REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.1° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.1° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Primul ajutor în caz de accident- pericol pentru victime

Primul ajutor în caz de accident- pericol pentru victime

Replica API 24 martie 2016 | 22:18 274

Polițiștii rutieri: nu există un cadrul legal referitor la acest lucru

Polițiștii rutieri: nu există un cadrul legal referitor la acest lucru

În timp ce profesorii de la școlile de șoferi ne sfătuiesc să intervenim în calitate de conducători auto martori la un accident, pentru a acorda primul ajutor victimei, polițiștii rutieri ne sfătuiesc să avem mare grijă la manevrele efectuate asupra pesoanei suferinde, întrucât îi putem provoca leziuni mai grave, uneori chiar permanente. Aceștia recomandă cel mult degajarea căilor respiratorii ale persoanei accidentate și întoarcerea capului într-o parte, pentru a nu se îneca. Autoritățile atrag însă atenția asupra faptului că în România nu există un cadrul legal clar reglementat, care să interzică intervenirea asupra victimelor în caz de accident. Astfel, dacă cineva încearcă să ofere primul ajutor cuiva, fără a aștepta să intervină cadrele medicale abilitate, mai ales dacă nu este calificat pentru a face acest lucru, riscă să-i provoace persoanei în cauză leziuni mult mai grave.

Accidentele au devenit din păcate o realitate cruntă, prezentă aproape zilnic în societatea autohtonă. În secolul vitezei, toată lumea este înnebunită de ideea de a ajunge tot mai repede la destinație, sau de utilizarea telefonului mobil la volan, și ce să mai vorbim de indolența și neatenția de care dau dovadă mulți șoferi. Aceste lucruri pot cauza pagube materiale serioase, și mai grav, pagube în rândul oamenilor: ”Este un domeniu total nereglementat. În străinătate au fost cazuri în care persoane care participau la trafic au acționat asupra victimei și care au executat manevere de scoatere din autovehicul a persoanelor vătămate, fapt ce a produs paralizia. Asta din cauza modului în care a făcut manevra. Există cursuri guvernamentale, inclusiv la noi, care te autorizează pentru un anumit nivel, prin niște cursuri de prim-ajutor. Noi nu avem prevederi legislative în sensul acesta. Cei din străinătate aveau”, au declarat polițiștii.

Autoritățile recomandă cel mult intervenirea pentru a elibera căile respiratorii ale victimei, respectiv prin desfacerea unor nasturi, a cravatei și a curelei: ”Recomandarea noastră este să nu se intervină asupra victimei prin mutarea ei, lucru pe care l-am discutat și cu școlile de șoferi. Să nu se intervină prin schimbarea poziției, ci doar lucrurile învățate la cursurile de la școala de soferi, pentru degajarea căilor aeriene prin eliberarea unui nasture, a cravatei sau a curelei, și cel mult poate să-i întoarcă capul într-o parte pentru a nu se îneca. Aceste proceduri nu pot fi periculoase. Se interzice, dar nu legal, ci ca normă de bune practici, orice intervenție de schimbare a poziției victimei. Restul intervențiilor se fac asupra autovehiculului, pentru oprirea motorului, scoaterea cheii din contact și eventual decuplarea bornelor. Nu este scris în codul rutier, nu există nici lege specială, și nici nu ar avea cum, pentru că ar trebui să fie în bibliografia unui conducător auto când dă de permis”, spun polițiștii.

Ei susțin că nu trebuie să se facă confuzie între degajarea căilor respiratorii și manevrele de respirație artificială sau resuscitare, care, efectuate în mod necorespunzător, pot provoca alte răni persoanei în cauză. De exemplu, se poate întâmpla ca, aplicând prea multă presiune pe cutia toracică, să-i rupă o coastă: ”A nu se înțelege că degajarea căilor respiratorii se poate face prin manevre de respirație artificială sau de resuscitare, pentru că se mai găsesc unii care să facă asta, inclusiv turnarea de apă pe gât. Am asistat la așa ceva. Nu cred că e indicat, că nu a dat brusc setea peste victimă. Și să-i torni apă într-o poziție necorespunzătoare, vă dați seama la ce ar putea duce. Nu am avut cazuri în care să se intervină asupra victimelor, iar acțiunile acestea să le facă mai rău, dar nici nu mi-aș dori. Smurdul la noi vine destul de repede. Nu suntem în Statele Unite să avem mii de kilometri în subordine”, au adăugat polițiștii rutieri.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218