REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

România este una dintre țările unde se fac presiuni politice asupra presei

România este una dintre țările unde se fac presiuni politice asupra presei

Replica API 19 mai 2017 | 00:00 273

Consiliul Europei:

Consiliul Europei:

Patrick Penninckx

România este una dintre țările europene unde sunt presiuni politice asupra presei, alături de Bulgaria și Grecia, a declarat, joi, Patrick Penninckx, head of Department of the Information Society la Consiliul Europei, în cadrul unei conferințe organizate cu ocazia Adunării Generale a Federației Europene a Jurnaliștilor (FEJ).

"Suntem oare la un punct de răscruce pentru libertatea presei? Situația se deteriorează într-un mare număr de țări europene, inclusiv în țări din Uniunea Europeană. Pretindem să fim un conglomerat de țări bazat pe același set de valori și de principii și trebuie să ne întrebăm dacă mergem în direcția corectă. În jumătate dintre statele membre ale UE jurnaliștii sunt supuși unor amenințări și violenței", a spus Penninckx.

Acesta a precizat că la ora actuală se pun presiuni politice asupra presei din Bulgaria, România și Grecia, în timp ce în Croația este o nouă legislație împotriva mediei.

"În ceea ce privește rapoartele recente ale comisarului nostru pentru drepturile omului, în ultimul raport anual de activitate el a atras atenția asupra situației din Polonia, Croația, Ucraina și Federația Rusă. Este vorba despre atacuri asupra jurnaliștilor, de aplicare a unor penalități pentru defăimare. Este vorba de închiderea unor anumite servicii publice de presă, în România este amenințarea față de serviciile publice, iar în Bosnia și Ucraina este vorba de presiuni mai mari asupra apărătorilor drepturilor omului și a celor care atrag atenția asupra unor probleme dificile. Se fac numiri politice, presiuni politice din partea partidelor. În Croația, de exemplu, sunt noi legislații împotriva mediei. Se pun presiuni în Bulgaria, România, Grecia asupra presei. Din cei 47 de membri ai Consiliului Europei, 36 de țări membre consideră că unele forme de defăimare sunt penale. Avem nevoie de legi pentru apărarea drepturilor de libertate, de expresie pentru cei care dezvăluie secrete și atrag atenția, dar din nefericire, aceste legi sunt foarte des folosite pentru a închide gura și presa liberă", a explicat oficialul Consiliului Europei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102