REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Protestul anunțat împotriva legii care permite SRI accesul neîngrădit la orice calculator, dezamăgitor

Protestul anunțat împotriva legii care permite SRI accesul neîngrădit la orice calculator, dezamăgitor

Replica API 22 decembrie 2014 | 00:21 147

Senatul a adoptat, vineri, proiectul de lege privind securitatea cibernetică a României, care prevede constituirea Sistemului Naţional de Securitate Cibernetică (SNSC). Legea permite accesul în orice calculator, inclusiv în cele ale persoanelor private, chiar şi fără decizie a unui judecător.

La scurt timp după adoptare, pe rețeaua de socializare Facebook a fost creată o pagină în care este anunțat un protest împotriva aceste legi.

Aproape 50 de persoane au fost, duminică, la protestul din fața Palatului Parlamentului, intrarea în Camera Deputaților, pentru a-și exprima nemulțumirea față de votarea Legii Securității Cibernetice.

„La fix 25 de ani de la evenimentele liberatoare din 1989, parlamentarii ne-au arătat că 25 de ani au trecut DEGEABA! Și ne-au adus în punctul din care am plecat. (…) Duminică 21 decembrie ne pregătim să comemorăm. Reedităm Baricada de la Intercontinental în memoria celor peste 1.000 de concetățeni care au murit în decembrie 1989. Dar, în timp ce societatea civilă se pregătește să aducă un omagiu celor care au murit în mod nedrept, parlamentarii ne-au pregătit o surpriză. De sărbători. În mod evident cetățenii și ”aleșii” lor nu au, nici acum, o agendă comună. Nouă lege intră cu tancurile cibernetice în casele și în viețile noastre, în intimitatea gândurilor noastre. (…) Îi cerem lui Klaus Iohannis, care chiar în acel moment va fi învestit în funcția de Președinte al României, să nu promulge Legea SECURITĂȚII cibernetice și să sesizeze Curtea Contituțională”, se arată în anunț

„Doamna senator Cristiana Anghel (PC) a venit în mijocul manifestanților (un lucru de apreciat) să spună că îi pare rău că s-a votat această lege, și că a votat, atât ea cât și alți colegi de-ai ei, ca primarul. Se pare că legea a fost pusă pe ordinea de zi în ultimul moment, fără a da posibilitatea parlamentarilor să o studieze”, a spus Marius Lazăr, unul dintre protestatari.

Reamintim că legea este considerată ca fiind foarte periculoasă pentru că permite acces inopinant în orice calculator, inclusiv în cele ale persoanelor private, chiar şi fără decizie a unui judecător. Legea a fost promovată de Guvernul Ponta 3 şi a fost înregistrată în luna mai la Camera Deputaţilor, unde a trecut neobservată şi a trecut prin adoptare tacită. La Senat, proiectul a fost votat de toţi cei 92 de deputaţi prezenţi, de la toate partidele.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367