REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Primarii constănţeni au făcut o obsesie: "Ne sunt ascultate telefoanele"

Primarii constănţeni au făcut o obsesie: "Ne sunt ascultate telefoanele"

Replica API 25 iulie 2012 | 00:00 363

Monitorizaţi "de nevastă, SRI şi de agenţiile străine"

Monitorizaţi "de nevastă, SRI şi de agenţiile străine"

Prea multă tehnologie dăunează! Telefoanele ascultate se transformă în psihoză. Cu toţii se simt monitorizaţi în numele luptei împotriva corupţiei. Este concluzia la care au ajuns majoritatea funcţionarilor publici din instituţiile constănţene. Recunosc că sunt o necesitate şi nu se pot despărţi de ele, chiar dacă discuţiile prin intermediul telefoanelor mobile pot fi ascultate, oricând, de oricine deţine un dispozitiv de interceptare. Aproape toate anchetele din ultima perioadă conţin transcrieri ale unor convorbiri telefonice.

Specialiştii din serviciile de telecomunicaţii speciale afirmă că, în schimbul a câtorva mii de euro, oricine poate intra în posesia unui aparat de ascultat telefoane mobile. Dispozitivele "minune" pot fi cumpărate direct de pe Internet, iar cei care au astfel de aparate "prestează" la comanda unor persoane fizice care vor să afle totul despre partenerii de afaceri sau partenerii de viaţă. Nimeni nu poate împiedica ascultarea telefoanelor mobile, nici noi, cei care le folosim, nici cei care ne pun la dispoziţie aceste servicii. "Nu cred că există un primar în România care să nu ştie că este ascultat în mod permanent. Este deranjant să ştii că în loc de două persoane, care întreţin o discuţie, participă şi a treia care ascultă. Nu voi renunţa la telefon, pentru că funcţia publică nu-mi permite acest lucru, însă disconfortul există, chiar dacă nu mă simt vinovat de ceva. Ceea ce discuţi cu o persoană poate fi interpretat prin adăugarea sau tăierea unor pasaje din convorbire. De multe ori se fac publice lucruri personale ceea ce însemană că lucrurile au derapat. Este mult prea liber regimul de înregistrare şi mult prea utilizat ca şi armă. Este nevoie de o stricteţe în ceea ce priveşte utilizarea şi interceptarea telefonului. Ar trebui reglementat foarte clar acest aspect", a declarat, pentru "Replica", primarul Medgidiei, Marian Iordache.

Primarul Delicoti: "Când sunt ascultat este ceva normal, dacă nu sunt este o problemă"

Pe de altă parte, posibilitatea ascultării convorbirilor telefonice este stabilită de lege doar în câteva cazuri care ţin de săvârşirea unor infracţiuni sau de siguranţa naţională nefiind admisă extinderea acestor situaţii şi la alte cazuri. Astfel de proceduri se realizează doar pe baza mandatului judecătorului şi sub supravegherea acestuia, iar interceptarea fără drept a convorbirilor telefonice este o infracţiune prevăzută şi sancţionată de Codul Penal în art. 212, cu închisoare de până la trei ani sau amendă. Cu toate acestea, primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, susţine că din 2003 şi până în prezent telefonul său este monitorizat non stop, cu sau fără autorizaţie. Edilul spune că intră în panică numai atunci când nu este interceptat. "Nu am ce să limitez din convorbiri, la mine sunt ascultate telefoanele încă din 2003, cu sau fără autorizaţie de la Judecătorie. Un singur lucrător are dreptul conform legii să-mi asculte telefonul vreo trei luni. Dacă apare vreun dosar de mită, de arestări, de corupţie, mă conexează şi pe mine la el. Din 2003, de când am avut meciuri cu fostul şef al IPJ Constanţa, Jipa, mă asultă. Când sunt ascultat este ceva normal, dacă nu sunt este o problemă. Intru în panică, se pregăteşte ceva, nu mai însemn nimic pentru ei", a spus, cu amuzament, primarul Delicoti. Edilul susţine că de nouă ani de când este în vizorul unora sau altora s-a obişnuit cu ideea de a fi monitorizat şi spune că nu este deranjat de acest aspect, pentru că nu are ce să ascundă de oamenii legii. "Vor să fim ţinuţi în teroare. Nu mă deranjează că sunt ascultat, pentru că nu am ce să ascund. Încerc să mă încadrez în limitele legii în tot ce fac, însă interpretările convorbirilor sunt forţate. Se poate folosi împotriva noastră o discuţie privată despre mere şi să spună judecătorul că sunt pere. Aceasta este marea dramă. Violarea intimităţii este un lucru destul de grav, îl acceptăm forţat pentru că trăim timpurile pe care le trăim şi justiţia are nevoie de o ordine şi de o metodă neortodoxă ca ajutor. Am văzut transcrieri prin alte cazuri în care am fost conexat, am acelaşi telefon, îmi este ascultat şi nici nu am de gând să-l schimb", susţine Delicoti.

