REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Proiect PSD. Pe ce teme nu mai poate convoca președintele un referendum

Proiect PSD. Pe ce teme nu mai poate convoca președintele un referendum

Replica API 23 martie 2017 | 01:53 447

Un deputat PSD vrea să taie din drepturile preşedintelui României. Are un proiect de lege care îi interzice şefului de stat să convoace referendumuri despre teme care trebuie reglementate de Parlament. Mai mult, referendumul „în interes național” convocat de președinte va avea doar rol consultativ, potrivit proiectului inițiat de Eugen Nicolicea și alți trei social-democrați.

O dezbatere pe acest proiect, care nu a fost încă depus la Senat, a avut loc în această dimineață. La dezbatere au participat doar parlamentari de la PSD, PNL și USR. Opoziția a declarat că nu este de acord cu acest proiect. PNL a avertizat că dacă el va fi depus la Parlament, formațiunea va sesiza Curtea Constituțională, conform Digi24.

Inițiativa legislativă arată că nu pot face obiectul referendumului „problemele care, potrivit art. 148 din Constituţie, nu pot fi supuse revizuirii; problemele pentru care e necesară revizuirea Constituţiei; probleme fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea, care potrivit art. 74 (2) din Constituţie nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor”.

Art. 148 din Constituţie se referă la aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene și adaptarea la legislația europeană.

De asemenea, nu se poate organiza un referendum dacă „textul propus pentru a fi supus referendumului ţine de competenţa exclusivă a Parlamentului şi dacă textul propus contravine dreptului internaţional sau principiilor statutare ale Consiliului Europei (democraţia, drepturile omului şi preeminenţa dreptului – statului de drept)”.

Propunerea mai prevede că referendumul pentru demiterea preşedintelui României este obligatoriu şi se stabileşte prin hotărâre a Parlamentului, iar rezultatul acestuia este obligatriu.

Totodată, preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional iar rezultatul acestuia este consultativ.

„În cadrul referendumului populaţia poate fi consultată cu privire la una sau la mai multe probleme, precum şi cu privire la o problemă de interes naţional şi o problemă de interes local, pe buletine de vot separate”, se mai arată în textul proiectului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
dar veti avea o mare dilema si anume pe cine sa puneti presedintele tarii, caci ati uitat de guvernare, aveti scopuri marete, sondajele au inceput sa functioneze, oscilati intre firea si penalul dracnea, viitorul penal tariceanu. pentru dvs lucreaza intens nicolicea, toader, dorneanu,nicolae multi altii. Rusine, vad ca olguta, pentru ca nu o doare gura, a promis , din vara, dublarea salariilor politistilor. Datorita bunavointei acestei doamne, zilnic vor avea loc proteste in vederea dublarii salariilor, daca se poate, de ce nu?
1
0
Dle presedinte,nu trebuie decorati comunisti securisti,acest topescu a facut mult rau sportului romanesc,a fost un informator al securitatii comuniste.Va mai rog sa aveti in vedere ca dna judecator camelia bogdan a fost suspendata abuziv de comunisti securisti din CSM ,din functia de judecator la curtea de apel bucuresti .Partidul comunist PSD trebuie scos in afara legii.Instaurati democratia in romania,elimianati mafia comunista securista de la conducerea romaniei.Anulati legile speciale cu pensiile si salariile,altfel romania va intra in incapacitate de plata.jos mafia comunista
1
0
De aproape patru luni de cand au castigat alegerile pe promisiuni precum marirea salariilor a pensiilor si cate-n luna si-n stele,jegosii psd au treaba doar cu justitia siai nou cu presedintele.Atat doreste ciuma rosie ,sa puna laba pe justitie pt a scapa golanimea rosie de dosare si condamnari.
3
1
culmea este ca toate asa zise inititive de umflat muschii fara implicarea creierului au afectat mai tarziu chiar PSD. Exemplele sunt numeroase!
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614