REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Primarii din Limanu, Adamclisi şi Costineşti află de la televizor că Chevron va exploata gaze de şist în ograda lor

Primarii din Limanu, Adamclisi şi Costineşti află de la televizor că Chevron va exploata gaze de şist în ograda lor

Replica API 29 martie 2012 | 00:00 282

Guvernul a aprobat explorări în perimetre din Constanţa

Guvernul a aprobat explorări în perimetre din Constanţa

Guvernul a aprobat acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi Chevron pentru perimetrele Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti, în contextul în care Bulgaria a anulat recent o licenţă identică a companiei americane. Anexa care conţine principalele prevederi ale celor trei acorduri încheiate între ANRM şi Chevron a fost clasificată. La jumătatea lunii ianuarie, guvernul bulgar a anunţat că a anulat licenţa Chevron de explorare a zăcămintelor gazelor de sist, dintr-o zonă situată în imediata apropiere a României şi că pregăteşte o lege pentru interzicerea totală a acestui tip de foraje, din cauza temerilor legate de impactul asupra mediului. Executivul de la Sofia a decis că Chevron poate efectua prospecţiuni pentru petrol şi gaze în nord-estul Bulgariei, dar numai prin folosirea unor tehnici conventionale de forare, şi nu a fracturării hidraulice, care constă în injectarea de apă amestecată cu nisip şi chimicale la mare presiune în formaţiunile de sist şi care, potrivit ecologiştilor, distruge pânza freatică.

Primarul din Adamclisi: "Eu nici nu ştiu ce înseamnă gazul de şist. L-am rugat pe fiul meu să caute în dicţionar"

Acordurile petroliere au fost aprobate de Executiv, prin hotărâre, după ce premierul Mihai Razvan Ungureanu s-a întâlnit cu oficialii Chevron la sediul Guvernului. La discuţie a asistat şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein. Subiectul a fost unul de actualitate şi la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, iar preşedintele Traian Băsescu a vorbit la începutul lunii martie, pentru prima oară, cu ocazia unui discurs in Parlament, despre potenţialul economic al exploatării gazelor de şist din România, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, declarând că şeful statului a fost vizitat anterior de reprezentanţii Chevron. Chevron a transmis marţi o declaraţie în care spune că înţelege îngrijorările legate de producţia de gaze naturale din şisturi în România. Chevron crede că după ce compania va prezenta datele exacte rezultate în urma cercetărilor, românii vor înţelege că gazele naturale provenite din sisturi reprezintă o sursă curată de energie. Până atunci, însă, peste 5.000 de bârlădeni (cealaltă zonă a ţării unde se vor exploata gaze de şist), au protestat în stradă, săptămâna trecută, împotriva acestui proiect. Subiectul este unul ciudat şi pentru edilii localităţilor din judeţul Constanţa unde vor sosi americanii de la Chevron. "Despre acest subiect am aflat de la televizor. La Primăria Adamclisi nu am fost informaţi despre acest lucru. Eu nici nu ştiu ce înseamnă gazul de şist. L-am rugat pe fiul meu să caute în dicţionar, să ne documentăm mai bine, cum se exploatează. Nu vor putea să facă ce vor ei pentru că în cazul eolienelor s-au făcut o grămadă de studii. Ar fi o treabă bună cu gazele dacă nu ar periclita viaţa oamenilor, animalelor, a faunei şi a florei", a declarat, pentru "Replica", Toni Burcea, primarul din Adamclisi.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218