REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Rău-platnicii, duși în cârcă de RESTUL! Executarea silită nu îi sperie

Rău-platnicii, duși în cârcă de RESTUL! Executarea silită nu îi sperie

Replica API 1 mai 2017 | 00:00 197

Chiar dacă acumulează datorii uriaşe la plata întreţinerii, locatarii nu au grija că ar putea fi evacuaţi cel puţin în perioada derulării procesului intentat de asociaţie. Totul din cauză că procesele durează cu anii, interval în care acumulează noi datorii, iar pentru recuperarea acestora asociaţia trebuie să deschidă noi procese. Tocmai acest lucru îl reclamă constănțenii responsabili care își plătesc la timp întreținerea.

Aproape că nu există asociaţie de proprietari fără datornici la plata întreţinerii. Dacă unii locatari sunt preocupaţi de situaţia lor, alţii îngroaşă numărul rău-platnicilor fără a părea impresionaţi că pe lista de plată se adună sume imense. În plus, nu par deranjaţi nici de faptul că locatarii buni platnici, care, la rândul lor, fac eforturi uriaşe pentru a-şi plăti obligaţiile către asociaţie, riscă debranşarea de la utilităţi din cauză că ei îşi ignoră, sistematic aceste obligaţii. „Cum putem face și noi locatarii unui bloc să scăpăm de datoriile de la întreținere ale unor locatari care au sume exorbitante restante? Ce măsuri se pot lua de către Primărie în cazul în carte administratora nu îi acționează în instanță?” afirmă Letiția M. Același lucru îl susține și Mihaela. C, o constănțeancă din cartierul Tomis Nord. „La mine pe scară sunt 20 de apartamente. De ani de zile, toți cei de la etajul patru nu își plătesc datoriile la întreținere. Este o femeie care are datorii de peste 20.000 lei. Nimeni nu ia nici o măsură, iar noi, ceilalți locatari nu știm cum să procedăm. Știm că femeia nu are o situație financiară bună, dar nu suntem noi datori să suportăm așa ceva”, a spus Mihaela. Precizăm că un alt caz de acest gen s-a înregistrat acum doi an tot în cartierul Tomis Nord. O constănțeancă care și-a cumpărat un apartament pe strada Suceava nu a fost informată că pe scară nu există căldură din cauza locatarilor rău-platnici.

Restanțele la întreținere, executate silit

Legea 225 pe 2016 pentru modificarea şi completarea Legii serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006 a fost publicată în Monitorul Oficial în luna noiembrie 2016 și a intrat în vigoare. Astfel că, la articolul 42 s-a mai adăugat un alineat care spune că „factura emisă pentru serviciile de utilităţi publice constituie titlu executoriu”. Asta înseamnă că puteți fi executați silit fără să mai ajungeți în instanță. Legea devine și mai severă, pentru că, după noua lege, locatarul nu mai are 20 de zile la dispoziție să își plătească facturile, ci doar 15 zile. Tot articolul 42 din lege vine cu această modificare dar la alineatul 9. „Factura pentru serviciile furnizate/prestate se emite cel mai târziu până la data de 15 a lunii următoare celei în care prestaţia a fost efectuată. Utilizatorii serviciilor de utilităţi publice, persoane fizice sau juridice, sunt obligaţi să achite facturile reprezentând contravaloarea serviciilor furnizate/prestate în termenul de scadenţă de 15 zile de la data emiterii facturilor; data emiterii se înscrie pe factură. Termenul de scadenţă privind plata facturii se ia în calcul începând cu data emiterii facturii”, se menționează în lege.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
moldosmecherii au invatat situatiunea,nu dau bani din procedura,sa plateasca ceilalti,doar de aia sunt vecini,iar de apometre..
0
0
Nu administratorul trebuie sa-i actioneze in instanta pe rau platnici,ci presedintele asociatiei !
1
0
cu siguranta executarea chiar daca spun unii ca nu-ai sperie sa vedem cand le va comfisca veniturile lunare s-au chiar apart. cat de linistiti vor mai fi ? cei ce face-ti articolele cred ca ar trebui sa fiti mai impunatori si atentionari asupra acelor persoane.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614