REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Psiholog elveţian, în sprijinul poliştilor constănţeni împotriva violenţei din şcoli

Psiholog elveţian, în sprijinul poliştilor constănţeni împotriva violenţei din şcoli

Replica API 7 mai 2016 | 00:00 207

“Observă şi Acţionează”

“Observă şi Acţionează”

Un proiect la nivel european este activ şi în România, de aproape un deceniu. Este vorba despre proiectul de prevenire a violenţei în unităţile de învăţământ. În spijinul Poliţiei Române şi a Inspectoratului Şcolar, Christian Weidkuhn, psiholog al poliţiştilor din Elveţia, a iniţiat proiectul intitulat “Curaj Civic” ce vizează elevii cu vârste cuprinse între 8 şi 18 ani. La data de 6 mai a.c., elveţianul a făcut popas şi la Constanţa, loc unde va susţine un număr de cinci cursuri pe raza întregului judeţ.

Obiectivele acestei activităţi sunt consolidarea parteneriatului poliţie-şcoală, în vederea dezvoltării unui proces educaţional antiviolent, antiinfracţional şi antivictimal, dar şi dezvoltarea segmentului de prevenire a criminalităţii, a celui de combatere a violenţei, delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor şi promovarea comportamentelor prosociale şi dezirabile. “De 10 ani fac în România cursul “Curaj Civic”, sub motto-ul “Observă şi Acţionează”.

Este un curs antiviolență pentru tineri și copii. Prin intermediul a 13 exerciții arătăm ce forme poate să ia violența. Dorim să îi facem pe copii să devină niște experți în modurile prin care pot să prevină violența. Cursul îl susțin în județele Brașov, Covasna, Târgu-Mureș, Maramureș și acum în Constanța.”, a precizat Christian Weidkuhn. Psihilogul elvețian va susține un număr de cinci cursuri dintre care trei în municipiul Constanța, unul în Mangalia și unul în Medgidia.“Vor fi formați 120 de persoane, o treime dintre aceștia vor fi polițiști de proximitate, iar ceilalți din sisteme educașional, fie sunt psihologi, fie sunt profesori, fie sunt consilieri în probleme educative”, a adăugat Weidkuhn.

Numărul violențelor din școlile constănțene, în scădere

În capitolul acte de violență din școli, regăsim inclusiv violența verbală, nu numai cea fizică. Însă, situația unităților de învătământ din județ este pe drumul cel bun.“Nu au fost fapte de violență grave. Marea majoritate constă în împingeri și certuri. Dar noi suntem obligați să înregistrăm aceste acte. Sunt în scădere de la un an la altul. ", a spus Iulian Mândruţă, şeful Poliţiei de Proximitate din cadrul Serviciului de Ordine Publică al IPJ Constanța.

“Nu se poate vorbi de acte de violență dese. Pentru noi, chiar și violența verbală este îngrijorătoare. Nu trebuie să privim educația prin pedeapsă. Avem sprijinul psihologilor școlari în aceste evenimente și în momentul în care acestea se întâmplă, ei sunt primii implicați. Este mult mai educativ și mai eficient să le explicăm, să îi facem să înțeleagă greșeala decât să o pedepsim. Este un mod de acțiune prin care noi sperăm să reușim și să diminuăm aceste acte de violență.”, a precizat Gabriela Bucovală, inspectorul general al ISJ Constanța.

Diana NEAŢĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108