REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Prima reacţie de la Cotroceni: România are prim ministru, preşedintele nu are motiv să numească un interimar

Prima reacţie de la Cotroceni: România are prim ministru, preşedintele nu are motiv să numească un interimar

Replica API 16 iunie 2017 | 02:04 342

Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al lui Klaus Iohannis, a anunţat că preşedintele nu are niciun motiv constituţional să numească un prim ministru interimar, atâta vreme cât România are un premier în funcţie. Klaus Iohannis face apel la cele douăpartide ale coaliţiei PSD - ALDE să încheie cât mai repede criza politică declanşată la nivelul guvernului.

Declaraţia a purtătorului de cuvânt al preşedintelui, Mădălin Dobrovolschi, transcrisă de Administraţia Prezidenţială:

Vă informez că Președintele României a primit scrisoarea semnată de președinții PSD și ALDE, prin care aceștia anunță că au retras Guvernului sprijinul politic.

Președintele României a luat act de faptul că în interiorul Coaliției de guvernare a apărut o nemulțumire în ceea ce privește activitatea Executivului și că se dorește schimbarea întregului Cabinet.

În acest sens, Administrația Prezidențială face următoarele precizări legate de procedură:

Potrivit art. 106 din Constituția României, „funcția de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege”. Conform art. 107 din Legea Fundamentală, „Dacă primul-ministru se află în una dintre situațiile prevăzute la articolul 106, cu excepția revocării, sau este în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile, Președintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern”. Deocamdată nu ne aflăm în niciuna din situațiile menționate în Constituție.

Când funcția de prim-ministru va deveni vacantă, fie ca urmare a demisiei primului-ministru sau prin adoptarea în Parlament a unei moțiuni de cenzură, Președintele României va declanșa procedurile constituționale în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru.

În situația în care Guvernul va fi demis conform Constituției, Președintele României va urma cu celeritate pașii procedurali prevăzuți în Legea Fundamentală.

Președintele solicită soluționarea urgentă a crizei din interiorul Coaliției de guvernare pentru a se evita instabilitatea politică. Rezolvarea crizei interne a Coaliției este strict responsabilitatea partidelor din care este alcătuită. Președintele României garantează respectarea Constituției în cadrul acestei proceduri.

Citește mai mult pe RTV.NET.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
iohanus mama nu rata excursia de wekend lasa-i pe americani ca mesteca ei mai departe
0
0
are de pus la spalat 00, ce au facut bun ptr. tara si popor ? Daca ei stiu va rog sa iasa sa spuna caci ei stiu noi chiar nu am vazut si nici ..... iar psedeii sa ne lase cu minciunile !
0
0
Sa fie de la liberali busoi prim ministru!il ajuta si fata,cand se incrunta tremura toate fustitele
0
0
pai daca grindeanu este demis de propriul partid nu vad de ce nu ar trimite imediat presedintele cealalta propunere parlamentului, pe Eugen Tomac de la PMP.
0
2
stiam asta de la numirea lui gridi pe functia de prim mafiot : asta a si cautat hanis destabilizare : Aducetiva aminte cum se sosoteau !
2
0
Are prim ministru si-atat!e ca soferul fara volan dar cu plinul facut!au fugit toti de el ca de copilul cu raie!
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218