REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

România deține un record european în privința ajutoarelor sociale; plătim 10 miliarde de euro pe an și nu găsim forță de muncă în agricultură

România deține un record european în privința ajutoarelor sociale; plătim 10 miliarde de euro pe an și nu găsim forță de muncă în agricultură

Replica API 24 mai 2017 | 00:00 190

Baciu (LAPAR):

Baciu (LAPAR):

Laurențiu Baciu

România deține un record european în privința ajutoarelor sociale, în condițiile în care plătește anual în jur de 10 miliarde de euro pentru acestea și agricultura nu mai găsește forță de muncă, fiind astfel în situația în care "cel mai bine plătit este statul degeaba", a declarat, marți, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu.

"Nu știu a cui a fost mintea când a decis să închidă școlile profesionale sau liceele agricole și astfel am ajuns acum să nu mai găsim forță de muncă în agricultură. Am vrea noi să lucrăm, am vrea noi să ne dezvoltăm, dar nu mai găsești un om care să vină să dea cu o mătură prin fermă. Și numai românii puteau să o facă în care cel mai bine plătit este statul degeaba. Așa am ajuns ca România să dețină un record european în ceea ce înseamnă ajutoare sociale, care au ajuns la niște cifre, dacă nu ar fi scrise de INS am spune că fabulăm. România plătește sub diferite forme în jur de 10 miliarde de euro pe an ajutoare sociale, în situația în care are o populație de aproape 20 de milioane de locuitori și un PIB în jur de 160 de miliarde euro. În comparație cu Germania care cheltuie pe ajutoare sociale numai 8 miliarde de euro la 80 de milioane de locuitori și la un PIB de 4.000 de miliarde de euro. Și atunci ne place să ne uităm peste gard, și să spunem: uite ce bogați sunt", a precizat Laurențiu Baciu, la Conferința Națională a Agricultorilor 2017.

Acesta susține că toți românii plătesc aceste ajutoare sociale pentru niște oameni care își iau adeverințe medicale prin care sunt scutiți să muncească, însă consumă alcool "în mod regulat de trei ori pe zi".

"Iată ce au făcut mai nou băieții deștepți. Li s-a părut că e prea mult să iasă câteva zile la muncă să taie frunze la câini pe marginea șanțului și mai nou domnule ministru, poate aude și premierul, își iau scuturi medicale că nu au voie să muncească. (...) Dacă îi dai adeverință omului că e bolnav, trebuie să îi prescri și o rețetă: consumați de trei ori pe zi în mod regulat alcool. Noi râdem, dar noi le plătim băutura la toți. Nu am înțeles niciodată cum de o bătrânică de 80 de ani, care are o jumătate de hectar și l-a dat în arendă pentru că nu mai poate ieși nici până pe prispă și primește 5 milioane de lei, vin finanțele și zic stopaj la sursă, iei banii, dar acesta este singurul ei venit. Însă ghiolbanului care are 30 de ani și mă rupe pe mine în două îi dai 20 de milioane pe lună și mai are și un copil care se uită cruciș pentru că la băutură nu putea să fie altfel, îi mai dai și salariul minim pe economie. Și atunci e normal ca să te sfideze. Este o sumă foarte mare. Iată ce facem cu banii pe care îi aruncăm pe nemuncă. (...) Nu înseamnă că sunt contra ajutoarelor sociale, dar numai acolo unde este clară situația. S-au umplut satele de ei și singurii care fac plus valoare sunt cârciumarii. Au ajuns și doctorii, care, pentru niște nimicuri, i-au făcut pe toți pensionari de boală după 1990 și mai nou i-au scutit de muncă și pe cei care au stat până acum degeaba", a subliniat președintele LAPAR.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102