Adrian Stan: "Condamnările nu pot fi făcute în baza unor simple convorbiri"

Însă, discuţiile telefonice nu reprezintă şi fapta în sine. Primarul din Techirghiol susţine că de cele mai multe ori discuţiile sunt prezentate ca o faptă, dar condamnările nu pot fi făcute doar în baza unor simple convorbiri. "Sunt urmărit de toată lumea, de nevastă, de SRI, de agenţiile străine, şi până la urmă nu sunt decât discuţii despre problemele legate de oraş. Nu mă feresc de nimeni, vorbesc liber, aşa că la mine nu există secretomanie la acest capitol. Dacă tot suntem în Europa, ar trebui să avem aceleaşi drepturi ca primarii din Italia sau Spania. Cei de acolo nu sunt ascultaţi precum primarii din România. Nu văd de ce ar fi vreo diferenţă din acest punct de vedere. O discuţie despre ceva nu înseamnă că ai şi înfăptuit ceva şi nu ştiu dacă aceste condamnări se pot face pe baza unor discuţii. Din punctul acesta de vedere, al ascultatului, nu este cel mai fericit caz să fii primar. Poate pe viitor am să recurg la o comunicare cu ajutorul porumbeilor", a declarat râzând edilul Adrian Stan de la Techirghiol.

Hânsă: "Ascultarea telefoanelor foloseşte unora din punct de vedere politic"

Unii primari spun că ar fi în stare să protesteze public să le fie ascultate telefoanele, dar şi faptul că acestă metodă serveşte unora sau altora din punct de vedere politic. "Aş protesta public dacă nu mi-ar fi ascultate telefoanele, pentru că ar însemna că nu sunt o persoană importantă. Îmi sunt ascultate telefoanele, pentru că am tot felul de prieteni. Problema este că nu mă deranjează. La telefon discut lucruri normale, în limitele legii, dar când văd cum se folosesc transcrierile în mod trunchiat şi aranjat, doar să iasă ceea ce trebuie, atunci apar semne de întrebare. Cred că ascultarea telefoanelor foloseşte unora din punct de vedere politic, eu am trecut prin asta. Nu am făcut prostiile mari de care sunt acuzat, dar modul interpretării şi a documentelor care se adună la dosar de către cercetătorii noştri juridici este îngrijorătoare", spune Gheorghe Hânsă, primarul din Cernavodă, care mai adaugă şi faptul că: "Noi nu am luat în seamă aceste aspecte, dar în unele cazuri se ajunge să se cuantifice în luni de detenţie. De la gluma "ne sunt ascultate telefoanele" şi până la interpretarea lor de către oameni, într-un mod tendenţios, este cale lungă. Am avut multe dosare, unul-două se mai târâie, şi cu toate că unele sunt destul de groase, în nici unul nu am avut transcrieri ale convorbirilor telefonice şi asta denotă că discuţiile nu au fost interesante şi că mă comport normal, iar hârtiile lor sunt ciudate. Din cauza interpretărilor sunt un pic speriat, dar la telefon nu mă cenzurez. Pe viitor, am să recitesc romanul 1984, am să-mi iau notiţe, şi voi vedea dacă telefonul este deasupra mea sau eu peste telefon. Probabil că la prima transcriere a unei discuţii de ale mele, într-un posibil dosar, o să fac praf telefonul şi o să mă întorc la scrisori".

Brăilou: Pe viitor mă gândesc să renunţ la telefonul mobil

Unii primari spun că trăiesc cu temerea că sunt monitorizaţi şi ascultaţi, pentru că nu se mai pot baza pe probitatea profesională şi morală a celor care dispun interceptarea convorbirilor telefonice. "S-a creat o psihoză care depăşeşte orice închipuire. Sunt oameni care nu au nici o preocupare pe lumea asta şi care sunt speriaţi că li se ascultă telefonul. S-a creat o psihoză, pentru că majoritatea lucrurilor care li se impută unora la un moment dat sunt din interceptările telefonice. Oamenii au început să se gândească dacă mai vorbesc sau nu la telefon. Avem dreptul la o viaţă personală, intimă, care nu-i problema nimănui. Dar unele discuţii, din păcate, apar prin presă. Am trăit şi înainte de '89 şi ţi-e frică să vorbeşti la telefon. Un fel de Big Brother în variantă îmbunătăţită, trăim acum. Nu cred că este vreun primar care să nu aibă temera că este monitorizat şi telefoanele sunt ascultate. Din păcate nu ne mai putem baza pe probitatea profesională şi morală a celor care cer să ne fie ascultate telefoanele. În spatele lor se ascund unele interese personale", a declarat primarul oraşului Eforie, Ovidiu Brăiloiu. Edilul susţine că nu este de acord cu metoda stării de teroare asupra oamenilor. "În ultimii opt ani ne-am confruntat cu un stres accentuant din cauza acestei probleme, care nu aduce nimic bun nici persoanei vizate, şi nici celui care lucrează cu el. Pe viitor voi răspunde din ce în ce mai rar la telefon. Dacă sunt sunat pe telefonul fix de la birou, atunci răspund, altfel nu sunt obligat să am telefon mobil. Pe viitor mă gândesc să renunţ la telefonul mobil, vreau să duc o viaţă liniştită, nu una stresantă. Nu ştiu cine mă sună, nu cunosc pe toată lumea, nu ştiu ce probleme au şi mai bine evit anumite chestiuni. Este o stare de psihoză care aduce în atenţie starea de nemulţumire din '89. Aici s-a ajuns. Atunci libertatea personală era afectată, miliţia era la putere, securitatea asculta absolut tot, şi acum se întâmplă la fel. Cred că este un model global, cu tot felul de sisteme de supraveghere", a conchis Brăiloiu. Sperăm ca datele prezentate mai sus creionează o imagine despre cum prin intermediul unui telefon mobil poate fi invadată viaţa personală a cuiva, indiferent dacă acesta desfăşoară sau nu activităţi ilegale.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367