REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

RCA se va putea plăti în rate lunare. Decontarea directă, valabilă doar pentru avaria maşinii

RCA se va putea plăti în rate lunare. Decontarea directă, valabilă doar pentru avaria maşinii

Replica API 23 februarie 2016 | 00:00 351

Sursa foto: economica.net

Proiectul legii RCA va ajunge pe 24 februarie în comisia de buget finanţe de la Senat. Ultima formă prezentată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) asigurătorilor şi brokerilor din asigurări arată că poliţa de asigurare auto obilgatorie RCA va putea fi plătită în tranşe, dar nu mai mici de 30 de zile, în baza unui contract anual cu prelungire automată. Acesta poate fi reziliat la cererea asiguratului pe baza unei cereri depusă cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea acestuia, au declarat pentru surse din piaţa asigurărilor.

Prinicipalele modificări aduse de noul proiect legislativ se referă la perioada de valabilitate a contractului de poliţă RCA. Acesta se încheie pentru un an de zile şi se prelungeşte automat la expirarea perioadei. Contractul poate fi reziliat de către asigurat cu condiţia ca acesta să depună cererea de reziliere cu minim 30 de zile înainte de expirarea perioadei pe care a fost încheiat contractul.

În baza acestuia se stabilesc şi se plătesc primele de asigurare RCA, prime care vor putea fi plătite în rate de minimum 30 de zile. La ora actuală, poliţa RCA se încheie şi plăteşte pe 12 luni sau 6 luni, în funcţie de cum alege clientul. După noul proiect legislativ, această poliţă obligatorie va putea fi plătită lunar, în baza contractului dintre asigurător şi asigurat. Bineînţeles, tot la alegerea clientului.

Jucători din piaţa de asigurări apreciază că apariţia acestui contract ar putea avea un rol benefic asupra pieţei asigurărilor obligatorii, limitând migraţia excesivă a asiguraţilor de la o societate la alta, de cele mai multe ori pe raţiuni exclusiv de preţ. În plus, în proiectul legii mai este cuprinsă şi prevederea ca asigurătorul să poată fruniza la cererea asiguratului date statistice şi calcule actuariale pe baza cărora s-a stabilit tariful primelor RCA.

De asemenea, proiectul de lege reglementează şi decontarea directă. Sistemul de decontare directă permite păgubiților să opteze între asigurătorul persoanei vinovate sau asigurătorul propriu pentru a-și recupera prejudiciul suferit în urma unui accident auto. Totuşi solicitarea de daune la propriul asigurător se va putea face doar în anumite condiţii şi doar pentru avariile autovehiculului nu şi pentru vătămări corporale sau daune de altă natură, relatează economica.net.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614