REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
11.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Proiectul gazoductului Giurgiu-Ruse, scos încă o dată la licitaţie pentru cinci milioane de euro

Proiectul gazoductului Giurgiu-Ruse, scos încă o dată la licitaţie pentru cinci milioane de euro

Replica API 15 februarie 2016 | 00:00 260

România încearcă din nou

România încearcă din nou

sursa foto economica.net

Costul maxim al lucrărilor este de aproape 5 milioane de euro. Acest gazoduct trebuia să fie funcţional încă din 2013, dar firma care a câştigat contractul de realizare al lui în 2011 a fost incapabilă să facă subtraversarea Dunării.

Transgaz Mediaş, monopolul de stat din transportul gazelor naturale pe teritoriul României, va organiza, în 29 februarie o licitaţie pentru desemnarea constructorului conductei Giurgiu-Ruse, Firul 2, care va lega sistemele de transport gaze ale României şi Bulgariei. Acest gazoduct face parte din proiectul mult mai mare BRUA, care vizează crearea unei legături între pieţele de gaze din sudul şi Vestul Europei, pe teritoriul României. Potrivit anunţului din SEAP, preţul maxim pe care îl pot cere participanţii este de 4,899 milioane euro.

„Aceasta valoare include şi valoarea cheltuielilor diverse şi neprevazute , în cuantum de 445.326,5 euro. Valoarea acestor cheltuieli reprezintă 10 % din valoarea totală estimată a achiziţiei calculată fără cheltuieli diverse şi neprevăzute. Aceste cheltuieli diverse şi neprevazute vor fi stabilite doar ulterior aprobării în prealabil organelor de decizie ai Transgaz şi Bulgartransgaz, conform cu legislaţia aplicabilă”, se arată în anunţul SEAP.

Acest proiect are o istorie zbuciumată. Lansat în 2011 şi anunţat ca funcţional doi ani mai târziu, acesta nu este gata nici până în prezent. Firma care a câştigat iniţial contractul, Cala S.A. din Târgu-Mureş, a eşuat lamentabil în a face subtraversarea Dunării. Fostul ministru al Economiei, Mihai Tudose, spunea despre această firmă că a pierdut freza de foraj sub Dunăre. În ianuarie 2015, Transgaz a rupt contractul cu Cala. De atunci şi până acum, compania a pregătit caietul de sarcini pentru reluarea lucrărilor.

Proiectul Giurgiu - Ruse presupune construcţia a două gazoducte, unul pe care vor pleca gazele din România către Bulgaria iar al doilea princ are vor veni gaze din Bulgaria. Lungimea totala a fiecărei conductei care leagă Ruse de Giurgiu va fi de 25 km, din care 15,4 kilometri sunt pe teritoriul bulgăresc, iar 2,1 kilometri pe sub Dunăre. Costurile totale din proiectul iniţial, subtraversarea Dunării, exproprieri, staţii de comprimare, sunt de 25 de milioane de euro, din care 9 milioane reprezintă contribuţia europeană.

Giurgiu-Ruse este unul dintre cele trei gazoducte ce leagă România de vecini. Celelalte două sunt Arad-Szeged şi Iaşi-Ungheni. Pe relaţia de export, niciunul dintre ele nu este funcţional, potrivit economica.net.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102