REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Primarul din Limanu vrea să folosească referendumul împotriva gazelor de şist ca probă în instanţă

Primarul din Limanu vrea să folosească referendumul împotriva gazelor de şist ca probă în instanţă

Replica API 29 mai 2013 | 00:00 303

Element inedit în procesul cu Guvernul României:

Element inedit în procesul cu Guvernul României:

Gazele de şist oferă o sursă interminabilă de discuţii, dezbateri şi controverse. După ce preşedintele Partidului Verde, Remus Cernea, s-a dezis de USL şi din cauza acestui subiect, primarul comunei Limanu, Iustin Urdea, continuă lupta cu Guvernul în instanţă pentru a stopa exploatarea gazelor de şist. Potrivit unor hotărâri de Guvern publicate în Monitorul Oficial pe data de 28 martie a.c., compania americană Chevron a primit undă verde pentru explorarea gazelor de şist în zonele Vama Veche (Limanu), Adamclisi şi Costineşti. În consecinţă, primarul din Limanu a precizat că a acţionat în instanţă Guvernul României pentru această hotărâre. Procesul se află la a 4-a înfăţişare şi încă nu s-a judecat pe fond. "În a doua jumătate a lunii iunie avem o nouă înfăţişare în proces. Nu s-a judecat pe fond încă, este departe de a fi luată o decizie. Primăria Limanu nu doreşte exploatarea gazelor de şist şi ne folosim toate variantele de a ne împotrivi şi acţiunea în instanţă este una dintre variante pe care noi vrem să le folosim până la capăt. Poate între timp se schimbă tehnologia de exploatare, aşa cum se vehicula la nivel guvernamental. Locuitorii comunei apreciază că nu este oportună exploatarea gazelor de şist în zonă turistică. Nu suntem în America să avem mii de kilometri pătraţi între localităţi, aici localităţile sunt una lângă alta şi oricum ar fi, suspectăm şi ne este teamă că am fi poluaţi", a declarat, pentru "Replica", primarul comunei Limanu, Iustin Urdea.

Referendumul organizat în data de 9 decembrie 2012, privind explorarea şi exploatarea gazelor de şist în sudul litoralului, este folosit ca probă în instanţă în procesul pe care primăria Limanu îl are împotriva Guvernului României. Dacă această probă nu va fi luată în considerare pentru motivul că referendumul nu a fost validat prin cvorum, Iustin Urdea a declarat că se poate organiza un alt referendum la care prezenţa va fi de peste 70% în mod sigur. "Rezultatele referendumului este una din probele din instanţă. Instanţa este posibil şi cred că va ţine cont de acest referendum. Chiar dacă nu a fost validat, mai bine de 90% s-au manifestat împotriva exploatării gazelor de şist. Dacă se pune problema de cvorum şi se ridică problema că referendumul nu a fost validat, atunci putem organiza un alt referendum şi cu siguranţă vom fi nu 42% prezenţi, ci 70-80% prezenţi. Prezenţa din decembrie a fost dată de condiţiile meteo şi nici informarea nu a fost făcută corect în legătură cu gazele de şist. Ca primar am aceste pârghii la îndemână, de asemenea petiţii guvernamentale, acţiuni ale parlamentarilor din colegiul nostru şi să vedem cum vor decurge lucrurile în continuare", a mai adăugat pentru "Replica", Iustin Urdea.

Mangalia, Albeşti şi Costineşti, invitate alături de Limanu în lupta împotriva Chevron

"Cel mai bun lucru pe care l-am putea face ca autorităţi locale ar fi să vină în acest proces pe care îl are comuna Limanu la Bucureşti şi celelalte unităţi administrative lângă noi, Mangalia, Albeşti, Costineşti, încât să fie nu numai un reclamant, ci să vină lângă noi ca şi reclamanţi şi celelalte unităţi administrative afectate de aceste măsuri. Nu ne putem opune evaluării resurselor energetice. Partea de evaluare nu ne afectează cu absolut nimic. În ceea ce priveşte exploatarea, nu-i corect să ne opunem noi exploatărilor de resurse, dar în măsura în care nu ne afectează mediul, nu ne afectează siguranţa habitatului, nu ne afectează economia. Discutăm despre economia privitoare la turism, s-au făcut investiţii multe în turism, 2 Mai şi Vama Veche sunt iubite de foarte mulţi locuitori ai ţării noastre. În măsura în care suntem afectaţi, bineînţeles că ne opunem. Dacă se menţine în continuare metoda aceasta prin fracturare hidraulică, atunci vor fi probleme şi locuitorii vor reacţiona. Nu ştiu dacă este cazul să ne opunem explorării, pentru că explorarea nu ne afectează în nici un fel şi cu ocazia asta se ştie dacă sunt sau dacă nu sunt resurse", a conchis Iustin Urdea.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102