REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
5.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Protopopul Mangaliei, acuzat că boicotează afacerile cioclilor de la Casa Verde

Protopopul Mangaliei, acuzat că boicotează afacerile cioclilor de la Casa Verde

Replica API 15 septembrie 2012 | 00:00 1884

Scandal pe morţi, taxe şi lumânări

Scandal pe morţi, taxe şi lumânări

Scandal între preoţi şi firmele de pompe funebre, la Mangalia. Din câte se pare, administratorii firmelor de pompe funebre sunt nemulţumiţi de faptul că, de când a fost numit un nou protopop al oraşului Mangalia, mai exact Vasile Cârlan, afacerile le sunt boicotate. În cazul de faţă facem referire la Casa Verde, administrată de Adrian Găitan, care a relatat cotidianului "Replica", cum lucrurile au luat o întorsătură de râsul - plânsul, şi cum i se fură "pâinea" de la gură. De cealaltă parte, reclamatul susţine că nimic nu este adevărat, dar că nu se supără că a fost acuzat, urându-i multă sănătate.

Potrivit acestuia, relaţiile dintre cele două părţi au început să scârţâie din momentul în care, ne spune administratorul, preotul Cârlan ar fi jignit enoriaşii. "În cursul acestui an, mă aflam în faţa capelei de lângă biserica Sfântul Mina cu membrii unei familii indoliate care aveau un decedat depus acolo. La un moment dat, a sosit domnul preot Sorin Cârlan, fratele domnului Vasile Cârlan, care, dându-se jos din maşina dumnealui, a început pur şi simplu să strige, atât la mine cât şi la membrii familiei, să nu fumăm în faţa bisericii. Ne-a insultat, iar mie mi-a reproşat că sunt dator să le spun oamenilor să nu fumeze, eu nefiind angajatul Bisericii Ortodoxe Române", a declarat, pentru "Replica", Adrian Găitan, administratorul firmei de pompe funebre, Casa Verde. La o săptămână după acest incident, administratorul susţine că a primit o citaţie de la Poliţia Mangalia, unde preotul Sorin Cârlan l-a reclamat pentru faptul că a fost jignit, lucrurile stând, de fapt, invers. Acesta a fost debutul episodului spumos, transformat acum în scandal "dinte pentru dinte". "La o săptămână după ce domnul preot Vasile Cârlan a fost numit protopop al oraşului Mangalia, dumnealui m-a chemat şi mi-a comunicat că mi-a reziliat contractul cu Ahiepiscopia Tomisului, în care eu aveam dreptul să vând lumânările Arhiepiscopiei", a mai spus Adrian Găitan. Astfel, Casa Verde a rămas fără dreptul de a comercializa lumânări. În plus, capela din Mangalia, singura care deservea, în mod gratuit, toate clasele sociale, a fost preluată de biserica Sfântul Mina, preotul Vasile Cârlan solicitând atât familiilor cât şi firmelor de pompe funebre, suma de 50 de lei, de fiecare, lucru care a dus la o adevărată isterie, ne spune Găitan. "Preotul Vasile Cârlan a alipit la biserica Sfântul Mina singura capelă a oraşului Mangalia, cea care deservea toate clasele sociale, şi era gratuită. Am fost chemat la dumnealui, acesta mi-a spus că pune taxă la capelă, în valoare de 100 lei. Mi-a fost pus în vedere că această taxă trebuie plătită atât de firma de pompe funebre, cât şi de familia decedatului", a mărturisit revoltat, administratorul Casei Verde. Din acel moment cei doi preoţi, Vasile şi Sorin Cârlan, au început campaniile împotriva Casa Verde, motiv pentru care reclamantul a ajuns la culmea disperării, simţindu-se cu "pâinea" luată de la gură.

Preoţii, reclamaţi că merg la casele muribunzilor şi îi sfătuieşte să nu apeleze la "Casa Verde"

