REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Radu Mazăre poate părăsi ţara!

Radu Mazăre poate părăsi ţara!

Replica API 25 mai 2016 | 00:31 174

Decizie favorabilă

Decizie favorabilă

Radu Ștefan Mazăre

Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei, decizie favorabilă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul în care a fost trimsi în judecată, alături de fratele său, senatorul Alexandru Mazăre şi afaceristul Avraham Morgenstern. Magistraţii Curţii Supreme au respins, ca neîntemeiată, cererea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, de impunere a unor noi obligaţii pentru Mazăre, respectiv obligaţia de a nu depăşi teritoriul României, fără încuviinţarea judecătorului de cameră preliminară şi obligaţia de a comunica periodic informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului Radu Ștefan Mazăre, la data comiterii faptelor primar al municipiului Constanța, cu privire la săvârșirea unei infracțiunilor de: luare de mită, fals în declarații (3 infracțiuni) și în stare de libertate, a inculpaților, Alexandru Mazăre, senator în Parlamentul României, cu privire la săvârșirea unei infracțiunilor de: complicitate la luare de mită; fals în declarații (3 infracțiuni), Avraham Morgenstern, om de afaceri, cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

Mazăre e acuzat că a a lansat, la începutul anului 2011, programul de construire locuințe modulare grupate in Campusul Social “HENRI COANDA”. Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăți comerciale, a dorit să își asigure câștigarea licitației ce urma să fie organizată. Astfel, în cursul anului 2011, omul de afaceri i-a remis primarului municipiului Constanța, Mazăre Radu Ștefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câștigarea licitației ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro).

Precizăm că din suma totală de 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferați către contul personal al primarului Mazăre Radu Ștefan și 80.000 de euro către contul pus la dispoziție de fratele său Mazăre Alexandru, ambele fiind deschise la o bancă din Israel. Banii, primiți în mai multe tranșe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparținând unor societăți off shore, conturi deschise la bănci din străinătate.

Aceeași decizie a fost luată de magistrați și în dosarul Polaris

Aceeași decizie a fost luată de magistrați și în dosarul în care este cercetat, alături de fostul viceprimar Gabi Stan, dar și alți angajați din Primărie, în dosarul Polaris. Deciziile nu sunt definitive. Fostul primar e acuzat, în acest dosar, de 3 infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi conflict de interese în formă continuată (12 acte materiale).

În acelaşi dosar, tot în calitate de inculpat apare şi afaceristul Sorin Gabriel Strutinsky, trimis în judecată, tot sub control judiciar, sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de complicitate la luare de mită. Totodată, precizăm că inculpați mai sunt Gabriel Marius Stan, viceprimar al municipiului Constanța și Tudorița Tolea, Doru Aurelian Harpalete, Alina Pavel, Ghiulnihal Mutalâp și Sorina Laura Oprea, funcționari în cadrul Primăriei Constanța, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Prejudiciu adus Primăriei-200.213.248,91 lei.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614