REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Reminder Impozitul pe profit pentru 2016: ONG-urile trebuie să-l declare și să-l achite până luni

Reminder Impozitul pe profit pentru 2016: ONG-urile trebuie să-l declare și să-l achite până luni

Replica API 22 februarie 2017 | 23:57 435

Organizațiile nonprofit sunt obligate să declare și să achite impozitul pe profit aferent anului 2016 mai devreme decât alți contribuabili, potrivit Codului fiscal. Concret, deși obligația de raportare și plată intervine, în general, în luna martie, organizațiile nonprofit trebuie să facă aceste lucruri cu o lună mai devreme, adică în februarie. În caz contrar, amenzile pe care le riscă acești contribuabili sunt de până la 5.000 de lei.

Declararea și plata impozitului pe profit (în cotă de 16%) pentru anul anterior sunt obligații ce au ca termen-limită general data de 25 martie a anului următor celui pentru care acesta este calculat, așa cum prevede Codul fiscal. În 2017, deoarece 25 martie pică într-o zi de sâmbătă, termenul de raportare și plată a impozitului pe profit aferent anului 2016 se prelungește automat până pe 27 martie.

Totuși, anumite categorii de contribuabili, printre care se numără organizațiile nonprofit, trebuie să raporteze și să achite impozitul pe profit pentru anul trecut până pe 25 februarie. De asemenea, și acest termen pică în 2017 într-o zi de sâmbătă, ceea ce înseamnă că el se amână pentru 27 februarie.

Organizațiile nonprofit sunt considerate, conform Codului, asociațiile, fundațiile, casele de ajutor reciproc sau federațiile înființate în România. Însă numai dacă „veniturile și activele asociației, casei de ajutor reciproc, fundației sau federației sunt utilizate pentru o activitate de interes general, comunitar sau fără scop patrimonial”.

Raportarea impozitului pe profit se face actualmente prin intermediul formularului 101, așa cum reiese din Ordinul Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.386/2016. „Declarația se depune la organul fiscal competent pentru administrarea creanțelor fiscale datorate de către contribuabil. În cazul în care plătitorul corectează declarația depusă, declarația rectificativă se întocmește pe același model de formular, înscriind «X» în spațiul special prevăzut în acest scop”, este punctat în ordinul de ministru.

Formularul 101 se poate completa cu ajutorul unui program de asistență al Fiscului, ce este disponibil aici. Apoi, acesta se depune în format PDF, cu fișier XML atașat, pe CD, împreună cu un exemplar tipărit și semnat, sau se transmite online.

Important! Dacă depășesc termenul legal de raportare, organizațiile nonprofit riscă să fie sancționate cu amenzi între 1.000 și 5.000 de lei (persoanele juridice contribuabili mijlocii și mari) sau între 500 și 1.000 de lei (celelalte persoane juridice și persoanele fizice), după cum scrie în Codul de procedură fiscală.

Ce venituri sunt excluse la calculul impozitului

Atunci când este vorba de organizațiile nonprofit, precum și de organizațiile sindicale și cele patronale, Codul fiscal stabilește că anumite tipuri de venituri sunt excluse de la calculul impozitului pe profit. Mai exact, este vorba despre:

•cotizațiile și taxele de înscriere ale membrilor;

•contribuțiile bănești sau în natură ale membrilor și simpatizanților;

•taxele de înregistrare stabilite potrivit legislației în vigoare;

•veniturile obținute din vize, taxe și penalități sportive sau din participarea la competiții și demonstrații sportive;

•donațiile, precum și banii sau bunurile primite prin sponsorizare/mecenat;

•veniturile din dividende, dobânzi și din diferențele de curs valutar aferente disponibilităților și veniturilor neimpozabile;

•veniturile din dobânzi obținute de casele de ajutor reciproc din acordarea de împrumuturi potrivit legii de organizare și funcționare;

•veniturile pentru care se datorează impozit pe spectacole;

•resursele obținute din fonduri publice sau din finanțări nerambursabile;

•veniturile realizate din acțiuni ocazionale precum evenimente de strângere de fonduri cu taxă de participare, serbări, tombole, conferințe, utilizate în scop social sau profesional, potrivit statutului acestora;

•veniturile rezultate din cedarea activelor corporale aflate în proprietatea organizațiilor nonprofit, altele decât cele care sunt sau au fost folosite într-o activitate economică;

•veniturile obținute din reclamă și publicitate, veniturile din închirieri de spații publicitare pe clădiri, terenuri, tricouri, cărți, reviste, ziare, realizate de organizațiile nonprofit de utilitate publică, potrivit legilor de organizare și funcționare, din domeniul culturii, cercetării științifice, învățământului, sportului, sănătății, precum și de camerele de comerț și industrie, organizațiile sindicale și organizațiile patronale; nu se includ în această categorie veniturile obținute din prestări de servicii de intermediere în reclamă și publicitate;

•sumele primite ca urmare a nerespectării condițiilor cu care s-a făcut donația/sponsorizarea, potrivit legii, sub rezerva ca sumele respective să fie utilizate de către organizațiile nonprofit, în anul curent sau în anii următori, pentru realizarea scopului și obiectivelor acestora, potrivit actului constitutiv sau statutului, după caz;

•veniturile realizate din despăgubiri de la societățile de asigurare pentru pagubele produse la activele corporale proprii, altele decât cele care sunt utilizate în activitatea economică;

•sumele primite din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice, potrivit prevederilor titlului IV din Codul fiscal;

•sumele colectate de organizațiile colective autorizate, potrivit legii, pentru îndeplinirea responsabilităților de finanțare a gestionării deșeurilor.

„În cazul organizațiilor nonprofit, organizațiilor sindicale, organizațiilor patronale, pentru calculul rezultatului fiscal sunt neimpozabile și alte venituri realizate, până la nivelul echivalentului în lei a 15.000 euro, într-un an fiscal”, scrie în actul normativ indicat, însă cu precizarea că nu trebuie să fie mai mult de 10% din veniturile totale neimpozabile amintite în lista de mai sus.

Așadar, organizațiile nonprofit datorează impozitul pe profit pentru partea de profit impozabil ce corespunde veniturilor (excluzând, evident, veniturile neimpozabile), cota de impozitare aplicabilă fiind de 16%.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bisericile sa fie scutite in continuare , asta-i impostant , restul nu conteaza....
0
0
Daca sint organizatii nonprofit cum trebuie sa plateasca impozit pe profit? Poate ne explica un inteligent de la finante.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614