REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Războiul din Ucraina se mută în Parlamentul României. Deputat şi senator, viziuni diferite pentru românii bucovineni

Războiul din Ucraina se mută în Parlamentul României. Deputat şi senator, viziuni diferite pentru românii bucovineni

Replica API 30 iulie 2014 | 00:00 196

Comisiile dedicate românilor de pretutindeni, scindate

Comisiile dedicate românilor de pretutindeni, scindate

Situaţia din Ucraina dezbină parlamentarii români, care se poziţionează diferit în privinţa mobilizării românilor din Bucovina de Nord şi Transcarpatia. Sute de bucovineni, ca niciodată, au luat poziţie împotriva indicaţiilor guvernamentale, de la Kiev, românii din Cernăuţi blocând, vineri seară, mai multe drumuri, printre care şi autostrada spre capital, în semn de protest faţă de mobilizarea tinerilor pentru război. Efectul produs la Bucureşti l-a avut în prim-plan pe deputatul Bogdan Diaconu (PSD), vicepreşedinte al Comisiei pentru Comunităţile de români din afara graniţelor ţării, din cadrul Camerei Deputaţilor, care a reacţionat vehement. "Aşa ne răsplăteşte Kievul pentru sprijinul pe care i-l acordăm, trimiţându-ne fraţii la moarte? (...) Relaţia cu Ucraina trebuie să sufere o modificare radicală", întrucât "Kiev egalează Rusia în cruzime şi dovedeşte că nu e cu nimic mai bună decât Moscova", este poziţia pe care deputatul a adoptat-o după vestea cutremurătoare care a căzut pe capul românilor din Bucovina de Nord.

Ni se demonstrează din nou că patriotismul nu este tocmai punctul forte al multor politicieni români şi, într-o evidentă situaţie diametral opusă, membrul Delegaţiei Permanente a Parlamentului României la APCE şi vicepreşedinte al Comisiei Românilor de Pretutindeni, senatorul Viorel Badea (PDL), prezintă o teză stupefiantă. "Susţin măsurile legitime luate de autorităţile de la Kiev pentru apărarea integrităţii teritoriale, suveranităţii şi independenţei Ucrainei şi consider că orice poziţii publice care atentează la integritatea Ucrainei în acest context geopolitic complicat nu fac altceva decât să susţină agresiunea teroriştilor din estul statului vecin, sprijiniţi nemijlocit de Moscova", este poziţia lui Badea, care a stârnit valuri de reacţii şi pe care "alesul" a avut grijă să le trateze la fel de corespunzător, adică flegmatic. Senatorul a fost luat la întrebări cu privire la poziţia sa, iar răspunsurile, cu grave lacune gramaticale, au depăşit orice imaginaţie. "Paranoici provocatori care, asemenea multora din România, încearcă să ne arunce împotriva ucraineenilor", a menţionat Badea, plusând ulterior cu articole prin care îşi întărea poziţia. "Stimaţi agenţi de influenţă, ia citiţi aici ce fac românii din Nordul Bucovinei", făcând trimitere la nişte români care adunau alimente pentru armata ucraineană, pentru Badea necontând faptul că între "câţiva" şi "toţi" românii nu este o diferenţă, ci o prăpastie. Atitudinea şi acuzaţiile de tip "agenţi de influenţă" ale lui Badea nu l-au impresionat pe Diaconu, care l-a scos "la tablă" pe colegul senator. "Uite de aceea România nu e respectată nicăieri în lume, pentru că întotdeauna apare câte unul de la noi care le dă dreptate celor care ne vor răul", a comentat Diaconu poziţiile publice ale lui Badea.

Aproximativ 500.000 de români locuiesc în Ucraina, dispersaţi în localităţi din Bucovina de Nord, regiunea Odessa sau Transcarpatia, constituind a doua minoritate ca pondere din ţară, după populaţia rusă. Regiunea, cu o suprafaţă de 6.262 km, a fost ocupată la 28 iunie 1940 de către URSS, printr-un ultimatum adresat statului român în urma pactului Molotov - Ribbentrop.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367