REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Reacţia primarilor constănţeni la legea care le limitează dreptul la două mandate

Reacţia primarilor constănţeni la legea care le limitează dreptul la două mandate

Replica API 20 noiembrie 2014 | 06:23 275

Dreptul de a fi ales pe plan local ar putea fi cosmetizat în România. Potrivit unui proiect legislativ, aleşii locali, primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii locali şi judeţeni nu vor putea ocupa aceste funcţii mai mult de două mandate succesive, conform unei iniţiative legislative aprobate tacit, miercuri, de Camera Deputaţilor.

Potrivit celor doi iniţiatori, din partea opoziţiei, Gheorghe Udrişte şi Cezar Preda, după două mandate consecutive, aleşii locali construiesc în jurul lor un sistem politic şi instituţional local în care orice competiţie electorală locală reală devine imposibilă.

Pe Nădrag nu l-a făcut mama primar

Primarul de Hârşova, salută iniţiativa şi o întâmpină cu un vorbă din popor. Tudor Nădrag susţine că este oricând gata să piardă o bătălie electorală, c-aşa-i frumos. „Cred că n-ar fi rău. Eu sunt unul din primarii care nu s-a cramponat niciodată de scaun. Am zis întotdeauna că mama nu m-a făcut primar şi de când am câştigat sunt pregătit să şi pierd. Şi mai respect şi o vorbă înţeleaptă din popor, care zice că numai cine nu ştie să piardă nu câştigă niciodată. Sunt de acord cu această lege, absolut, fără probleme!”, a spus Nădrag, pentru Replica.

Scupra zice că a scris istorie în Ovidiu

Micul dictator de la Ovidiu, George Scupra, se agită ca un ou într-o găleată şi susţine că experienţa se obţine după ani în câmpul administraţiei publice. Evident, Scupra n-a ezitat să precizeze că a scris şi o pagină de istorie pentru oraşul Ovidiu.

„O aberaţie! Este o aberaţie pentru că, totuşi, pe plan local, un consilier local, care îşi face bine treaba, este un ales al localităţii! Sunt consilieri care sunt aleşi de zece ani, de 15... Dacă alege comunitatea să îi reprezinte, este şi păcat. Vă spun sincer: un om care a fost ani de zile pregătit în consiliul local pe tot ceea ce înseamnă administraţie, proiecte şi aşa mai departe, cum am eu cel mai tânăr consilier local din istorie, la Ovidiu, îl ţii apoi un mandat, două, apoi nu mai are voie să candideze?”, a spus Scupra, pentru Replica.

Delicoti, reacţie demenţială!

Poate cel mai lucid dintre toţi, primarul de la Poarta Albă a lăsat ideea politică de-o parte şi a întors legea pe toate părţile. O fi bine? O fi rău? Vasile Delicoti susţine că un primar care ştie că nu va mai avea voie să candideze şi pentru cel de-al treilea mandat, ar putea fi un fel de turist în cel de-al doilea, adică s-ar culca pe o ureche şi n-ar mai performa.

„Asta e, depinde de când se aplică. Nu mă văd în nici un fel pe viaţă la primărie, că, la un moment dat, toţi trebuie să evolueze, altfel devine rutină şi poate că şi randamentul scade. Nu ştiu acum, ce conţine legea, pentru că în alte părţi există chestia asta la primari cu două mandate, după care pauză. E şi bună şi rea, problema e că dacă ştii că asta e regula, începi să faci cât mai mult în cele două mandate sau unii fac ceva în primul mandat şi în al doilea mandat îşi bagă picioarele, pentru că oricum pleacă. E un risc aici, trebuie foarte bine analizat. Numai politic, aşa? Păi, eu ştiu că nu mai candidez, nu îmi bag, pe româneşte, în el de mandat? Îmi bag picioarele, sunt turist! Una e preşedinţia, că dacă îl laşi zece mandate face dictatură şi alta e primărie. La primărie nu prea merge prosteala, că oamenii ştiu şi ce mănânci şi ce bei. Dar, rişti ca primarul, în al doilea mandat, să îşi bage picioarele. E o sabie cu două tăişuri”, a spus Delicoti, pentru Replica.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614