Şirul evenimentelor atinge apogeul, însă, în momentul în care Adrian Găitan susţine că cei doi preoţi au început să împartă "impresii" despre serviciile firmei de pompe funebre de faţă, alungându-i toţi potenţialii... "clienţi". "De câte ori au ocazia, sau se deplasează la domiciliul muribunzilor, unde-i împărtăşeşte, le spune famililor acestora să nu apeleze la serviciile firmei pe care o administrez sau dacă deja au achiziţionat cele trebuincioase înmormântării, nu le primeşte decedatul în capelă", mai susţine păgubitul. Pentru a întări cele declarate, Adrian Găitan vine cu un exemplu: "La sfârşitul lunii august 2012, o familie s-a dus la domnul preot Vasile Cârlan, şi i-a spus că o persoană trage să moară şi că doreşte s-o ducă la capela dumnealui. Întrebată la ce firmă de pompe funebre a apelat, refuzul a venit numaidecât, menţionând că nu lucrează cu Casa Verde. Ţin să menţionez că acest comportament neadecvat a unui preot, care reprezintă Biserica Ortodoxă Română, este un mare semn de întrebare", mai spune administratorul. Însă nemulţumirile nu se opresc aici, celelalte fiind legate de faptul că preotul reclamat nu ţine cont de culoarea stâlpilor folosiţi la înmormântări, dar şi că ţine slujbe şi pentru cei care s-au sinucis. O altă reclamaţie din partea lui Adrian Găitan se referă la faptul că un alt preot din oraş, Puiu Romeo-Toma, din Parohia Mangalia 2, ar face reclamă la o anumită firmă de pompe funebre, prin împărţirea de pliante, sau prin expunerea maşinii funerare, chiar în curtea bisericii. În plus, circulă zvonul că un cimitir ar putea răsări între case, unde firma de faţă va avea interdicţie. "I-am spus că diferenţa dintre pompe funebre o face clientul, în funcţie de criteriile de alegere a serviciilor, nu de îndrumarea preotului din parohia respectivă. La auzul spuselor mele, mi-a spus că el face ce vrea în parohia lui şi m-a atenţionat să am grijă cum vorbesc, pentru că s-ar putea să-mi dea interdicţie în biserica la care este angajat şi că în spatele bisericii îşi construieşte cimitir de 1.000 locuri, unde nu o să-mi calce piciorul", relatează reclamantul.

Preotul Vasile Cârlan: "Nu sunt eu de vină că dumnealui nu-i merg afacerile"

De partea cealaltă, preotul Vasile Cârlan susţine că a rămas înmărmurit la acuzaţiile ce i se aduc, spunând că nu are nici o vină dacă respectivului administrator nu-i merg afacerile. "Nu ştiu despre ce este vorba, am rămas înmărmurit. Capela respectivă este a bisericii şi trebuie plătit curentul, pentru acest lucru s-a impus taxa. Cât despre construcţia unui cimitir, nu ţine de Parohie, ci de Primărie, şi nu este nici vorbă de aşa ceva. Cum să mă duc eu la muribunzi să-i fac antireclamă. Am copil mic, sunt nebun să recurg la astfel de gesturi?", a declarat, pentru "Replica", preotul Vasile Cârlan. În plus, acesta consideră că poate din cauză că afacerile nu prea îi mai merg, să fi fost motivul pentru care Adrian Găitan să se fi pretat la astfel de acuzaţii nefondate şi grave. "Nu sunt eu de vină că dumnealui poate că nu-i mai merg afacerile. Eu mă rog ca lumea să trăiască, nu să moară. Îl cunosc pe acest domn şi pot spune că este agresiv atât verbal, cât şi fizic. Este în conflict cu vreo 5 preoţi. Am multe plângeri pe birou, de la preoţi împotriva dumnealui, dar am zis că nu este frumos să le duc la Poliţie. Am înţeles că pe un preot voia să-l calce cu maşina", a mai spus preotul. În încheiere, Vasile Cârlan a spus că va face o vizită până la Primărie pentru a clarifica situaţia, dar a menţionat că nu are nimic cu Adrian Găitan, urându-i acestuia multă sănătate. În plus, reprezentanţii unei alte case de pompe funebre au declarat, pentru "Replica" de Constanţa, că, din punctul lor de vedere, este normală noua taxă de la capelă, având în vedere că preţurile au crescut la toate produsele, serviciile şi utilităţile. "Pe noi nu ne deranjează, este o situaţie grea pentru toată lumea, dar nu putem spune că noul protopop ar fi venit cu schimbări care să ne descurajeze afacerile. Cât despre reclamă pentru o anumită firmă, făcută de preoţi, n-am auzit", spune reprezentantul firmei de pompe funebre, care nu a dorit să îi fie precizat numele în contextul scandalului mai-sus descris. Vom reveni.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
eu sunt cel mai mare bulangiu patron de pompe funebre si la propriu si la figurat. am impresii da mare sef dar sunt doar un dement de mos lesinat care ma ocup cu reclamatii false. o sug la morti pe 50lei.astept oferte
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614