REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Prorectorul UMC explică revolta studenţilor nigerieni: Sunt veşnic nemulţumiţi

Prorectorul UMC explică revolta studenţilor nigerieni: Sunt veşnic nemulţumiţi

Replica API 13 februarie 2016 | 00:56 596

De ce stau la Flora, de unde vor mâncarea şi care e treaba cu banii

De ce stau la Flora, de unde vor mâncarea şi care e treaba cu banii

De câţiva ani, studenţii nigerieni care urmează studiile la Universitatea Maritimă Constanţa sunt cazaţi la hotelul Flora. Joi, 10 februarie, cu toţii şi-au strâns catrafusele şi au decis să părăsească hotelul, nemulţumiţi de condiţiile oferite. „Nu suntem scalvi!“, „Ne-am săturat de Flora!“, scandau nigerienii. Studenţii spun că vor să primească direct banii veniţi de la statul nigerian, pentru a-şi putea găsi alt loc de cazare, preferabil un apartament. Aceştia spun că sunt nemulţumiţi şi de faptul că nu şi-au primit banii de la UMC, bani care vin din partea statului nigerian, pentru studiile lor, şi care intră în contul universităţii.

Prorectorul Universităţii Maritime Constanţa, Cornel Panait, susţine că ”spectacolul” pe care l-au oferit nigerienii pe 11 februarie a fost unul inutil, întrucât universitatea a făcut şi face tot posibilul pentru a le asigura o şedere în siguranţă şi pentru a se asigura că pot studia în condiţii optime. În ceea ce priveşte motivul cazării studenţilor la Hotelul Flora din Mamaia, Panait spune că este singurul hotel care a acceptat să-şi asume o asemenea responsabilitate şi să cazeze un număr de 296 de studenţi: “Noi am încheiat contract cu hotelul Flora atunci când am primit primii 174 de studenţi nigerieni. Acum avem 296 de studenţi. Problema este că trebuia să avem un loc în care să-i cazăm, loc care să le asigure masa. Hotelul Flora este unul din puţinele hoteluri care a acceptat să cazeze un număr aşa mare de studenţi la acel moment. Pentru că există o mare rezervă a celor care se ocupă de cazare să primească studenţi, pentru că nu sunt foarte convinşi că trebuie să respecte anumite reguli într-o anumită perioadă de timp”, a declarat, pentru “Replica” de Constanţa, Cornel Panait, prorectorul de la UMC. Studenţii au reclamat, printre altele, că nu sunt de acord să aibă mese fixe întrucât, dacă nu ajung la timp la masă, nu mai pot mânca. Însă reprezentanţii de la UMC susţin că asta nu ar trebui să fie o problemă întrucât au încheiat un alt contract în acest sens cu o firmă ce aparţine unor cetăţeni de origine nigeriană şi pentru că universitatea le asigură şi transportul: “Referitor la masă, hotelul Flora a asigurat acest serviciu cam o jumătate de an, după care studenţii au zis că nu sunt mulţumiţi. La solicitarea lor, am făcut un nou contract cu o nouă firmă, românească, deţinută de două fete din Nigeria. Firma care furnizează acest serviciu asigură un surplus de 10% de porţii în plus, în caz că vreunul nu ajunge la timp la masă. Dar ei nu ar avea nici un motiv să întârzie, pentru că noi le asigurăm 2-3 autobuze pentru trasnport. Şi atunci când e cazul, închiriem şi un autobuz RATC. Problema este că ei nu folosesc mereu autobuzele şi mai merg şi cu taxiul, când probabil au şi alte treburi. Ori noi discutăm despre nişte studenţi care au venit aici ca să înveţe”, spune Panait.

Referitor la nemulţumirile legate de condiţiile oferite de Hotelul Flora, acesta susţine că studenţii reclamă aceste lucruri fără a ţine cont de regulile impuse de unitatea hotelieră: “Ei sunt nemulţumiţi de condiţiile de la Hotelul Flora, dar acesta are nişte reguli. Nu acceptă hotelul ca tu să intri cu încă două fete pe care le-ai găsit pe stradă, nu acceptă să îţi iei mâncarea şi să te duci să mănânci sus. De asemenea, nu acceptă ca tu să îţi găteşti propria mâncare în cameră, pe un reşou sau aşa ceva. E un business totuşi. Hotelul trebuie să îşi apere integritatea lui. Nu se poate să-i laşi pe toţi să facă ce doresc ei şi când doresc ei”, a declarat Cornel Panait. Cât despre faptul că asigurările medicale care le-ar fi expirat de 2 luni, prorectorul susţine că este o minciună, specificând că toţi tinerii studenţi până în 26 de ani beneficiază de servicii medicale: “Prin lege, toţi tinerii care sunt într-o universitate şi au mai puţin de 26 de ani sunt asiguraţi. E o minciună ordinară aceasta cu asigurările”, spune Panait. Studenţii au cerut în cadrul protestului să primească banii de la statul nigerian, bani care intră direct în contul universităţii, pentru a-şi putea asigura singuri altă cazare şi serviciile de care mai au nevoie: “Universitatea va fi deschisă total la această doleanţă a lor de a primi banii pentru a-i gestiona singuri. Dar universtiatea va semna cu fiecare dintre ei un protocol care să specifice că nu avem nici o responsabilitate în momentul în care va interveni o problemă între un student nigerian şi o altă parte”, a precizat Panait. Acesta spune că nu este prima oară când studenţii nigerieni au nemulţumiri: “În vacanţa din anul 1 i-am dus la Bicaz şi ei se plângeau de viteza prea mică a internetului. Dar dacă te duci la Viena, viteza internetului e mai mică decât la Constanţa” a adăugat Cornel Panait. De asemenea, prorectorul a specificat că la un moment dat a organizat nişte cursuri de pregătire maritimă. Acestea sunt cursuri complementare, care nu fac parte din programa obligatorie a universităţii, însă nu au participat toţi studenţii. Acum se pare că Universităţii Maritime i se cere din nou organizarea acestor cursuri.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce boli imprastie studentii nigerieni?
0
0
Cand au venit in Ro solutia de a-i caza la un hotel a fost super OK. Insa foarte curand au aratat cat de civilizati sunt: distrugeri, batai, scandaluri, boli incredibil de grave pe care le raspandesc... Acum s-au trezit ca vor sa inchirieze locuinte ca sa isi imprastie bolile mai eficient... Trebuie sanctionati pentru toate porcariile pe care le fac si apoi trebuie expediati inapoi in Nigeria.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614