REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
15.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Programul consumului de alimente în şcoli, înbunătăţit de Ministerul Educaţiei

Programul consumului de alimente în şcoli, înbunătăţit de Ministerul Educaţiei

Replica API 31 august 2016 | 00:00 296

„Programul pentru şcoli“ a fost lansat luni, 29 august, de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice spre consultare publică, iar cei interesaţi pot veni cu sugestii şi propuneri care să ducă la îmbunătăţirea acestuia. Documentul a fost elaborat de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale care doreşte să obţină opiniile şi propunerile publicului larg cu privire la noul program pentru şcoli ce se va derula începând cu anul şcolar 2017-2018. Astfel, în termen de 45 de zile, cetăţenii şi instituţiile interesate pot transmite propuneri.

Potrivit documentelor oficiale, noul cadru legislativ european privind derularea programului de încurajare a consumului de produse agricole în şcoli (legume-fructe, lapte şi produse lactate), Programul pentru şcoli, are în vedere unificarea şi uniformizarea prevederilor actualelor programe de distribuire a fructelor, respectiv a laptelui şi produselor lactate în unităţile de învăţământ. În ambele studii efectuate, respondenţii s-au pronunţat pentru diversificarea gamei de produse distribuite, astfel: Au fost efectuate studii şi sondaje care au arătat principalele problemele din programele aflate deja în derulare „Laptele şi cornul” şi „Fructe în şcoli“.

Peste 62% din elevii chestionaţi doresc înlocuirea mărului cu alt fruct peste 31% doresc continuarea distribuirii mărului. Citricele sunt preferate de aproape 28% din repondenţi, bananele de aproape 13%, urmate de pere 6%, piersici 3,5% şi struguri 2,5%. Diversificarea şi creşterea calităţii produsului de panificaţie (biscuiţi, corn, baton) şi creşterea atractivităţii prin ambalaje.

Preferinţa pentru fructele exotice poate avea mai multe cauze: de la disponibilitatea crescută a fructelor autohtone (elevii din mediul rural au posibilitatea consumului de fructe din propria gospodărie) în raport cu accesul la fructele exotice până la motive de natură financiară. Evaluarea Programului „Fructe în şcoli” a relevat faptul că preponderent în mediul rural, copiii apreciază mai mult programul, în lipsa posibilităţilor şi oportunităţilor de a primi o gamă diversificată de fructe, aceştia acceptând mai uşor ceea ce li se oferă.

„Noul Program pentru şcoli pune accent deosebit pe componenta educaţională, cele două scheme – fructe şi lapte – necesitând ambele suport în această direcţie, cu măsuri educative eligibile pentru sprijin financiar european de până la 15% din alocările definitive aferente fiecărei scheme“, potrivit studiului lansat către consultare publică.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218