REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.1° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.1° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Rată ridicată a sărăciei, dar obezitate în creștere și multe alimente aruncate la gunoi

Rată ridicată a sărăciei, dar obezitate în creștere și multe alimente aruncate la gunoi

Replica API 9 mai 2017 | 00:00 441

Paradox în România:

Paradox în România:

Rata sărăciei relative situează România pe primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, conform celor mai recente date publicate de Eurostat. Deși poate părea paradoxal, crește obezitatea, în timp ce sărăcia persistă, iar alimentele se îndreaptă spre groapa de gunoi.

Datele Ministerului Agriculturii arată că românii aruncă peste 10% din alimentele pe care le cumpără, mare parte reprezentând produse de panificație. Cu cât familia este mai mare, cu atât se aruncă mai multă mâncare, în timp ce aproximativ un copil din doi (46%), cu vârsta de până la 6 ani, în România, se află în risc de sărăcie și excluziune socială. Mai mult, un procent de 15% din populație este obeză, iar o treime supraponderală. Cei care câștigă cei mai mulți bani fac și cea mai mare risipă. Datele Ministerului Mediului arată că, spre deosebire de industrie, populația generează mai multe deșeuri alimentare.

În rândul persoanelor care muncesc, statistica Eurostat situează țara în fruntea clasamentului european din punctul de vedere al sărăciei. În ceea ce privește inegalitatea veniturilor, raportul arată același lucru. În România, cei mai bogați 20% dintre cetățeni au venituri de 7,2 ori mai mari decât cei mai săraci 20%, în condițiile în care media europeană este de 5,2. Institutul de Statistică din România arată într-un raport că ponderea cea mai mare a persoanelor în risc de sărăcie și excluziune socială se află în Nord-Estul și Sud-Estul țării, mai mult decât dublă față de București — Ilfov (zona Capitalei). Imediat ce se iese din această zonă, populația aflată în această situație crește de la 20,5% la 43,5%.

În anul 2015, spre exemplu, o persoană a avut, în medie, venituri de circa 224 euro, iar cheltuielile au reprezentat 196 de euro. La nivel de gospodărie, veniturile se ridică la 579 euro, iar cheltuielile la 522 euro. Cea mai mare parte din cheltuieli se duce pe mâncare, respectiv 72,4%, iar 19% pe impozite și taxe, restul rămânând pentru alte lucruri precum îmbrăcăminte sau investiții de diferite tipuri.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Autorul articolului nu trebuia sa puna tendentious faptul ca lumea desi saraca totusi nu are bun simt si se ingrasa. Pai tocmai asta e , ca din cauza mancarii foarte proasta lumea se ingrasa aiurea si se imbolnaveste. Referitor la risipa fiti voi linistiti suntem mai jos decat trendul European, alta vrajeala de jurnalisti analfabeti. Iar boul cu comentariul de jos are n-are legatura cu articolul el o da cu biserica pt ca atat il duce capul pe cretin
1
0
Moaste, slujbe, arseneala, icoane facatoare izvoare tamaduitoare, maslu, clopote, trotuare si parcuri sfintite cu bisericele...
0
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218