REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
17.5° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Renumitul chirurg Vasile Sârbu, declarat incompatibil de ANI pentru o funcţie pe care spune că nu a ocupat-o vreodată

Renumitul chirurg Vasile Sârbu, declarat incompatibil de ANI pentru o funcţie pe care spune că nu a ocupat-o vreodată

Replica API 29 noiembrie 2014 | 00:00 2055

Managerul Spitalului Mangalia: Ne-am întâlnit la raportul de gardă şi am discutat medicină

Managerul Spitalului Mangalia: Ne-am întâlnit la raportul de gardă şi am discutat medicină

Vasile Sârbu

Renumitul medic chirurg Vasile Sârbu trece printr-o situaţie absurdă. El a fost declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI ) pentru o funcţie pe care nu ar fi ocupat-o. Medicul susţine că nu a deţinut funcţia de şef al Departamentului de Chirurgie din cadrul Universităţii Ovidius, aşa cum reiese din referatul celor de la ANI, ci doar funcţia de prorector. Chirurgul a mai precizat că, deşi a transmis în atenţia celor de la ANI documente doveditoare din care reiese faptul că nu a fost şef de departament, aceştia nu le-ar fi luat în calcul. Chirurgul a încercat să ne explice gafa celor de la ANI, dându-l exemplu pe actualul preşedinte al României, Klaus Iohannis. Conform medicului, Iohannis deţine acum şi funcţia de preşedinte al României, dar şi cea de primar al Sibiului, în contextul în care nu şi-a dat demisia de la Primărie.

„Să vă dau un exemplu. La ora actuală, domnul Iohannis este şi primar al Sibiului şi preşedinte al României. Numai că el va intra în funcţie la o anumită dată şi nu poate să-i spună un tâmpit că în perioada 16 noiembrie-21 decembrie a deţinut două funcţii. Că acestea (funcţiile -n.r.) sunt successive. El este acum cu două funcţii, nu? Una la care a fost ales, dar o va ocupa din 21 decembrie. Cam în aceeasşi situaţie eram şi eu. (…) Consider că este o tâmpenie, o gafă, o glumă de prost gust. În urmă cu vreo duouă luni le-am trimis (celor de la ANI -n.r.) copii după fluturaaaşii de platăşi acolo scria că sunt profesor universitar de chirurgie, prorector.

Fiind prorector, aveam indemnizaţie. Eu nu puteam să fiu şi şef de departament. Colegii m-au ales şeful Departamentului de Chirurgie, iar eu nu am vrut, pentru că fata mea era chirurg şi ar fi fost o incompatibilitate, în raporturi de subordonare, fiind rude de gradul I. Eu am dat o scrisoare secretarii şi i-am spus: “Te rog să o duci la Facultate, să nu mă confirme în funcţia asta”. Funcţiile acestea trebuiesc confirmate”, a declarat, pentru „Replica”, dr. Vasile Sârbu. Tot el a mai precizat că în funcţia de şef al respectivului departament a fost delegate medicul Iusuf Timurlenc. „Ce se alege la departamente se confirmă de Facultate, ce se alege la facultăţi se confirmă la Senatul Universităţi, iar Senatul îşi alege noul Senat, metoda de a alege noul rector, propune noul rector, care face alegeri după o lună şi toate acestea durează câteva luni.

În toată această perioadă eu nu am fost şef de departament. Cum departamentul nu funcţionează fără şef, Facultatea de Medicină l-a propus pe medicul Iusuf Timurlenc să conducă departamentul cu delegaţi, eu refuzând funcţia. Domnul Iusuf a condus departamentul, a făcut statele de funcţiuni ale noului an universitar şi am aşteptat să aleagă pe altcineva, postul fiind vacant”, a precizat chirurgul. Dacă el ar fi fost şef de departament, aşa cum spune ANI, nu ar fi avut loc alte alegeri. „Am refuzat funcţia în scris. Fiind postul vacant, a fost ales şef de lucrări dr. Daniel Costea.

El este în funcţie de atunci. Dacă eu ocupam postul respectiv, atunci ar fi trebuit să mai existe un act de destituire. Este penibil”, a declarat dr. Sârbu. Chirurgul ia în calcul varianta de a se adresa instanţelor de judecată pentru clarificarea situaţiei sale. „O să mă adresez instanţei. ANI trebuie să-mi arăte documente doveditoare că am deţinut două funcţii în acelaşi timp, la aceeaşi instituţie. I-am rugat să solicite Universităţii Ovidius dovada. O instituţie nu poate să te facă în acelaşi timp şi rector şi decan, cu acte în regulă. Există şi o carte de muncă din care reiese ce am fost”, a declarat dr. Vasila Sârbu.

Medicul Mocanu: „De acum încolo nu o să mai fie declarat incompatibil, că nu mai deţine funcţii”

Facem precizarea că renumitul medic chirurg şi fost prorector al Universităţii Ovidius operează de ceva timp la Mangalia, iar în prezent nu mai deţine nici o funcţie de conducere. „Îmi pare rău dacă este aşa. La noi este angajat ca medic, printr-un contract de colaborare. Nu ocupă nici o funcţie de conducere. Pe noi ne interesează medicul Vasile Sârbu. Dacă acestea sunt legile, le respectăm toţi. Ce o să păţească dacă a fost declarat incompatibil? El o să opreze în continuare, o să respecte legea. De acum încolo nu o să mai fie declarat incompatibil, că nu mai deţine funcţii. Noi nu avem ce să comentăm, suntem mici. Eu cred că în timp şi legile se vor adapta la nevoile societăţii. Nu sunt legile lui Moise. Nu ştiu ce se poate întâmpla în cazul în care o persoană este declarată incompatibilă. Dacă a avut un câştig, sunt sigur că domnul profesor va înapoia banii. Nu am vorbit cu dumnealui despre această problemă. Ne-am întâlnit la raportul de gardă şi am discutat medicină. Domnul profesor este un om valoros din punct de vedere medical. A format mai mulţi medici”, a declarat, pentru „Replica”, dr. Liviu Mocanu, managerul Spitalului Municipal Mangalia.

Iată ce a precizat ANI:

Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul lui Vasile Sârbu, fost prorector al Universităţii „Ovidius” din Constanţa, întrucât, în perioada 24 noiembrie 2011 - 02 aprilie 2012, a exercitat, simultan cu funcţia de prorector, şi funcţia de director al Departamentului de Discipline Clinice Chirurgicale - Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa. Astfel, Vasile Sârbu a încălcat atât dispoziţiile art. 214, alin. (1) din Legea nr. 1/2011, potrivit cărora „Funcţiile de conducere […] de prorector […] de director de departament […] nu se cumulează”, cât şi dispoziţiile art. 18, alin. (3) din Codul de etică şi deontologie profesională universitară al Universităţii „Ovidius” din Constanţa, potrivit cărora „Este interzisă cumularea mai multor funcţii de conducere de către o singură persoană”.

Vasile Sârbu a deţinut în cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa funcţiile de Prorector (în perioada 01 aprilie 2008 - 02 aprilie 2012) şi Director al Departamentului de Discipline Clinice Chirurgicale (24 noiembrie 2011 - 02 aprilie 2012). Persoana evaluată a fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Vasile Sârbu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”. „Persoana […] faţă de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102