo unde le ewste locul- racoare
3
4

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920