REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° ConstanÈ›a Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.4° ConstanÈ›a Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Proiect de reamenajare peisagistică în Mangalia şi staţiuni. Ce părere aveţi?

Proiect de reamenajare peisagistică în Mangalia şi staţiuni. Ce părere aveţi?

Replica API 3 martie 2014 | 00:00 311

În cadrul şedinţei ordinare a CL Mangalia, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, mai mulţi studenţi ai Facultăţii de Urbanism din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" din Bucureşti au prezentat în faţa consilierilor locali un proiect de design urban şi peisagistic, ce va fi demarat în Mangalia şi staţiunile aferente.

Realizarea acestuia are la bază un acord de parteneriat încheiat de Primăria Mangalia cu instituţii specializate în design urban şi peisagistic, în vederea desfăşurării unui proiect prin care instituţiile partenere îşi propun schimbarea în plan arhitectural a înfăţişării Mangaliei şi staţiunilor. În acest sens, mai mulţi studenţi au inspectat, la sfârşitul anului trecut, toate staţiunile din zona de sud a litoralului şi au identificat o serie de soluţii în vederea relansării obiectivelor turistice din zona Mangaliei.

Grupul de lucru a creat un circuit istoric, cultural şi turistic, care ar permite tuturor locuitorilor şi turiştilor să descopere arta, istoria şi frumuseţea oraşului. Prin aceste propuneri, s-a urmărit amenajarea zonelor principale de interes din acest circuit şi transformarea acestora în spaţii diverse şi animate destinate diferitelor activităţi, zone pietonale şi spaţii verzi deosebite. În urma reamenajării propuse în staţiunea Saturn, aceasta va deveni un spaţiu coerent ce oferă un sistem de spaţii publice bine pus la punct cu amenajări şi funcţiuni specifice în care turiştii vor avea mai multe zone pentru recreere.

Conform strategiei de intervenţie în staţiunea Venus, vor fi amenajate trasee pietonale atât în interiorul staţiunii, cât şi către zona de acces a plajei şi va fi creată o piaţetă în zona de bazar. Tot în Venus, va fi amenajat un scuar de distribuţie a circulaţiei, vor fi montate indicatoare turistice, iar vegetaţia va fi pusă în valoare. Pentru staţiunile Jupiter şi Cap-Aurora, specialiştii în design peisagistic s-au gândit la reamenajarea parcării existente (55 locuri în Jupiter), creşterea procentajului de spaţiu verde, remodelarea zonei aferente lacului, realizarea unei piaţete - spaţiu de socializare - legătura cu frontul de apă, organizarea unui spaţiu comercial de tip linear. De asemenea, în Cap-Aurora vor fi relizate două trasee posibile: unul exclusiv pietonal, care îi conferă o ambianţă aparte datorită diferenţei de nivel faţă de plajă, iar cel de-al doilea, paralel cu traseul falezei, va însoţi carosabilul rutier şi astfel suportă fluxul principal al staţiunii.

Potrivit proiectului de reamenajare peisagistică, în staţiunea Neptun se doreşte creşterea accesibilităţii către mare şi includerea elementelor identitare culturale şi naturale în trasee turistice, precum şi includerea malurilor lacurilor în traseul turistic cultural şi în traseul falezei prin crearea unui ponton şi a altor amenajări specifice. Asemenea celorlalte staţiuni, în staţiunea Olimp vor fi eliminate elementele care poluează vizual şi vor fi create noi structuri peisagistice prin semnalizarea intersecţiilor, reabilitarea pavajelor, asigurarea iluminatului de siguranţă şi arhitectural, astfel încât turiştii să-şi petreacă sejurul în condiţii optime. Referitor la implementarea acestui proiect, edilul Radu Cristian a afirmat că: "acest proiect este făcut cu profesionişti şi va fi dezbătut public pentru a fi cunoscut de toţi cetăţenii oraşului. Deja se lucrează la cele două proiecte de reabilitare a falezelor Mangalia - Saturn şi Jupiter - Neptun, iar imediat ce se vor deschide axele 2014-2020 pentru finanţare europeană, noi suntem pregătiţi să depunem documentaţia necesară reabilitării staţiunilor. Astfel că, peste câţiva ani, putem vorbi despre un litoral mult mai atractiv cu o altă abordare din punct de vedere al serviciilor turistice oferite".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614